Bez oduševljenja molim - Sapunice | Sapunice

Bez oduševljenja molim

( Curb your enthusiasm )

CURB_YOUR_ENTHUSIASM.jpg

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD

GODINA PROIZVODNJE: 2000

PRODUKCIJA:

BROJ EPIZODA: 80

REDATELJ:

AUTOR: Larry David

http://

Sadržaj serije

U HBO-ovoj humorističnoj seriji Bez oduševljenja, molim!, koja je osvojila i Zlatni globus i Emmy, scenarist/producent/redatelj/komičar Larry David glumi… Larryja Davida!

Serija je snimljena u stilu cinema-verité, a u svakom se nastavku prikazuju snimke Davida (koji glumi sam sebe) kod kuće, na poslu i na različitim mjestima u Los Angelesu te dok upada u nevolje s izmišljenim i stvarnim likovima. Uz Jeffa Garlina (u ulozi menadžera Jeffa Greenea), Cheryl Hines (koja glumi suprugu Cheryl koja više ne živi s Larryjem) i Susie Essman (u ulozi Jeffove supruge Susie), koji nastavljaju sa svojim poznatim ulogama, u seriji se i dalje pojavljuju gosti koji glume sebe same ili izmišljene likove. U novim nastavcima ponovno nastupaju omiljeni Ted Danson, Richard Lewis, Bob Einstein, Wanda Sykes i Mary Steenburgen. U ulogama članova obitelji Black koja živi kod Larryja, ponovno se pojavljuju i Vivica A. Fox, Ellia English, Nick Nervies, J. B. Smoove i Carla Jeffery. Uz ponovno okupljanje svih glumaca iz serije Seinfeld – Jerryja Seinfelda, Jasona Alexandera, Julije Louis-Dreyfus i Michaela Richardsa – u sedmoj se sezoni kao gosti pojavljuju i Rosie O’Donnell, David Spade, Sharon Lawrence, Catherine O’Hara, Meg Ryan, Elisabeth Shue, Christian Slater, Sherry Stringfield, Lolita Davidovich i dr. Phil.

Iskrenu, bespoštednu i autoironičnu seriju Bez oduševljenja, molim! pokreće uvrnuta komična vizija Larryja Davida, jednog od autora i izvršnih producenata još jedne slavne humoristične serije, Seinfeld. Davidova serija briše granice između stvarnosti i fikcije dok sveprisutna kamera prati njega i glumce koji glume stvarne i izmišljene likove po Los Angelesu i bilježi privatni, i često banalni, život (razmjerno) poznatoga čovjeka.

Serija koja se razvila iz posebne emisije snimljene za HBO 1999. godine pod naslovom Larry David: Bez oduševljenja, molim! pokazuje kako naoko trivijalne pojedinosti iz nečijega svakodnevnoga života (telefonski poziv, odlazak automobilom u grad) mogu pokrenuti lanac nezgoda koji se temelji na Murphyjevom zakonu i dovesti do urnebesnoga efekta. Kako bi razgovori bili spontani, Bez oduševljenja se snima bez teksta. Glumci dobivaju opis prizora, a sam tekst često usput improviziraju. Rezultat takvoga pristupa je nepredvidljivi format jedinstven u televizijskome programu.

Život Larryja Davida pun je problema: ima zahtjevnu djevojku koju bi htio ostaviti, bivšu ženu koju bi volio vratiti, prijatelje kojima je dozlogrdio i slavne osobe koje je povrijedio i koje mu žele sve najgore. Kako može sve to okrenuti u svoju korist? Uz to što kao i obično ide od jedne do druge krize koje je sam izazvao, Larry se u novoj sezoni i dalje nosi s posljedicama Cherylina odlaska, iako mu je život isprepleten s Lorettom Black (Vivica A. Fox) i njezinom obitelji. U tijeku ove sezone Larry se udvara paraplegičarki, uvrijedi asistenticu koja hoda otkrivena pupka, toljagom istuče labuda ljubimca i pusti devetogodišnjake da rade što im je volja, a sve to dok istodobno planira uvelike iščekivano okupljanje društva iz Seinfelda. Hoće li ponovno oživljavanje nekadašnje serije Larryju vratiti njegov stari život ili će izazvati još više problema?

Osim što je tijekom godina nakupila 30-ak nominacija za Emmy i osvojila nagradu Emmy za režiju humoristične serije 2003. godine (Robert B. Weide), ova urnebesna polusatna serija osvojila je, među ostalim nagradama, i Zlatni globus 2002. za najbolju televizijsku seriju u kategoriji mjuzikla ili komedije te nagradu Američkog filmskog instituta za najbolju komediju godine 2001.

Komentari

Glumci