Boom telenovela u SAD-u - Sapunice | Sapunice

Srijeda 9. 7. 2014.

Snimanje-2t

Boom telenovela u SAD-u

Telenovele se već tradicionalno produciraju u Meksiku, no latinoamerički glumci sve više odlaze u sunčanu Floridu kako bi ih snimali. The New York Times proglasio je Miami za “telenovela Tinseltown”, pozivajući se na povećanje broja telenovela koje se proizvode u Miamiju, umjesto dugogodišnjih središta u Venezueli i Meksiku.

Prema riječima Marie Morales, izvršne urednice People en Espanol, mnogi latinoamerički glumci željeli su se maknuti od nasilja u njihovim zemljama (Meksiko, Kolumbija), i zato su našli poslove u Miamiju. No u prošlosti to nije bilo tako. Zvijezde telenovela u SAD-u nisu imale pažnju kakvu su imale u Latinskoj Americi, ali demografija se u međuvremenu promijenila. Populacija koja govori španjolski jezik je najbrže rastuća populacija u SAD-u, čije druga i treća generacija latinoameričkih gledatelja čini veliko tržište.

Univision, koji producira telenovele “El Talisman”, “Eva Luna” kao i mnoge druge popularne telenovele nalazi se među top četiri produkcijske mreže u SAD-u. Oko 10 milijuna ljudi gledalo je finale Eva Lune dok se telenovela “El Talisman” emitira pet večeri tjedno kroz 24 tjedna. I to sve za tanki budžet od 120 000 dolara po epizodi, što je u usporedbi sa sapunicama na engleskom jeziku daleko manji iznos, naime njihovi budžeti dosežu i do 2 milijuna dolara po epizodi.

Tako je uvijek dramatični svijet telenovela postao i poligon za latino zvijezde koje žele biti na engleskom TV-u, poput Sofije Vergare, kolumbijske ljepotice koja je prije uloge Glorije u komediji “Modern Family” glumila Leonoru u “Burning for Revenge” i Williama Levyja, koji je prije maestralnog proboja u showu “Dancing With the Stars” zasjao kao prekrasan Alejandro iz telenovele Sortilegio.

Komentari