Downton Abbey - Sapunice | Sapunice

Downton Abbey

( Downton Abbey )

DOWNTON_ABBEY_02.jpg

ZEMLJA PROIZVODNJE: Velika Britanija

GODINA PROIZVODNJE: 2010

PRODUKCIJA:

BROJ EPIZODA: 17

REDATELJ:

AUTOR: Julian Fellowes

http://

Sadržaj serije

Hugh Boneville i Maggie Smith predvode glumačku postavu u izvrsnoj i višestruko nagrađivanoj britanskoj seriji, koju HTV premijerno prikazuje za hrvatske gledatelje.

Uz šest Emmyja, te brojne druge nominacije i nagrade, serija je upravo osvojila i Zlatni globus u kategoriji najbolje TV serije.

“Jutarnje zrake sunca oslikavaju obrise Downton Abbeyja, veličanstvenog vlastelinskog dvorca usred veličanstvenog imanja. Doima se sigurnim i čvrstim, te se čini kao da će način života koji simbolizira potrajati još tisuću godina. Ali to je samo privid.”

Downton Abbey je nova kostimirana dramska serija produkcijske kuće ITV. Scenarist i autor priče je oskarovac Julian Fellowes (Gosford Park). Seriju je za ITV snimio Carnival Films. U naslovnim ulogama pojavljuju se Maggie Smith kao Violet, udova, grofica od Granthama, Hugh Boneville kao Robert, grof od Granthama i Elizabeth McGovern kao Robertova žena Cora, grofica od Granthama. U ostalim se ulogama pojavljuje krema britanskog glumišta: Penelope Wilton, Dan Stevens, Michelle Dockery, Jim Carter, Phyllis Logan, Lesley Nicol, Siobhan Finneran, Rob James-Collier, Joanne Froggatt te nove glumačke nade: Rose Leslie, Sophie McChera, Laura Carmichael, Jessica Brown Findlay i Thomas Howes. U seriji će također gostovati glumačka imena poput Roberta Bathursta, Samanthe Bond, Allena Leecha, Davida Robba, Brendana Patricka i Thea Jamesa.

Radnja serije odvija se na edvardijanskom vlastelinskom imanju 1912. godine i bilježi živote obitelji Crawley i njihove služinčadi.

“Godine 1912. Engleska je u previranju. Naizgled spokojna i ukopana u stoljetnim tradicijama, no u samo deset godina Prvi svjetski rat i razdoblje jazza uništit će svaki oblik sigurnosti. Upravo u toj prekretnici kročimo u svijet Downton Abbeyja, velikog vlastelinskog imanja gdje stoluje velika vlastelinska obitelj Grantham zajedno s njihove tri kćeri. Kućanstvo vodi batler Carson i kućanica gospođa Hughes. Svi se oni, svatko na svoj način, moraju nositi s nadolazećim promjenama. Glumačku podjelu predvodi Maggie Smith u ulozi udove grofice, Hugh Boneville i Elizabeth McGovern kao grof i grofica Grantham, Dan Stevens i Penelope Wilton kao neželjeni nasljednik i njegova majka, a poslugu predvode Jim Carter kao Carson i Phyllis Logan kao gospođa Hughes. Svi će oni oživjeti dvorane i hodnike Downtona i unijeti u njih sjaj, stegu i strast.” (Julian Fellowes)

Laura Mackie, ravnateljica dramskog programa ITV-a: “Oduševljeni smo što smo uspjeli okupiti tako sjajnu glumačku postavu za Downton Abbey. Činjenica da smo privukli neka od najboljih britanskih glumačkih imena, svjedoči kvaliteti Julianovog izvrsnog scenarija i produkcijskog tima.”

Downton je imanje vlastelinske obitelji Crawley koji naslov grofova of Granthama nose od 1772. godine. Plemenitaška obitelj živi u salonima, knjižnici i prekrasnim spavaćim sobama s čijih visokih prozora puca pogled na park. No ispod njih žive drugi stanovnici: posluga. A oni se drže svojih položaja i naslova jednako čvrsto kao i plemenitaši. Neki od njih odani su obitelji i posve su obilježeni običajima i načinom života u Downtonu, dok ostali traže nove mogućnosti i prilike u životu ili ljubav ili samo pustolovine. No razlika je u tome što služinčad o svojim poslodavcima zna nebrojene tajne, dok vlastelinska obitelj o njima ne zna gotovo ništa.

Serija Downton Abbey snimljena je u koprodukciji Carnivala i Masterpiecea, a izvršni su producenti direktor Carnivala Gareth Neame, Julian Fellowes i Rebecca Eaton (WGBH). Prva epizoda serije emitirana je u jesen 2010. na ITV1. Producentica serije je Liz Trubridge (Iz vrijeme u vrijeme (From Time to Time), A Short Stay in Switzerland), producent je Nigel Marchant (Fanny Hill, The Philantropist), a režiju potpisuju Brian Percival (Gracie, A Boy Called Dad), Ben Bolt (Doktor Martin, Pepeo pepelu (Ashes to Ashes)) i Brian Kelly (Lilies, Torchwood).

NAGRADE

Serija je do sada imala velik broj nominacija i osvojila je ugledne svjetske televizijske nagrade, među kojima čak šest Emmyja (najbolja TV serija, Julian Fellowes za scenarij, Brian Percival za režiju, Maggie Smith za sporednu žensku ulogu, te za fotografiju i kostime, uz još 5 nominacija) i dvije BAFTA-e (najbolja režija i zvuk; uz još 5 nominacija); proglašena je najboljom mini-serijom na Banff Television Festivalu; Julian Fellowes osvojio je dvije Broadcasting Press Guild Award (Broadcasting Press Guild Award za najbolju seriju i Writers’s Award), uz još dvije nominacije za istu nagradu. Serija je osvojila i Tric Award (Television and Radio Industries Club Award) kao najbolji dramski program godine, a nominirana je još za: ASC nagradu (American Society of Cinematografers), Golden FIPA na festivalu u Biarritzu, imala je 4 nominacije za Zlatnu nimfu na festivalu u Monte Carlu te nominacije za PGA; Royal Television Society Award; Satellite Award; Screen Actor’s Guild, TV Quick Award i Television Critics Asssociation Award.

Za ovogodišnji Zlatni globus serija je imala četiri nominacije, a proglašena je najboljom u kategoriji najbolje mini-serije ili TV filma.

Zanimljivo je spomenuti da je prva sezona serije, koju HTV upravo počinje prikazivati, ušla i u Guinessovu knjigu rekorda kao serija koja je dobila najveći broj pozitivnih kritika.

Spomenimo da je serija postigla i iznimnu gledanost; u Velikoj Britaniji zadnju epizodu prve sezone gledalo je čak 11 milijuna gledatelja.

Komentari

Glumci