Dr. House - Sapunice | Sapunice

Dr. House

( House M.D. )

Dr-House

ZEMLJA PROIZVODNJE: Amerika

GODINA PROIZVODNJE: 2004

PRODUKCIJA: Heel And Toe Films

BROJ EPIZODA: 177

REDATELJ:

AUTOR: David Shore

http://www.fox.com/programming/shows/?sh=house

Sadržaj serije

Dr. House (House M.D.) je serija koja daje sasvim je nov pogled na dinamične događaje u jednoj bolnici. Klasična podjela likova na dobre i loše ovdje je sasvim drugačija, često i nedefinirana.

Mizantrop, cinik, nekonformist i genij, Gregory House (Hugh Laurie), M.D. vodi tim dijagnostičara u Princeton-Plainsboro bolnici u New Jerseyu. Pacijenti koji stižu u bolnicu često dolaze s pogrešnim dijagnozama pa je na Houseu i njegovom timu liječnika da otkriju od čega ti ljudi boluju. Ukoliko House shvati da se radi o rutinskom slučaju, odbija biti uključen u proceduru te traži slučajeve koji ga mogu zainteresirati i navesti na razmišljanje. Prilazeći medicini s nekonvencionalnog stajališta, House ponekad riskira živote svojih pacijenata, no na koncu se njegova teorija pokaže kao jedina ispravna i ona koja spašava život. Koristeći razne metode, Houseov tim traži razloge bolesti te eliminacijom pojedinih teorija dolazi do dijagnoza i terapija liječenja.

Tim se suočava s različitim problemima pri dijagnosticiranju – ponekad pacijenti skrivaju simptome, srame se i taje istinu kako su se zarazili, ne otkrivaju povijest bolesti pa tim nerijetko mora uložiti ogroman napor da bi se doznala prava istina i donijela ispravna dijagnoza. Osim toga, Houseovi zaključci se često pripisuju trenutku prosvjetljenja, inspiracije ili se, pak, mogu okarakterizirati kao kontroverzna otkrića. Stoga se i on i njegov tim ponekad moraju jako potruditi da bi dobili odobrenje za medicinsku proceduru od ravnateljice bolnice dr. Lise Cuddy (Liza Edelstein), pogotovo kada su u pitanju visoko rizične metode liječenja ili one etički upitne. Upravo odluke etičkog karaktera kamen su spoticanja i razlog sukoba između Housea i njegovog tima, naročito s dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison), čij13i su standardi i medicinska etika konzervativniji od ostalih doktora. Za vrijeme liječenja House je grintav, svadljiv, a pacijente doživljava samo kao slučajeve, slučajeve kao zagonetke, a njihovo odgonetavanje samo kao izazov svom intelektu.

House je također i ovisnik o tabletama protiv bolova, točnije Vicodinu koji koristi u prekomjernim količinama zbog boli u desnoj nozi uzrokovanoj infrakcijom mišića.

Najsekspiliniji doktor malih ekrana, nakon Douga Rossa iz „Hitne službe“ (Geoge Clooney), dr. House okružio se nizom eksperata, tj. sjajnih glumaca bez čije potpore serija ne bi bila ista. Pa su tako tu James Wilson (Robert Sean Leonard), Housov najbolji prijatelj, osoba od povjerenja i šef odjela za onkologiju, zatim Allison Cameron (Jennifer Morrison), liječnica odjela za dijagnostiku, lijepa doktorica Remy Hadley (Olivia Wilde), liječnici Lawrence Kutner (Kal Penn)Chris Taub (Peter Jacobson), Robert Chase (Jesse Spencer)Eric Foreman (Omar Epps) te ravnateljica bolnice Lisa Cuddy (Lisa Edelstein), u fantastično popularnoj seriji koja je otkupljena u više od 70 zemalja te je jedna od najgledanijih u svijetu zadnjih 10 godina.

 

 

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Dr. Gregory House

Hugh Laurie

Dr. Gregory House

Hugh-Laurie-t

Asocijalni dr. House, ekscentrični je medicinski genij, specijalist je za infektivne bolesti i sjajan dijagnostičar koji uživa u medicinskim zagonetkama koje mora razriješiti ne bi li spašavao živote. House je svojvrsni postmoderni anti-heroj. Brz na sarkazmu, uvijek spreman na zajedljivi komentar, no genijalan liječnik kojeg težak karakter dovodi u najduhovitije, ali i najdramatičnije situacije. Često ne poštuje pravila, ne vjeruje nikomu, a kamoli svojim pacijentima. Iako kod pregleda pacijenata izgleda nezainteresirano (ponekad čak i igra videoigre kad pričaju s njim), uvijek ih na kraju impresionira britkom i preciznom dijagnozom.

Dr. Lisa Cuddy

Lisa Edelstein

Dr. Lisa Cuddy

lisa_edelstein-t

Dr. Lisa Cuddy je dekan i glavna bolnička administratorica u bolnici Princeton-Plainsboro Teaching Hospital. Svakodnevno se suočava sa dr. Houseovim neobičnim zahtjevima i posljedicama njegovog hirovitog ponašanja, što od nje često zahtjeva donošenje složenih moralnih odluka (posebno u situacijama u kojima dr. House inzistira na opasnim ili zabranjenim zahvatima koji bi pacijentu mogli spasiti život).

Dr. Eric Foreman

Omar Epps

Dr. Eric Foreman

Omar-Epps t

Usprkos delikventskom ponašanju u mladosti (kad je provaljivao u kuće i krao automobile), Eric je završio sveučilište Columbia i postao cijenjeni neurolog. Kao i dr. House, Eric je potpuno iskren u odnosu s pacijentima iako ga muči što mora povrijediti njihove osjećaje. Iako ga zasipa rasističkim šalama (koje on ne prihvaća osobno), House ga smatra jednim od najcijenjenijih članova svojeg tima. Njegov moto je: ne želim se pretvoriti u dr. Housea

Dr. James Wilson

Robert Sean Leonard

Dr. James Wilson

Robert-Sean-Leonard-t

James Wilson je šef onkološkog odjela u bolnici Princeton-Plainsboro Teaching Hospital. On je jedini pravi prijatelj dr. Housea i čest savjetnik u njegovim nekonvencionalnim metodama liječenja. Jedan je od rijetkih s kime dr. House raspravlja o osobnim stvarima i koji ga uspijeva nasmijati. Za razliku od poslovnog, na privatnom polju mu ne cvjetaju ruže. Dvaput se rastavljao, a rastavlja se i od treće žene, nakon što saznaje da ga vara.

Dr. Allison Cameron

Jennifer Morrison

Dr. Allison Cameron

jennifer-morrison t

Dr. Robert Chase

Jesse Spencer

Dr. Robert Chase

Jesse-Spencer-t