America Ferrera - Sapunice | Sapunice

America Ferrera

Rođendan: 1. 1. 1970.

Znak: Jarac

Američka glumica rođena je 18. 04. 1984. godine u Los Angelesu.

Puno ime joj je America Georgine Ferrera, nadimak Georgina, a visoka je 155 cm.

America Ferrera je rođena kao najmlađa od šestero braće, a roditelji su joj podrijetlom iz Hondurasa. Nakon rastave zajedno sa braćom ostaje sa majkom živjeti u Woodland Hills. Obrazovanje započinje u školi Calabash Elementary u San Fernandu. Započela se baviti glumom već u osmoj godini, nastupajući u lokalnom kazalištu i školskim predstavama.

Nakon desetljeća nastupa na amaterskim pozornicama, debitira kao profesionalna glumica ulogom Ane Garcije u filmu Patricije Cardoso Real Women Have Curves (Prave žene imaju obline) iz 2002. godine. America je odmah zauzela mjesto jedne od najperspektivnijih holivudskih mladih glumica, a za tu je ulogu na Sundance festivalu osvojila nagradu žirija za najbolju glumicu, kao i nominacije za nagradu Independent Spirit za najbolju debitanticu te Young Artist za najbolju glavnu mladu glumicu. U rujnu 2006. godine pojavljuje se u ulozi Betty Suarez, u ABC-ovom serijalu Ugly Betty. Serija je odmah nakon prikazivanja postala hit, a Ferrera neobična zvijezda koja je utjelovila neatraktivnu i modno osviještenu djevojku okružena prekrasnim suradnicima u modnom časopisu. Za tu ulogu osvaja 2007. godine nagrade Golden Globe i SAG.

2007. godine je Završila studij glume i međunarodne odnose na University of Southern California, a britanska osiguravajuća kuća Lloyd’s je osigurala njen osmjeh na 10 milijuna dolara.

Ferrera je nedavno završila snimanje neovisnog filma Patricije Riggen Boy Immigrant. Na Filmskom festivalu Sundance 2006. pojavila se u filmu Briana Juna Steel City. Zapažene su i njezine kazališne uloge, kao i nastup u nagrađivanom filmskom hitu The Sisterhood of the Traveling Pants. Ferrera snima i dvojezični neovisni film Towards Darkness na kojem radi i kao izvršna producentica. Redatelj je Antonio Negret, a film prikazuje 90 minuta u životu taoca, očaj njegove obitelji, spasioce i čovjeka koji mora predati otkupninu za njegov spas. Ferrera glumi mladu ženu u zamršenoj vezi s otetim muškarcem.

Filmografija:

La Misma luna (2007)
Hacia la oscuridad (2007)
Muertas (2007)
Ugly Betty (2006)
Steel City (2006)
3:52 (2005)
Lords of Dogtown (2005)
The Sisterhood of the Traveling Pants (2005)
How the Garcia Girls Spent Their Summer (2005)
CSI: Crime Scene Investigation (2004)
Plainsong (2004)
Darkness Minus Twelve (2004)
Dollars 5.15/Hr. (2004)
Touched by an Angel (2002)
Gotta Kick It Up! (2002)
Real Women Have Curves (2002)

Komentari