Amy Brenneman - Sapunice | Sapunice

Amy Brenneman

Rođendan: 22. 6. 1964.

Znak: Blizanci

Američka glumica Amy Brenneman rođena je 22.06.1964. godine u gradu New London (Connecticut).

Puno ime joj je Amy Frederica Brenneman, nadimak Ames, a visoka je 168 cm.

Amyna majka, Frederica S. Brenneman, bila je prva sutkinja visokog suda u Connecticutu. Otac Russell L. Brenneman joj je, kao i brat Matthew odvjetnik, a drugi brat Andrew producent. Slijedeći obiteljsku tradiciju, Amy je nakon mature u srednjoj školi Glastonbury, upisala Harvard i diplomirala 1986. godine.

Tijekom studentskih dana Amy je bila članica legendarne dramske skupine Cornerstone. Putujući po čitavoj Americi članovi skupine su prilikom postavljanja predstave u nju uključivali i stanovnike mjesta u kojemu bi gostovali. Po svom revolucionarnom pristupu skupina je poznata i danas. Nakon petogodišnje turneje, Amy se preselila u New York i zaposlila kao učiteljica u Brooklynu. Prvu TV ulogu ostvarila je 1992. godine.

Amy Brenneman publika najbolje poznaje kao Amy Gray u seriji Sutkinja Amy. Za tu je ulogu zaslužila tri nominacije za nagradu Zlatni globus kao i tri nominacije za nagradu Emmy. Glumila je i u kultnom filmu Vrućina nasuprot velikanima Robertu DeNiru i Alu Pacinu. Amy je bila primijećena i nominirana za Emmy u seriji Njujorški plavci u kojoj je također ostvarila zapažen uspjeh.

Od 30.9.1995. godine, udana je za Brada Silberlinga, s kojim ima dvoje djece; kći Charlotte Tucker i sina Bodhi Russella.

Filmografija:

Private Practice (2007)
Downloading Nancy (2008)
The Jane Austen Book Club (2007)
Greys Anatomy (2007)
88 Minutes (2007)
Nine Lives (2005)
Off the Map (2003)
Things You Can Tell Just by Looking at Her (2000)

Judging Amy (1999)
ATF (1999)
The Suburbans (1999)
Mary Cassatt: An American Impressionist (1999)
Frasier (1998)
Your Friends And Neighbors (1998)
City of Angels (1998)
Lesser Prophets (1997)
Nevada (1997)
Duckman: Private Dick/Family Man (1997)
Daylight (1996)
Fear (1996)
Heat (1995)
Casper (1995)
Bye Bye Love (1995)
NYPD Blue (1993)
Murder, She Wrote (1992)
Middle Ages (1992)
Pig in the Python (1992)

Komentari