Chris Noth - Sapunice | Sapunice
Chris-Noth

Chris Noth

Rođendan: 13. 11. 1954.

Znak: Škorpion

Chris Noth je američki glumac rođen 13.11.1954. godine u gradu Madison, državi Wisconsin.

Puno ime mu je Christopher David Noth, a visok je 187cm.

Prezime Noth potječe iz Strasbourga, istočne francuske na granici s Njemačkom (sadašnji Alsace-Lorraine) a originalno se izgovara “note”.

U ranoj mladosti putovao je i živio u Engleskoj, Jugoslaviji i Španjolskoj ali nigdje se nije duže zadržavao, vjerojatno zbog činjenice da mu je majka Jeanne Parr radila kao novinarka za poznatu američku novisku kuću CBS. Diplomirao je dramu na Yale School of Drama, nakon čega se posvetio karijeri na filmu, televiziji i kazalištu.

Spomenimo samo neke od filmova u kojima je glumio; Robert Zemeckisov Cast Away (2000) sa Tom Hanksom, Tom DiCillov Double Whammy (2001) sa Denis Learyom i Elizabeth Hurley, Searching for Paradise (2002), Texas Funeral (1999), Getting to Know You (1999), The Broken Giant (1998), Cold Around the Heart (1997), Naked in New York (1993), The Confession (1999), i Mr. 3000 (2004).

U televizijskom svijetu, najpoznatija uloga mu je ona detektiva Mikea Logana u “Law And Order: Criminal Intent” (2001) gdje je glumio prvih pet sezona (1990) i uloga Face (Mr.Big) u Sex and the City. Nedavno je glumio i produciorao TNT-ov Bad Apple (2004). Također je glumio rimskog generala Pompeja u TNT-ovoj miniseriji Julius Caesar (2002) sa Christopherom Walkenom i Richardom Harrisom. Ostali televizijski filmovi uključuju Exiled (1998) gdje je ponovno glumio detektiva Mike Logana, TNT-ov Rough Riders (1997) i Abducted: A Father’s Love (1996).

Dobitnik je kazališne nagrade World Theater Award 2001- za najboljeg Broadwayskog debitanta za ulogu u predstavi “Best Man”. Nominiran je i za Golden Globe kao Mr. Big na HBO-vom “Sex and the City” (1998).

Na Tropopkin’s listi 25 najzanimljivijih ljudi zauzeo je osmo mjesto.

Ponosan je vlasnik proslavljenog lokala ” The Cutting Room” na Manhattanu, u koji je poznato okupljalište glumačke elite. Tamo je i upoznao glumicu Taru Wilson koja je u to vrijeme tamo radila, a s kojom je trenutno u vezi. Prije nje je bio u dugotrajnoj vezi sa supermodelom i glumicu Beverly Johnson.

Filmografija:

Frame of Mind (2007)
Law And Order: Criminal Intent (2005)
The Perfect Man (2005)
Tooth Fairy (2004)
Mr. 3000 (2004)
Bad Apple (2004)
This Is Your Country (2003)
Julius Caesar (2002)
Searching for Paradise (2002)
Crossing Jordan (2001)
The Glass House (2001)
The Judge (2001)
Double Whammy (2001)
Cast Away (2000)
The Acting Class (2000)

Pigeonholed (1999)
A Texas Funeral (1999)
The Confession (1999)
Getting to Know You (1999)
Sex and the City (1998)
Exiled (1998)
The Broken Giant (1998)
Medusa's Child (1997)
Cold Around the Heart (1997)
The Deli (1997)
Rough Riders (1997)
Touched by an Angel (1997)
Born Free: A New Adventure (1996)
Abducted: A Father's Love (1996)
Nothing Lasts Forever (1995)
Homicide: Life on the Street (1995)
Burnzy's Last Call (1995)
Where Are My Children? (1994)
In the Shadows, Someone's Watching (1993)
Naked in New York (1993)
Law And Order (1990)

Monsters (1989)
A Man Called Hawk (1989)
Jakarta (1988)
Baby Boom (1987)
I'll Take Manhattan (1987)
At Mother's Request (1987)
Apology (1986)
Off Beat (1986)
Hill Street Blues (1986)
Killer in the Mirror (1986)
Another World (1988)
Waitress! (1982)
Smithereens (1982)

Komentari