Christopher Eccleston - Sapunice | Sapunice
Christopher-Eccleston

Christopher Eccleston

Rođendan: 16. 2. 1964.

Znak: Vodenjak

Christopher Eccleston je britanski filmski i televizijski glumac rođen 16.2.1964. godine u Salfordu.

Christopher je rođen u radničkoj obitelji u kao najmlađi od tri sina. Obitelj je živjela u maloj kući u Blodwell ulici do kasnih 1960-ih, kada su se preselili u obližnji Mali Hulton.

U mladosti njegova glavna ambicija bila je igrati nogomet za svoj voljeni Manchester United. Međutim, sa 19. godina shvaća da je puno bolji glumac nego nogometaš. Inspiriran televizijskim dramama kao što su “Dečki iz Blackstuffa”, završava dvije godine “Performance Foundation Course u Salford Tech”, a zatim “Central School of Speech and Drama”.

Glumačku karijeru započinje nastupom na “Saturday Night” i nedjeljnom showu ujutro, no ubrzo se profilira izvedbom klasika, uključujući djela Shakespearea, Čehova i Moliera. Debitira na pozornici “Bristol Old Vic” u produkciji “Tramvaj zvan čežnja”. Nedovoljno zarađujući kao glumac nekoliko godina nakon završene škole, Christopher počinje raditi razne sitne poslove u supermarketu i na gradilištima.

Javnosti privlači pozornost ulogom Dereka Bentleya u filmu “Let Him have It” i epizodnom ulogom u seriji “Inspector Morse”. Zatim glumi u nekoliko niskobudžetnih filmova sa poznatim glumcima kao što su Evan McGregor i Daniel Craig. Nakon toga glumi u više poznatih filmovima ali manje uloge, osim nekoliko glavnih u “Jude” (1996), “Elizabeth” (1998). Uz to nastupa u brojnim televizijskim serijama i u kazalištu.

Christopher je deveta inkarnacija Doktora u oživljavanju legendarne BBC-e znanstveno-fantastične serije Doctor Who. On se, smatraju mnogi obožavatelji, odlično uživio u ulogu i hvaljen je zbog svoje sposobnosti da se neprimjetno transformira između smiješnog i nestašnog u smrtonosno ozbiljnog.

U privatnom životu vatreni je navijač Manchester Uniteda, neoženjen je i voli trčati maraton.

Filmografija:

The A Word (2016)
The Life of Rock with Brian Pern (2015)
Safe House (2015)
Legend (2015)
Fortitude (2015)
The Leftovers (2014)
Lucan (2013)
National Theatre Live: 50 Years on Stage (2013)
Thor: The Dark World (2013)
Emily (2013)
Song for Marion (2012)
Blackout (2012)
The Borrowers (2011)
The Shadow Line (2011)
Accused (2010)
The Happiness Salesman (2010)
Lennon Naked (2010)
Amelia (2009)
G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)
The Happiness Salesman (2009)
The Sarah Silverman Program. (2008)
New Orleans, Mon Amour (2008)
The Seeker: The Dark Is Rising (2007)
Heroes (2007)
Perfect Parents (2006)
E=mc² (2005)
Doctor Who (2005)
The Second Coming (2003)
28 Days Later... (2002)
The League of Gentlemen (2002)
Flesh and Blood (2002)
Revengers Tragedy (2002)
The King and Us (2002)
I Am Dina (2002)
Sunday (2002)
Othello (2001)
Linda Green (2001)
This Little Piggy (2001)
Strumpet (2001)
The Others (2001)
The Invisible Circus (2001)
Wilderness Men (2000)
Gone in Sixty Seconds (2000)
Clocking Off (2000)
The Tyre (2000)

With or Without You (1999)
Heart (1999)
eXistenZ (1999)
Elizabeth (1998)
A Price Above Rubies (1998)
Hillsborough (1996)
Jude (1996)
Our Friends in the North (1996)
Hearts and Minds (1995)
Shallow Grave (1994)
Cracker (1993)
Anchoress (1993)
Roots (1992)
Business with Friends (1992)
Death and the Compass (1992)
Friday on My Mind (1992)
Agatha Christie: Poirot (1992)
Rachel's Dream (1992)
Boon (1991)
Let Him Have It (1991)
Chancer (1991)
Inspector Morse (1991)
Casualty (1990)
Blood Rights (1990)

Komentari