Dana Delany - Sapunice | Sapunice
Dana_Delany

Dana Delany

Rođendan: 13. 3. 1956.

Znak: Ribe

Dana Welles Delany rođena je 13.3.1956. godine u New Yorku.

Američka je filmska, kazališna i televizijska glumica, najpoznatija po osvajanju 2 Emmyja za ulogu Colleen McMurphy u TV seriji Kineska Plaža (1988.-1991. godine) i ulozi Katherine Mayfair u seriji Desperate Housewives.

Nakon odrastanja u Connecticutu pohađala je Phillips Academy u Andoveru (Massachusetts), a zatim Wesleyan University. U seriji Kinska plaža Glumila je od 1988. do 1991. godine što joj je donijelo veliku medijsku pozornost. Ta uloga joj je donijela dvije Emmy nagrade i još dvije Golden Globe nominacije.1990. godine gostuje na soundtracku serije Kineska Plaža, Music And Memories, pjevajući pjesmu Far From Home.

Pod utjecajem novostečene slave pojavljuje se filmovima kao što su, Light Sleeper (1992), Tombstone (1993) i Fly Away Home (1996. godine) i televizijskim filmovima, Promise to Keep (1991) i Wild Palms (1993. godine). Prihvaća mnoge kontroverzne uloge kao što su, Margaret Sanger u TV filmu Promise Keep, prostitutke Lise u filmu Exit to Eden (adaptiran prema knjizi Anne Rice) i nominirane za Emmy, uloge u Family Law (1999. godine).

Krajem 90-ih Dana se fokusirala na uloge u TV serijama kao što su Pasadena (2001), Presidio Med (2002); i TV filmovima True Women (1997), Resurrection (1999), A time to Remember (2003) i Baby for Sale (2004). Tijekom tog perioda Dana pronalazi vremena za vraćanje na kazališne daske te nastupa u Translations (1995, Brodway), Diner With Friends (2000, Los Angeles, Boston) i Much Ado About Nothing (2003, San Diego).

Od 2004 do 2006 gostuje u raznim TV serijama kao što su Law And Order: Special Victims Unit, Boston Legal, Kojak, Related i Battlestar Galactica.

Od sredine 90-ih Dana  predano radi u fondaciji Scleroderma Research Foundation i sa prijateljicom Sharon Monsky podupire kampanju za pronalaženje lijeka protiv sceloderme. Radeći sa režiserom Bob Sagetom nastupa u filmu For Hope (1996) koji se temelji na priči o Sagetovoj sestri Gay koja je umrla od zaraze scaloderme.

Od 1996. godine postoji njzina web stranica a i sama Dana je vrlo aktivna putem online chata promovirajući razne projekte.

Filmografija:

Une chance de trop (2015)
The Comedians (2015)
Hand of God (2014)
Justice League: The Flashpoint Paradox (2013)
Freelancers (2012)
Body of Proof Webisodes (2012)
Body of Proof: The Musical (2012)
Body of Proof (2011)
Firebreather (2010)
Drunkboat (2010)
Camp Hell (2010)
Multiple Sarcasms (2010)
Castle (2010)
Batman: The Brave and the Bold (2010)
Flying Lessons (2008)
A Beautiful Life (2008)
Camp Hope (2008)
Desperate Housewives (2007)
The Batman (2007)
Drunkboat (2007)
Kidnapped (2006)
Battlestar Galactica (2006)
The L Word (2006)
Related (2005)
Kojak (2005)
Getting to Know You (2005)
Boston Legal (2004)
Law And Order: Special Victims Unit (2004)
Baby for Sale (2004)
Justice League (2003)
A Time to Remember (2003)
Spin (2003)
Conviction (2002)
Presidio Med (2002)
Mother Ghost (2002)
Pasadena (2001)
Final Jeopardy (2001)
Family Law (2001)
The Right Temptation (2000)

Shake, Rattle and Roll: An American Love Story (1999)
Sirens (1999)
Resurrection (1999)
The Outfitters (1999)
The Batman/Superman Movie (1998)
Rescuers: Stories of Courage: Two Couples (1998)
The Patron Saint of Liars (1998)
Wide Awake (1998)
Dead Man's Curve (1998)
Spy Game (1997)
True Women (1997)
Duckman: Private Dick/Family Man (1997)
Superman (1996)
Wing Commander Academy (1996)
For Hope (1996)
Superman: The Last Son of Krypton (1996)
Fly Away Home (1996)
Fallen Angels (1995)
Live Nude Girls (1995)
Choices of the Heart: The Margaret Sanger Story (1995)
Exit to Eden (1994)
Texan (1994)
The Enemy Within (1994)
Batman: Mask of the Phantasm (1993)
Tombstone (1993)
Donato and Daughter (1993)
Wild Palms (1993)
Cheers (1992)
HouseSitter (1992)
Light Sleeper (1992)
A Promise to Keep (1990)

China Beach (1988)
Patty Hearst (1988)
Moon Over Parador (1988)
Masquerade (1988)
Thirtysomething (1988)
Sweet Surrender (1987)
Magnum, P.I. (1986)
Where the River Runs Black (1986)
Liberty (1986)
A Winner Never Quits (1986)
Moonlighting (1985)
Almost You (1985)
Threesome (1984)
The Streets (1984)
As the World Turns (1981)
The Fan (1981)

Love of Life (1979)

Komentari