Darko Janeš - Sapunice | Sapunice
janes-22

Darko Janeš

Rođendan: 19. 7. 1957.

Znak: Rak

Darko Janeš hrvatski glumac rođen je 19.7.1957. godine u Zagrebu.

Darko Janeš odrastao je u Novom Zagrebu, u Savskom gaju, u prvom neboderu koji je Holjevac napravio s druge strane Save i za sebe kaže da je pravi novozagrebački dečko. U istom kvartu završava i osnovnu školu, zatim polazi X. zagrebačku gimnaziju u Medulićevoj, nakon koje je odmah primljen na Akademiju koju kao odličan student završava 1980. godine u roku od četiri godine. Već 1980. počinje raditi u Zagrebačkom kazalištu mladih. Njegova studentska generacija su Nina Erak, Matko Raguž, Sreten Mokrović, Aleksandar Cvjetković, Darko Rundek, Slavica Knežević, Damir Šaban i mnogi drugi za koje smatra da i danas nose umjetničku scenu u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Nakon nekoliko godina glume po kazalištima, osmišljava i vodi projekt na tadašnjem programu Z3 zajedno s Ivicom Zadrom i Vitomirom Lončar. Zajedno sa suvoditeljima Buckom i Ivicom Darko Janeš je uveseljavao klince u različitim dječjim emisijama devedesetih godina prošloga stoljeća (Malavizija, Dječje igre bez granica), a zatim odlazi na Drugi program Hrvatskoga radija, koji je trebao neke zahvate, u programskom smislu.

Iako voli nogomet kao igru i službeni je spiker naše nogometne reprezentacije, više je bio vezan uz vaterpolo, konkretno za klub Medveščak, u kojemu je godinama bio član Uprave.

Darko Janeš je u skladnom braku već 21 godinu. Supruga mu je kazališna kostimografkinja i ima dvadesetogodišnjeg sina. koji je bio vrlo uspješan vaterpolist, ali je zbog fakultetskih obaveza i ambicija morao odustati od sportske karijere.

Filmografija:

Cimmer fraj (2007)
Ljubav u zaleđu (2005)
Zabranjena ljubav (2005)
Ajmo žuti (2001)

Naša kućica, naša slobodica (1999)
Novogodišnja pljačka (1997)
Memories of Midnight (1991)
The Pope Must Die (1991)
Born to Ride (1991)
Fatal Sky (1990)
Gavre Princip - Himmel unter Steinen (1990)

Just another secret (1989)
Honor bound (1988)

Komentari