David Duchovny - Sapunice | Sapunice
David_Duchovny

David Duchovny

Rođendan: 7. 8. 1960.

Znak: Lav

David William Duchovny američki je televizijski i filmski glumac rođen 7.8.1960 godine u New Yorku.

David je sin školske administratorice Margaret i Amrama Duchovnya, pisca i publicista koji je radio za “American Jewish Committe”. Ima sestru Laurie i bratra Daniela. Pohađao je školu za dječake na Mahattanu i diplomirao na Princetonu (gdje dobiva i nagradu za poeziju od “Academy of American Poets” na temu “The Schizophrenic Critique of Pure Reason in Beckett’s Early Novels”). Posjeduje magisterij iz engleske književnosti na Yale-u. Započeo je doktorat na temu “Magic and Technology in Contemporary Poetry and Prose”, koji nije do kraja završio.

Karijeru započinje pojavljivanjem u reklami za Löwenbräu pivo 1987. Zatim dobiva nekoliko ponavljajućih uloga kao DEA agent tranvestit u kultnoj seriji “Twin Peaks” i radi kao narator u poznatom showu “Red Shoe Diaries”. 1993. godine dobiva ulogu u znanstveno-fantastičnoj seriji “The X-Files”. Serija postaje kultna i vrlo brzo postaje naveći hit TV kuće “The FOX Network’s”. Tokom trajanja serije između 5. i 6. sezone prikazivanja David zajedno sa kolegicom iz serije Gillian Anderson, snima film koji se nadovezuje na seriju, naslova “The X-Files: Fight the Future”. Ostaje u seriji sve do 2001. godine, kada zbog nepostizanja dogovora oko ugovora , napušta snimanje.

Nakon što je već režirao jednu epizodu X-Files, David je napisao i režirao film “House of D” u kojem glumi njegova supruga Tea Leoni i Robin Williams, no međutim film doživljava loše kritike i malu zaradu na kino blagajnama. David trenutno radi na promociji filma “The X-Files: I want to belive”, koji se počeo prikazivati diljem svijeta.

David je posudio glas samome sebi u parodiji na lik Foxa Muldera u epizodi crtane serije ” The Simpsons”, naslovljene “The Springfield Files”. Svojim pojavljivanjem u “Conan OBrien’s late nights show” i šaljivim izjavama na račun Vancouvera počelo se špekulirati da je on glavni razlog preseljenja seta iz Vancouvera u L.A.

Oženjen je za glumicu Tea Leoni. i imaju 9-godišnju kći Madelaine West i 6-godišnjeg sina Kyda.

Filmografija:

Californication (2008)
The X Files: I Want to Believe (2008)
Si j'étais toi (2007)
Things We Lost in the Fire (2007)
The TV Set (2006)
Trust the Man (2005)
House of D (2004)
Connie and Carla (2004)
Sex and the City (2003)
Life with Bonnie (2002)
Full Frontal (2002)
Red Shoe Diaries 15: Forbidden Zone (2002)
Zoolander (2001)
Evolution (2001)
The Lone Gunmen (2001)
Red Shoe Diaries 17: Swimming Naked (2001)
Red Shoe Diaries 14: Luscious Lola (2000)
Return to Me (2000)
Red Shoe Diaries 18: The Game (2000)
Red Shoe Diaries 12: Girl on a Bike (2000)

The X Files (1998)
Millennium (1997)
Red Shoe Diaries 8: Night of Abandon (1997)
Playing God (1997)
The Simpsons (1997)
Red Shoe Diaries 7: Burning Up (1997)
Red Shoe Diaries 16: Temple of Flesh (1997)
Frasier (1996)
Space: Above and Beyond (1996)
Duckman: Private Dick/Family Man (1996)
Red Shoe Diaries 6: How I Met My Husband (1996)
The X-Files: The Unopened File (1996)
Red Shoe Diaries 9: Slow Train (1996)
Red Shoe Diaries 13: Four on the Floor (1996)
Red Shoe Diaries 5: Weekend Pass (1995)
Eek! the Cat (1995)
Red Shoe Diaries 4: Auto Erotica (1994)
The X Files (1993)
Red Shoe Diaries 3: Another Woman's Lipstick (1993)
Kalifornia (1993)
Red Shoe Diaries 2: Double Dare (1993)
Chaplin (1992)
Venice/Venice (1992)
Red Shoe Diaries (1992)
Baby Snatcher (1992)
Beethoven (1992)
Ruby (1992)
The Rapture (1991)
Don't Tell Mom the Babysitter's Dead (1991)
Julia Has Two Lovers (1991)
Twin Peaks (1990)
Bad Influence (1990)
Denial (1990)

New Year's Day (1989)
Working Girl (1988)

Komentari