Denis Leary - Sapunice | Sapunice
Denis-Leary

Denis Leary

Rođendan: 18. 8. 1957.

Znak: Lav

Denis Leary je američki glumac rođen 18.8.1957. godine u gradu Worchesteru (Massachusetts).

Puno ime mu je Denis Colin Leary, a visok je 188 cm.

Otac John i majka Nora, su irski imigranti koji su zajedno od mladosti. Nakon djetinjstva u 1960-ima, završava srednju školu Saint Peter-Marian High School u Worcesteru. Kao veliki obožavatelj hokeja htio je postati zvijezda nacionalne lige (NHL), no to se promijenilo kad je bio izbačen iz srednjoškolskog tima zbog loših ocjena. Leary tada odlazi na studij na Emerson Colege u Bostonu, gdje se je okušao u glumi i pisanju. Nakon diplome 1979. godine prihvaća posao nastavnika i predaje Engleski slijedećih pet godina. Bio je i povremeni član Emerson Workshopa. Do tog vremena napisao je nekoliko uradaka za razne magazine i radio je kao stand-up komičar.

Oženjen je od 1982. godine za spisateljicu Ann Lembeck (kojoj je predavao na Emerson Colegeu) s kojom ima sina Johna Josepha “Jacka” (rođenoga 1990. godine) i kćer Devin (rođenu 1992. godine).

1990. godine odlazi je sa Ann u London nastupati za BBC u emisiji Paramount City. Tog vikenda njegova žena Ann je rodila. Njihovo planirano vikend putovanje pretvorilo se u duži ostanak u Londonu. Pošto baš nije imao baš puno posla, Denis je napisao komični nastup za jednog glumca. Doveo je i svoje prijatelje iz Amerike s kojima je napisao pjesme da bi ih izvodili na pozornici. Leary, Chris Phillips i Adam Roth na gitari, izveli su pjesmu „No Cure For Cancer“ na Edinburgh International Arts Festivalu u Škotskoj.

Usprkos protestima zbog naslova pjesme, show je osvojio nagradu kritike i preporuku od strane BBC-ja. Sljedeće godine show je preseljen u Ameriku, gdje je s vremenom i snimljen, i dobio svoje mjesto u emisiji Showtime (No Cure For Cancer (1992)). Iz showa se rodila knjiga, audio CD, kazeta i videokazeta. Zaštitni znak njegova nastupa je psovanje i vicevi o pušenju, alkoholu i mačo muškarcima i lijepim ženama. Tjekom svojeg nastupa puši cigarete i pije pivo. Njegova pjesma „Asshole“ prikazuje stereotip Američkog humora i načina života.

Ti nastupi omogućili su mu i nastup na filmu. Glumio je u tri filma režisera Teda Demmea: „Who The Mon (1993)“, The Ref (1994)“, i „Snitch (1996)“. Koproducent je filma „Blow“ i dvije TV serije. Za ulogu u „Rescue Me“ (2004) zaradio je nominaciju za Golden Globe, te dvije nominacije za nagradu Emmy (2006 i 2007 godine).

Osnivač je dobrotvorne uduge „Lear’s Firefighters Foundation“ kao odgovor na pogibiju šest vatrogasaca u požaru skladišta, u rodnom gradu. Među poginulima je bio i njegov rođak Jeremaih Lucey. Uz to je i osnivač udruge “LFFF“ (Leary Firefighters Foundation for New York Breavest) kao odgovor na žrtve napada 11. rujna. Nakon napada njegova udruga je krenula u akciju i bila je prozvana kao druga najbrža udruga koja je pomogla tugujućim obiteljima. Na samo jednoj aukciji je sakupljeno čak 600 000 dolara.

Trenutno živi sa obitelji na farmi u Roxburyju (Connecticut), gdje uživa u mirnom životu, i strastveni je obožavatelj bejzbol tima Boston Red Sox.

Filmografija:

Ice Age: The Meltdown (2006)
Rescue Me (2004)
The Secret Lives of Dentists (2002)
Crank Yankers (2002)
Ice Age (2002)
Bad Boy (2002)
The Job (2001)
Final (2001)
Double Whammy (2001)
Sand (2000)
Company Man (2000)
Lakeboat (2000)

Comics Come Home 5 (1999)
Do Not Disturb (1999)
Jesus' Son (1999)
The Thomas Crown Affair (1999)
True Crime (1999)
A Bug's Life (1998)
Small Soldiers (1998)
Wide Awake (1998)
Snitch (1998)
Wag the Dog (1997)
The MatchMaker (1997)
The Real Blonde (1997)
Suicide Kings (1997)
SUBWAYStories: Tales from the Underground (1997)
The Second Civil War (1997)
Love Walked In (1997)
Underworld (1996)
Two If by Sea (1996)
Favorite Deadly Sins (1995)
The Neon Bible (1995)
Operation Dumbo Drop (1995)
Natural Born Killers (1994)
The Ref (1994)
Gunmen (1994)
Judgment Night (1993)
Demolition Man (1993)
Who's the Man? (1993)
The Sandlot (1993)
Loaded Weapon (1993)
Strictly Business (1991)

Long Walk to Forever (1987)

Komentari