Eduardo Yanez - Sapunice | Sapunice
Eduardo-Yanez

Eduardo Yanez

Rođendan: 25. 9. 1960.

Znak: Vaga

Eduardo Yanez, rođen 25.9.1960. godine u Mexico Cityu, meksički je glumac.

Odrastao je sa majkom i polubratom. Nikada nije upoznao oca i imao je teško i jadno djetinjstvo uz očuha. Kao djete, sanjao je da postane profesionalni igrač nogometa, ali je jednog dana prisustvovao snimanju serije “Vocacional No. 1″ i to mu se dopalo.

Tražio je da mu daju priliku za glumiti i dali su mu je. Isprva mu se to činilo kao dobar način za zaradu ali je malo po malo zavolio glumu i odlučio otići na televiziju po konkretniju priliku. Producent Ernesto Alonso vidio je potencijal koji Eduardo ima, te mu dao prvu ulogu u sapunici “Quiereme Mucho”. Eduardo je glumio Carlosa pored glumice Victorie Ruffo. Njegov prirodni stil i upečatljiva fizička pojava osvojili su srca publike.

1987. godine Eduardo se ženi sa Norma Adriana Garciom. Imaju sina Eduarda Yaneza Jr.. Rastali su se 3. godine poslije. 1991. godine Eduardo se seli u Sjedinjene države gdje radi na dvije sapunice za Capitol Vision, “Marielena” i “Guadalupe”. Kasnije radi u Hollywoodu na filmovima “Striptease”, “Wild Things” i “Megiddo”. Njegov zadnji američki film je “Punisher”. Također je radio i na televizijskim serijama kao što su “Savannah” i “Soldier of Fortune”.

1996. godine ženi se Francescom Cruz, amerikankom kubanskog porijekla koju je sreo u Miamiu, no 2003. godine podnose zahtjev za razvod. 2005. godine nakon dugog izbivanja vraća se u Meksiko i glumi u sapunici “La Verdad Oculta”. Eduardo je prvi Hispanski glumac koji je osvojio Emmy nagradu.

Filmografija:

Fuego en la sangre (2008)
Destilando amor (2007)
La Verdad oculta (2006)
All You've Got (2006)
Hot Tamale (2006)
Cold Case (2005)
Sleeper Cell (2005)
El Escandalo del mediodia (2005)
Man on Fire (2004)
The Punisher (2004)
Te amare en silencio (2003)
CSI: Miami (2002)
Megiddo: The Omega Code 2 (2001)
Knockout (2000)

Held Up (1999)
Dr. Quinn Medicine Woman: The Movie (1999)
Wild Things (1998)
Soldier of Fortune, Inc. (1997)
Miami Hustle (1996)
Striptease (1996)
Savannah (1996)
Robin Goodfellow (1996)
Ocho malditos (1995)
Guadalupe (1994)
Marielena (1994)
Polvo de muerte (1991)
En carne propia (1991)
Golpe brutal (1991)
Carrera contra la muerte (1990)
Yo compro esa mujer (1990)

Dulce desafio (1989)
Operacion asesinato (1989)
Bancazo en Los Mochis (1988)
Panico en la carretera (1988)
Contrabando, amor y muerte (1988)
Asesinato en la plaza Garibaldi (1987)
Hombres de arena (1987)
Senda de gloria (1987)
Dias de matanza (1987)
El Maleficio II (1986)
Yako, cazador de malditos (1986)
Contrato con la muerte (1985)
Enemigos a muerte (1985)
Narco terror (1985)
Cartas de amor (1985)
Tu eres mi destino (1984)
La Muerte cruzo el rio Bravo (1984)
El Amor nunca muere (1984)
El Maleficio (1983)
Quiereme siempre (1982)

Komentari