Eric Dane - Sapunice | Sapunice
Eric-Dane

Eric Dane

Rođendan: 9. 11. 1972.

Znak: Škorpion

Američki glumac Eric Dane rođen je 9.11.1972. godine u San Franciscu (California).

Puno ime mu je Eric William Dane, a visok je 185 cm.

Ericov otac je arhitekt i dizajner u San Franciscu, a majka mu je domaćica. Još u srednjoj školi Eric je bio dobar sportaš. Tamo započinje amaterski nastupati na pozornici, u srednjoškolskoj produkciji, igrajući Joe Kellera u All My Sons, redatelja Arthura Millera. Taj nastup ga je toliko fascinirao, da se odlučuje za karijeru glumca i zaključuje da je to sve što želi raditi u životu.

1990. godine Eric Dane seli se u Los Angeles gdje uskoro debitira na televiziji u serijama Saved by the Bell i The Wonder Years. Na početku karijere, ima male uloge u TV serijama Married with Children, Silk Stalkings i Roseanne. U ulozi doktora medicine pojavio se u više navrata; prvi puta 2000. godine kao dr. Cooper u Gideon’s Crossing. U preriodu 2003-2004, postaje glumac-gost kao Jason Dean u showu “Charmed. U 2006, pojavljuje se kao zgodni dr. Mark Sloan, estetski kirurg u Greys Anatomy.

Nakon brojnih nastupa u TV produkciji, vrata u svijet filma, otvara mu uloga Toma Emeryja u filmu The Basket (1999. godine). Nakon toga uslijedile su uloge u filmovima Zoe, Duncan, Jack And Jane, Sol Goode, Feast, Open Water 2 i X-Men: The Last Stand, a 2006. godine, dobiva prvu vodeću ulogu na velikom ekranu u njemačkom projektu Open Water 2.

Eric Dane oženjen je sa glumicom Rebeccom Gayheart (od 29. 10. 2004. godine) s kojom ima sina Cassiusa.
Rebecca je bila zaručena sa Brettom Ratnerom, režiserom filma X-Men: The Last Stand (2006). (u kojemu se Eric pojavljuje kao Multiple Man).

Filmografija:

Wedding Wars (2006)
Open Water 2: Adrift (2006)
X-Men: The Last Stand (2006)
Grey's Anatomy (2005)
Painkiller Jane (2005)
Feast (2005)
Las Vegas (2004)
Helter Skelter (2004)
Charmed (2003)
The American Embassy (2002)
Gideon's Crossing (2001)
Ball And Chain (2001)
Sol Goode (2001)
Zoe, Duncan, Jack And Jane (2000)

The Basket (1999)
Roseanne (1996)
Seduced by Madness: The Diane Borchardt Story (1996)
Silk Stalkings (1996)
Married with Children (1995)
Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story (1995)
The Wonder Years (1993)
Saved by the Bell (1991)

Komentari