Gheorghe Dinica - Sapunice | Sapunice
Gheorghe_Dinica

Gheorghe Dinica

Rođendan: 1. 1. 1934.

Znak: Jarac

Gheorghe Dinica je Rumunjski glumac rođen 1.1.1934. godine u Bukureštu. Jedan je od najvećih Rumunjskih glumaca svih vremena.

Kao dijete bio je impresioniran filmom te je stalno odlazio u kina gdje se divio tadašnjim filmskim zvijezdama. U razdoblju od 17. do 23. godine nastupa sa raznim kazališnim družinama, a onda sa 23. godine ulazi u The National Institute of Art Theatre and Cinematography.

Pažnju publike privlači 1961. godine  ulogom inspektora Goola iz istoimene serije. Njegovi najpoznatiji filmovi su Mastodontul, Through the Ashes of the Empire, Revenge, Why Are the Bells Ringing, Mitica?, The Contest, The Stone Cross, The Earth’s Most Beloved Son, Philanthropy, Taxi or Limousine i Sweet swan of death.

Bogata filmska karijera i uspjeh na kazališnim daskama učinili su ga respektabilnim kad publike pa čak i kod mlađih naraštaja.

Filmografija:

C.F. (2009)
The Mouth of Truth (2009)
Week-end cu mama (2009)
Regina (2008)
Inima de tigan (2007)
Gala (2007)
Ticalosii (2007)
Feher tenyer (2006)
L Homme presse (2005)
Sindromul Timisoara (2004)
Magnatul (2004)
Orient Express (2004)
Aleodor imparat (2004)
Examen (2003)
Dulcea sauna a mortii (2003)
Filantropica (2002)
Turnul din Pisa (2002)
Dupa-amiaza unui tortionar (2001)
Patul lui Procust (2001)
Razboi in bucatarie (2001)
Manipularea (2000)
Faimosul paparazzo (1999)
Sarpele (1996)
Craii de Curtea Veche (1995)
Terente - regele baltilor (1995)
Soapte de amor (1994)
Casa din vis (1993)
Cel mai iubit dintre paminteni (1993)
Chira Chiralina (1993)
Crucea de piatra (1993)
Liceenii in alerta (1993)
Oglinda (1993)
Patul conjugal (1993)
Priveste inainte cu manie (1993)
Divort din dragoste (1991)
Lacrima cerului (1989)
Momentul adevarului (1989)
Figurantii (1987)
Sa-ti vorbesc despre mine (1987)
Cuibul de viespi (1986)
Secretul lui Nemesis (1985)
Vara sentimentala (1985)
Acordati circumstante atenuante? (1984)
Ciresarii (1984)
Eroii n-au varsta (1984)
O Lumina la etajul 10 (1984)
Un Petic de cer (1984)
Secretul lui Bachus (1984)
Zbor periculos (1984)
Pe malul sting al Dunarii albastre (1983)
Rideti ca-n viata (1983)
Concurs (1982)
Intilnirea (1982)
Intunericul alb (1982)
Lumini si umbre: Partea I (1981)
De ce trag clopotele, Mitica? (1981)
O Lume fara cer (1981)
Reteaua S (1980)
Bietul Ioanide (1979)
Ultima noapte de dragoste (1979)
Actiunea Autobuzul (1978)
Doctorul Poenaru (1978)
Drumuri in cumpana (1978)
Revansa (1978)
Totul pentru fotbal (1978)
Trepte spre cer (1977)
Cuibul salamandrelor (1976)
Marele singuratic (1976)
Osanda (1976)
Trei zile si trei nopti (1976)
Evadarea (1975)
Filip cel Bun (1975)
Mastodontul (1975)
Prin cenusa imperiului (1975)
Ilustrate cu flori de cimp (1974)
Nemuritorii (1974)
Nu filmam sa ne amuzam (1974)
Stefan cel Mare (1974)
Zidul (1974)
Explozia (1973)
Un Comisar acuza (1973)
Dincolo de nisipuri (1973)
Fratii Jderi (1973)
Tatal risipitor (1973)
Atunci i-am condamnat pe toti la moarte (1972)
Bariera (1972)
Cu miinile curate (1972)
Felix si Otilia (1972)
Itelet (1970)
Neinfricatii (1969)
Prea mic pentru un razboi atit de mare (1969)
Columna (1968)
Maiorul si moartea (1967)
Golgota (1966)
Procesul alb (1965)
Comoara din Vadul Vechi (1964)
Strainul (1964)

Komentari