Hugh Laurie - Sapunice | Sapunice

Hugh Laurie

Rođendan: 11. 6. 1959.

Znak: Blizanci

Britanski glumac rođen je 11.6.1959. u gradu Oxfordu.

Puno ime mu je James Hugh Calum Laurie.

Hugh je planetarno poznati britanski glumac i pisac. Roditelji su mu Dr. William George Ranald Mundell i Patricia Laurie i najmlađi je od četvero djece.

Školovanje započinje u Oxfordskoj Dragon School. 1977. osvojio je nacionalno juniorsko prvenstvo u veslanju (dvojac bez kormilara) nastupajući za Eton, a iste godine na svjetskom junioskom prvenstvu osvaja četvrto mjesto u toj disciplini. Nakon toga upisuje sveučilište Cambridge University, gdje završava smjer antropologiju. Tamo nastavlja s veslanjem i 1980. nastupa na University Boat Race.

Sa glumom se počinje baviti angažiranjem u udruzi komičara Cambridge Footlights, čiji predsjednik postaje 1981. U dugogodišnjoj glumačkoj karijeri glumi u mnogim svjetski poznatim serijama (Blackadder, The New Statesman, Eriends, House M.D.)

Dvostruki je dobitnik nagrade Golden Globe (2006. i 2007.) za najboljeg TV glumca, kao i nagrade SAG Award u istoj kategoriji, a nominiran je i za nagrade Emmy i Screen Actors Guild Award. Dvostruki je dobitnik i nagrade TCA Awards koju dodjeljuje Udruženja američkih i kanadskih TV kritičara (Television Critics Association).

Potpunu predanost glumačkom zanatu dokazao je i režirajući brojne TV emisije i reklame, skladajući pjesme i pišući članke za Londonski The Daily Telegraph.

Oženjen je sa Jo Green (od 1989) s kojom ima kćer Rebeccu i dva sina (Bill i Charlie), a žive u Londonu.
Trenutno snima film Night Watch.

Filmografija:

The Big Empty (2005)
Valiant (2005)
The Tale of Jack Frost (2004)
House M.D. (2004)
Flight of the Phoenix (2004)
The Young Visiters (2003)
Fortysomething (2003)
Stuart Little (2003) (TV)
Stuart Little 2 (2002)
Spooks (2002)
Dragans of New York (2002)
Second Star to the Left (2001)
Family Guy (2001)
Chica de Río (2001)
The Piano Tuner (2001)
Life with Judy Garland: Me and My Shadows (2001)
Preston Pig (2000)
Dominion (2000)
Maybe Baby (2000)
Randall And Hopkirk (2000)
Carnivale (2000)
Little Grey Rabbit (2000)
Lounge Act (2000)

The Nearly Complete and Utter History of Everything (1999)
Blackadder Back And Forth (1999)
Stuart Little (1999)
Santas Last Christmas (1999)
Cousin Bette (1998)
Friends (1998)
The Man in the Iron Mask (1998)
The Bill (1998)
Spice World (1997)
The Borrowers (1997)
The Place of Lions (1997)
The Ugly Duckling (1997)
101 Dalmatians (1996)
Murder Most Horrid (1996)
Tracey Takes On... (1996)
The Snow Queens Revenge (1996)
The Best of Tracey Takes On... (1996)
Sense and Sensibility (1995)
Look at the State We're In! (1995)
The Snow Queen (1995) (voice)
The Adventures of Mole (1995)
A Pin for the Butterfly (1994)
All or Nothing at All (1993)
The Legends of Treasure Island (1993)
Peter's Friends (1992)
Jeeves and Wooster (1990)

Blackadder Goes Forth (1989)
Strapless (1989)
The New Statesman (1989)
Les Girls (1988)
Blackadder: The Cavalier Years (1988)
Blackadders Christmas Carol (1988)
Blackadder the Third (1987)
The Laughing Prisoner (1987)
Filthy Rich And Catflap (1987)
Up Line (1987)
A Bit of Fry and Laurie (1987)
Girls on Top (1986)
Blackadder II (1986)
Happy Families (1985)
Mrs. Cappers Birthday (1985)
Plenty (1985)
The Young Ones (1984)
The Crystal Cube (1983)
Alfresco (1983)
Cambridge Footlights Revue (1982)

Komentari