James Denton - Sapunice | Sapunice
James-Denton

James Denton

Rođendan: 20. 1. 1963.

Znak: Jarac

James Denton je američki glumac rođen 20.1.1963. godine u gradu Nashville (Tennessee).

Puno ime mu je James Thomas Denton Jr., a visok je 185 cm.

Glumački put Jamesa Dentona počeo je neuobičajeno. Rođen na jugu SAD-a, u konzervativnoj sredini Tennesseeja. Denton niti je sanjao, niti je priželjkivao postati hollywoodska zvijezda. Kao drugo od troje djece zubara i njegove žene iz Nashvillea (Tennessee), Denton je odrastao u Goodlettsvilleu, gdje je i završio Goodlettsville High School. Studirao je marketing na sveučilištu na University of Tennessee u Knoxville (za koji je i igrao košarku), diplomirao s najvišim ocjenama smjer televizija/novinarstvo. Iako provodi sljedeće 4 godine prodavajući oglasni prostor za dvije radio stanice i kasnije za CBS poslovnicu u Nashville, amaterski započinje koketirati s lokalnim kazalištem, zajedno sa svojim ocem.

Očaran svjetlima pozornice, James je odlučio prekinuti s marketinškim poslom i okušati se kao profesionalni glumac. Preselio se u Chicago i ondje zaigrao u predstavi Tramvaj zvan čežnja u ulozi Stanleya. U kazalištima Chicaga glumio je pet godina, i to u više od 20 predstava u kazališnim kućama The Griffin Theater i Strawdog Theater Ensemble. Portret propovjednika iz Kentucky C.C. Showers u The Diviners donio mu je dugo očekivanu nominaciju za Best Actor Joseph Jefferson Award (Chicagova jedina kazališna nagrada). Tko zna dokad bi se nastavila njegova kazališna karijera da ga na poziv prijatelja nije došao pogledati John Cosby. Nakon što je vidio njegov talent, pozvao ga je da se okuša u filmskoj industriji.

James, tada 28-godišnjak i po svim kriterijima prestar da bi ostvario zamjetniji hollywoodski uspjeh, najprije je poziv shvatio kao provokaciju i nije se odazvao misleći da ga netko pokušava nasamariti. No agent je bio uporan. Ubrzo zatim Denton je počeo redati epizodne uloge u uspješnim serijama (poput Ally McBeal, Zapadno krilo i JAG), a potom je angažiran kao protagonist u seriji Izvještaj Matrix. Neposredno nakon završetka snimanja posljednje sezone ta je glumac otišao na audiciju za Kućanice.
3 mjeseca  nakon premijere Kućanica (2004. godine), Jamie je uključen u listu magazina People 2004 “Sexiest Men Alive”.

Dugogodišnji je navijač bejzbola i obožava voziti motore. Ima tetovažu inicijale, datum rođenja i smrti svog preminulog oca te čin i serijski broj iz Mornarice na lijevom bicepsu.

Od 1997. – 2000. godine bio je u braku s glumicom Jennom Lyn Ward. Trenutno je oženjen nekadašnjom kazališnom glumicom Erin O’Brien (od 16. 12. 2002.) , koja je nakon razočaranja u svoju profesiju postala osobni fitness-trener. S njom ima sina Shepparda, (rođenog u ožujku 2003. godine) i kći Malin O’Brien (rođenu 22. 03. 2005. godine).

Filmografija:

Custody (2007)

Masters of Science Fiction (2007)
Undead or Alive: A Zombedy (2007)
Ascension Day (2007)
Cracker Barrel: Songs of the Year Concert (2007)
Beautiful Dreamer (2006)
Assumption (2006)
Reba (2005-2006)
Primal Quest Utah (2006)
Desperate Housewives (2004)
Jumbo Girl (2004)
Threat Matrix (2003)
The Drew Carey Show (2002)
Philly (2001)
The Pretender: Island of the Haunted (2001)
The Pretender 2001 (2001)
The West Wing (2000)
Ally McBeal (2000)
Two Guys, a Girl and a Pizza Place (2000)
Locked Up Down Shorty's (2000)

Primary Colors (1998) 
The Pretender (1997)
Face/Off (1997) 
That Old Feeling (1997)
JAG (1996-2003)
Dark Skies (1996)
Moloney (1996)
Sliders (1996)
Hunter's Moon (1995)
Thieves Quartet (1994)

Komentari