James Van Der Beek - Sapunice | Sapunice
James_Van_Der_Beek

James Van Der Beek

Rođendan: 8. 3. 1977.

Znak: Ribe

James Van Der Beek je američki glumac rođen 08.03.1977. godine u gradu Cheshireu.

Baš kao lik kojega glumi, James Van Der Beek također je već kao dijete pokazao darovitost i predanost poslu. Zbog blagoga potresa mozga prestao je igrati nogomet. Tad je dobio glavnu ulogu u mjesnoj dječjoj kazališnoj produkciji “Briljantina”. Zaljubio se u glumu i nastavio nastupati u gradskome kazalištu.

“I Dawson i ja bili smo veoma strastveni već u ranoj dobi”, objašnjava Van Der Beek. “Dawson je budući sineast, ima bujnu maštu i idealist je, zbog čega je katkad rastresen. Sklon je zamijeniti realnost romantičnijim scenarijem. U neku je ruku nevinašce, često živi u svome malome svijetu, s čime se svakako mogu poistovjetiti.”

Kad je Van Der Beeku bilo šesnaest godina njegova je majka zapazila da veoma voli nastupati i odlučila je podržati njegove ambicije, te ga je odvela na šestosatni put u New York kako bi ispitala teren. Iako su već tijekom prvog boravka u gradu angažirali agenta i menadžera, Van Der Beek proveo je godinu dana na audicijama za reklame bez većeg uspjeha.

Sa sedamnaest godina Van Der Beek dobio je ulogu u off-Broadwayskoj predstavi “Finding the Sun”, koju je napisao i režirao Edward Albee. Trudio se uskladiti putovanja na probe i nastupe sa srednjoškolskom nastavom. Van Der Beek kaže da je to bilo odlučujuće iskustvo u formiranju njegove glumačke karijere. Uspio je završiti školsku godinu kao drugi najbolji učenik u razredu.

Nakon njegova off-Broadwayskog debija dobio je glavnu ulogu u “Shenandoah” u Goodspeed Opera Houseu. Prvi se put pojavio na platnu 1995. g. u umjetničkom filmu “Angus” u kojem je glumio arogantna sportaša. Van Der Beek također je s Claire Danes glumio u Miramaxovu filmu “I Love You… I Love You Not”, a imao je ulogu i u nezavisnom umjetničkom filmu “Harvest”. Nakon Dawson’s Creeka glumio je epizodne uloge u serijama ‘Medij’, ‘Zakon i red’ i ‘Zaboravljene duše’ koje trenutno gledatelji mogu pratiti na Doma TV-u te nekim TV filmovima.

Kao izvrstan student, Van Der Beek dobio je sveučilišnu stipendiju od Drew Universityja u Madisonu u New Jerseyju, gdje je studirao engleski i sociologiju te je dobio dekanovu pohvalu.

Filmografija:

Don't Trust the B---- in Apartment 23 (2012)
Backwards (2012)
Law & Order: Special Victims Unit (2012)
Salem Falls (2011)
Franklin & Bash (2011)
Law & Order: Criminal Intent (2011)
Asshole for Hire (2011)
DILF Khakis (2011)
The Big Bang (2010)
Mercy (2010)
Mrs. Miracle (2009)
The Forgotten (2009)
The Storm (2009)
Formosa Betrayed (2009)
Stolen (2009)
Medium (2009)
One Tree Hill (2008)
Taken in Broad Daylight (2009)
Eva Adams (2009)
How I Met Your Mother (2008)
Ugly Betty (2007)
Final Draft (2007)
Criminal Minds (2007)
Football Wives (2007)
Eye of the Beast (2007)
The Plague (2006)
Robot Chicken (2006)
Sex, Power, Love & Politics (2006)
Standing Still (2005)
Three (2005)
The Rules of Attraction (2002)
Texas Rangers (2001)
Scary Movie (2000)

Varsity Blues (1999)
Dawson's Creek (1998)
Harvest (1998)
I Love You, I Love You Not
Aliens in the Family (1996)
As the World Turns (1995)
Angus (1995)
Clarissa Explains It All (1993)

Castle in the Sky (1986)

Komentari