Jon Seda - Sapunice | Sapunice
Jon_Seda

Jon Seda

Rođendan: 14. 10. 1970.

Znak: Vaga

Jonathan Seda je Američki glumac rođen 14.10.1970. godine u Puerto Ricu.

Jonatanovi roditelji sele se iz Puerta Rica u New York odmah nakon njegovog rođenja. Ondje završava osnovnu i srednju školu. Počinje se baviti gimnastikom ali na nagovor prijatelja počinje trenirati boks. Polako počinje maštati o odlasku na olimpijadu 1992. godine i cijeli se posvećuje boksu. Ubrzo počinje ostvarivati dobre rezultate i nakon godinu dana natječe se za nagradu New Jersey Golden Gloves. Kao amater ostvario je rekord od 21 pobjede i jednog poraza.

Filmski debi ostvaruje 1992. godine u boksačkom filmu Gladijator. Nakon toga radi na raznim filmovima i serijama. 1995. godine nominiran je za nagradu Spirit Awards u kategoriji najboljeg glumca, te 1996. na festivalu Cannesu glumeći u filmu The Sunchaser sa Woodyjem Harrelsonom.

Prvu glavnu ulogu na filmu ostvaruje 2002. godine u filmu King Rikki. Kasnije ostvaruje i mnoge uloge u raznim serijama a posebno se istaknuo u hit seriji Close to home.

U privatnom životu mnogo vremena posvećuje fondaciji koju je osnovao, Reflex sympathetic dystrophy syndrome, nakon što je njegova sestra umrla od RSDS poremećaja.

Trenutno živi u Los Angelesu sa suprugom i troje djece.

Filmografija:

Legally Mad (2009)
The Pacific (2009)
CSI: Miami (2008)
One Long Night (2007)
Close to Home (2006)
Ghost Whisperer (2006)
Kevin Hill (2004)
The Jury (2004)
Las Vegas (2004)
Hack (2003)
Bad Boys II (2003)
Undisputed (2002)
King Rikki (2002)
UC: Undercover (2001)
Double Bang (2001)
Love the Hard Way (2001)
Thin Air (2000)
Price of Glory (2000)
Homicide: The Movie (2000)
Little Pieces (2000)

Third Watch (1999)
Oz (1997)
Homicide: Life on the Street (1997)
Law and Order (1997)
The Price of Kissing (1997)
Selena (1997)
Mistrial (1996)
Dear God (1996)
The Sunchaser (1996)
Primal Fear (1996)
Twelve Monkeys (1995)
Boys on the Side (1995)
New York Undercover (1995)
NYPD Blue (1994)
I Like It Like That (1994)
Carlito's Way (1993)
Daybreak (1993)
Nyu Yoku no koppu (1993)
Gladiator (1992)
Zebrahead (1992)

Komentari