Judd Hirsch - Sapunice | Sapunice
Judd-Hirsch

Judd Hirsch

Rođendan: 15. 3. 1935.

Znak: Ribe

Judd Hirsch rođen je 15.3.1935. godine u Bronxu. Buduća kazališna i televizijska zvijezda pohađala je City College of New York gdje je diplomirao strojarstvo i fiziku.

Sin Sallya i Sidney Hirsch. Odrastao je u New Yorku gdje i danas živi, u Židovskoj oditelji. Otac mu je bio emigrant iz Rusije.

Fascinacija kazalištem uvjerila je Hirscha da njegova budućnost leži u glumi. Studirao je na American Academy of Dramatic Arts i glasovitom Herbert Berghof Studiosu u New Yorku prije svojega debitantskog nastupa na Broadwayu u Barefoot in the Parku 1966. godine. Nakon uloge u Emmyjem nagrađenom televizijskom filmu ‘The Law’, Hirsch je dobio prvi televizijski angažman, glavnu ulogu u detektivskoj drami ‘Delvecchio’. Nakon toga je glumio Alexa Reigera u jednoj od najboljih televizijskih komedija ‘Taxi’ od 1978. do 1982. godine, usput osvojivši nekoliko Zlatnih globusa i dva Emmyja. Juddova televizijska karijera nakon Taxija nastavila se ulogom Johna Laceyja u hvaljenoj seriji ‘Dragi Johne’ i pet sezona u hit-seriji ‘Zakon brojeva’.

Glumio je i na Broadwayu što mu je donijelo i dvije kazališne nagrade Tony. 2005. godine dobiva ulogu u seriji Numb3rs, gdje tumači lik Alana Eppesa oca FBI-ovog agenta Dona Eppesa i profesora Charlia Eppesa.

Hirsch je također ostavio traga na filmskoj sceni. Nominiran je za Oscar za ulogu psihijatra Timothyja Huttona u filmu nagrađenom Oscarom ‘Obični ljudi’, a glumio je i u još jednom Oscarom nagrađenom filmu – ‘Genijalni um’, te je imao ulogu u blockbusteru ‘Dan neovisnosti’. Sa Seanom Pennom glumio je u ‘Ovo mora biti pravo mjesto’, prvom filmu slavnog redatelja Paula Sorrentina koji je bio dobro prihvaćen na Filmskom festivalu u Cannesu 2011. godine.

Hirsch se prvi put oženio 1957. godine, no brak nije dugo potrajao (rastao se već 1958). Drugi put se oženio 1992. godine sa Bonnie Chalkin s kojom ima djecu Alexandera i Montana Evu.

Filmografija:

Wild Oats (2016)
Independence Day: Resurgence (2016)
The Goldbergs (2015)
Forever (2014)
Sharknado 2: The Second One (2014)
Small Miracles (2014)
Maron (2013)
Altered Minds (2013)
Perception (2013)
Untitled Larry Dorf/Ben Falcone Project (2013)
The Good Wife (2012)
Damages (2011)
Silent Witness (2011)
The Muppets (2011)
Tower Heist (2011)
Ovo mora biti pravo mjesto (2011)
Warehouse 13 (2010)
The Whole Truth (2010)
Polish Bar (2010)
American Dad! (2009)
Brother's Shadow (2006)
Damages (2006)
Studio 60 on the Sunset Strip (2006)
Tom Goes to the Mayor (2006)
Brother's Shadow (2006)
Zeyda and the Hitman (2004)
Numb3rs (2005)
Who Killed the Federal Theatre (2003)
Law And Order: Criminal Inten (2003)
Street Time (2003)
Regular Joe (2003)
Law And Order: Special Victims Unit (2003)
Philly (2002)
A Beautiful Mind (2001)
Family Law (2001)
Welcome to New York (2000)

Man on the Moon (1999)
Out of the Cold (1999)
Rocky Marciano (1999)
George And Leo (1997)
Color of Justice (1997)
Caroline in the City (1996)
Independence Day (1996)
Betrayal of Trust (1994)
The American Experience (1991)
She Said No (1990)

Dear John (1988)
The Great Escape II: The Untold Story (1988)
Running on Empty (1988)
Brotherly Love (1985)
First Steps (1985)
Detective in the House (1985)
Teachers (1984)
The Goodbye People (1984)
Taxi (1978-1983)
Without a Trace (1983)
Lights: The Miracle of Chanukah (1983)
The Robert Klein Show (1981)
Ordinary People (1980)
Marriage Is Alive and Well (1980)

The Halloween That Almost Wasn't (1979)
Sooner or Later (1979)
King of the Gypsies (1978)
Rhoda (1977)
Delvecchio (1977)
Visions (1976)
The Keegans (1976)
The Legend of Valentino (1975)
Medical Story (1975)
Fear on Trial (1975)
The Law (1975)
The Law (1974)
Serpico (1973)
Jump (1971)

Komentari