Kyle MacLachlan - Sapunice | Sapunice
Kyle-Maclachlan1

Kyle MacLachlan

Rođendan: 22. 2. 1959.

Znak: Ribe

Kyle MacLachlan je američki glumac rođen 22.2.1959. godineu gradu Yakima (Washington).

Puno ime mu je Kyle Merritt MacLachlan, a visok je 184 cm.

Srednju školu završava i maturira 1976. godine u Eisenhower High School. Zatim odlazi na studij i 1982. godine diplomira primjenjenu umjetnost na University of Washington, te se seli u Hollywood, da bi ostvario karijeru poslije diplome. Ima dva mlađa brata, i tvrdi da je potomak Johanna Sebastiana Bacha (s majčine strane).

Glumački debi ostvaruje kao Paul Atreides u filmu Dune, Lynchovoj adaptaciji Frank Herbertove knjige Dune, no pravi uspjeh tek doživljava u kao Jeffrey Beaumont u filmu Blue Velvet. Kasnije, glumi kao specijalni agent Dale Cooper u Lynchevoj ABC televizijskoj seriji Twin Peaks, vračajući se ulozi u nastavcima u Twin Peaks: Fire Walk With Me. To mu je vjerojatno najpoznatije glumačko ostvarenje za koje je i 1990. godine osvojio nagradu za najboljeg televizijskog glumca Golden globe.

Uz brojna vrhunska televizijska i filmska ostvarenja (Roswell, The Flinstones, Windsor Protocol, The Doors), Kyle glumi u Paul Verhoevenovom Showgirls. Film je generalno proglašen od kritičara, kao jedan od najgorih ikad, dobio je 7 Golden Raspberry Awards (od 13 nominacija). MacLachlan je bio duboko osramoćen sa svojim udjelom u filmu te je napustio premijeru. To nije ozbiljno ugrozilo njegovu karijeru , za razliku od kolegice u filmu Elizabeth Berkley, čija je karijera bila uništena.

Redateljski prvijenac Kyle ostvaruje 1993. godine, režirajući epizodu HBO-ovog crnokomičnog serijala Tales From the Crypt.

Poslijednjih godina, MacLachlan nastavlja glumiti mračne i/ili moralno upitne karaktere. U to je uključena uloga u Law And Order: Special Victims Unit, u kojoj glumi oca koji pucao i ubija dijete, sociopata, ubojicu svoga sina. Nakon glavne uloge u seriji kratkog života, In Justice, MacLachlan postaje stalna postava hit serije Desperate Housewives. Njegov lik, misteriozan zubar Orson Hodge, prvi puta se pojavljuje u epizodi druge sezone, a u trećoj postaje stalan član od početka sezone.

MacLachlan se pojavio u nekoliko predstava, od kojih izdvajamo natupe: On an Average Day sa Woodyjem Harrelsonom, Broadway in The Caretaker sa Patrickom Stewartom, te u predstavi Romeo and Juliet i u Shakespeareanskoj povijesti Henry V.

Od 2002. godine oženjen je i sa modnom publicisticom Desiree Gruber. Oženili su se u njenom rodnom gradu Miamiju u crkvi Plymouth Congregational Church. Žive na Manhattanu njihova dva mala psa (Jack Russell (Terrier) i Yorkie (Chihuahua mix)). Kriveći privlačnost među psima, par otvara web stranicu o njima.

Filmografija:

Gravity Falls (2016)
Riley's First Date? (2015)
Inside Out (2015)
Agents of S.H.I.E.L.D. (2014)
Believe (2014)
The Good Wife (2013)
Late Night with Jimmy Fallon (2013)
Breathe In (2013)
Made in Jersey (2012)
Muppets vs. Goldman Sachs (2012)
Portlandia (2011)
The Doctor (2011)
Peace, Love, & Misunderstanding (2011)
How I Met Your Mother (2010)
Mao's Last Dancer (2009)
The Smell of Success (2009)
The Sisterhood of the Traveling Pants 2 (2008)
Justice League: The New Frontier (2008)
Desperate Housewives (2006)
Free Jimmy (2006)
In Justice (2006)
Mysterious Island (2005)
The Librarian: Quest for the Spear (2004)
Law And Order: Special Victims Unit (2004)
Touch of Pink (2004)
Northfork (2003)
Jo (2002)
Miranda (2002)
Me Without You (2001)
Perfume (2001)
Timecode (2000)
Hamlet (2000)
The Spring (2000)
Xchange (2000)

Sex and the City (1998)
Route 9 (1998)
Thunder Point (1998)
The Invisible Man (1998)
One Night Stand (1997)
Mad Dog Time (1996)
The Trigger Effect (1996)
Moonshine Highway (1996)
Windsor Protocol (1996)
Showgirls (1995)
Roswell (1994)
The Flintstones (1994)
Against the Wall (1994)
Vault of Horror I (1994)
The Trial (1993)
Rich in Love (1993)
Where the Day Takes You (1992)
Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)
Tales from the Crypt (1991)
The Doors (1991)
Twin Peaks Cooper (1990)
Saturday Night Live (1990)
Don't Tell Her It's Me (1990)

Dream Breakers (1989)
The Hidden (1987)
Blue Velvet (1986)
Dune (1984)

Komentari