Lana Gojak - Sapunice | Sapunice
Lana

Lana Gojak

Rođendan: 1. 1. 1970.

Znak: Jarac

Lana Gojak je hrvatska glumica rođena u Puli 1983. godine.

Prije Akademije bila je članica Dramskog studija Istarskog Narodnog Kazališta, INK-a, u Puli gdje nastupa u brojnim predstavama. Sudjelovala je i na MKFM-u (Međunarodni Kazališni Festival Mladih) gdje pohađa glumačke seminare.

Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti, ADU u Zagrebu. Tijekom studija igrala je u više profesionalnih kazališnih produkcija kao što su Zaljubljenici, Veliki Zavodnik i Kronovo (p)lutajuće glumište.

Od studentskih projekata, istaknula se u predstavi Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže, u režiji Borisa Svrtana. Za ulogu u tom komadu dobiva Rektorovu Nagradu, priznanje Sveučilišta u Zagrebu.

U Maloj sceni igra u predstavama Bum Tomica i Zabranjeno za mlađe od 16. Za ulogu Onči u Bum Tomici na Naj, naj, naj festivalu 2007. dobiva nagradu Zlatna Žar ptica za najbolju žensku epizodnu žensku ulogu. Dobitnica je i nagrade za žensku ulogu u kategoriji izuzetnih ostvarenja mladih umjetnika do 28 godina.

Lanu je Hrvatsko glumište nagradilo i za ostvarenu ulogu Nere u predstavi Male scene, Zabranjeno za mlađe od 16 godina, Kriste Šagora, u režiji Ivice Šimića. Pri primanju nagrade mlada je Puljanka zahvalila zaposlenicima Male scene, ali i svom ujaku, pulskom redatelju Robertu Raponji, kroz čije je ruke, osim rođaka iz bamše, a u nedostatku drugih kazališnih pedagoga, prošlo čitav niz mladih pulskih glumaca.

Lana je samokritična, otvorena, direktna, a zbog temperamentnosti, odmah odgovara na provokacije.

Filmografija:

Ne daj se, Nina! (2007)
Bibin svijet (2006)

Komentari