Larry Hagman - Sapunice | Sapunice
Larry-Hagman

Larry Hagman

Rođendan: 21. 9. 1931.

Znak: Djevica

Legendarni glumac Larry Hagman rođen je u Fort Worthu u Teksasu. Hagman se kao mladić odlučio okušati u glumi, a nakon što je ostavio traga na Broadwayu i u manjim kazalištima, počeo je dobivati uloge na televiziji. Nominiran je za prestižne nagrade Emmy i Zlatni globus, a upravo je u izvornoj seriji ‘Dallas’ ostvario ulogu po kojoj će još dugo ostati upamćen.

Hagman je u TV klasiku ‘I Dream of Jeannie’ glumio simpatičnog astronauta bojnika Anthonyja Nelsona čiji život komplicira prisutnost Barbare Eden u ulozi prekrasne plavuše koja je duh iz boce. Serija se prikazivala pet sezona i postala je golem hit. Nakon brojnih serija, televizijskih i kinofilmova, uključujući ‘The Good Life’, ‘Here We Go Again’, ‘The Rockford Files’ i ‘Superman’ Richarda Donnera, Hagman je dobio ulogu koja ga je proslavila širom svijeta. ‘Dallas’, saga o bogatoj teksaškoj obitelji, bila je jedna od najodvažnijih, najdrskijih i najgledanijih serija svih vremena, a Hagman, kao odbojni, korumpirani i bešćutni milijunaš J. R. Ewing, čovjek kojega su svi voljeli mrziti, bio je njezino središte.

Za svoju je izvedbu Hagman bio nominiran za dvije nagrade Emmy i četiri Zlatna globusa za najboljeg glumca u dramskoj seriji. Serija se prikazivala neviđenih 13 sezona, od 1978. do 1991. godine, a nastavak u kojem gledatelji doznaju odgovor na često postavljeno pitanje „Tko je ubio J. R.-a?“ ostaje drugi najbolje ocijenjeni TV nastavak u povijesti televizije. Nakon završetka izvorne serije Hagman je svoju ulogu ponovio u dvama televizijskim filmovima, ‘Dallas: J. R. Return’ i ‘Dallas: War of the Ewing’, čiji je izvršni producent.

Hagman je glumio i u filmu Mikea Nicholsa ‘Predsjedničke boje’ temeljenom na hit-knjizi anonimnog autora. S ostalim glumcima Hagman je nominiram za nagradu Ceha filmskih glumaca za najbolju izvedbu ansambla. Posljednjih nekoliko godina života, Hagman se povremeno pojavljivao u nekoliko popularnih TV serija. Glumio je u hvaljenoj seriji ‘Reži me’, dao je glas liku u epizodi ‘Simpsona’, a glumio je i u hit-seriji ‘Kućanice’. Bavio se humanitarnim radom, a bio je i strastveni obožavatelj motora Harley Davidson.

Preminuo je u studenom 2012. godine u Dallasu.

Filmografija:

Komentari