Lucy Liu - Sapunice | Sapunice
Lucy_Liu

Lucy Liu

Rođendan: 2. 12. 1968.

Znak: Strijelac

Lucy Liu je američka glumica rođena 2.12.1968. godine u New Yorku.

Rođena u obitelji kineskih emigranata u Queensu, Lucy je oduvijek nastojala balansirati između interesa za njezino kulturno nasljeđe i želje da se izdigne iznad uobičajenih stereotipa azijske amerikanke. Lucy je maturirala na Stuyvesant High School 1986. godine i upisala New York University. Međutim godinu kasnije, zbog nezadovoljstva New Yorkškim fakultetom, prebacuje se na University of Michigan. Diplomirala je kineski jezik i kulturu i usput se bavila plesom, pjevanjem i glumom.

Tijekom studija javlja se na audicije za manju ulogu  u “Alica u zemlji čudesa” i nakraju dobiva glavnu ulogu. Ohrabrena iskustvom odlučuje se posvetiti profesionalnoj glumi. Seli u Los Angeles i kad se ne javlja na audicije radi kao konobarica u restoranu. Pojavljuje se u manjim ulogama u serijama “Beverly Hills, 90210″, “NYPD Blue”, “The X files” i “ER”. 1996. godine dobiva ulogu  ambiciozne studentice u sitecomu “Pearl”.

Prvi puta na filmskom platnu debitira u filmu “Jerry Maguire” kao bivša supruga glavnog glumca. Zatim glumi manje uloge u nekoliko filmova da bi je tek uloga Ling u seriji “Ally McBeal” proslavila, donijela nominaciju za Emmy i otvorila nove poslove. Liu je isprva trebala glumiti lik Nelle Porter, koji je kasnije dobila Portia de Rossi, ali je producent toliko bio inspiriran sa Lucy da joj je obečao napisati ulogu za sljedeću epizodu. Lik koji je napisam za nju ispao je toliko dobar da je postala stalni član postave. Uloga u Ally, dala je Lucy potrebni uzmah i ona počinje dobivati uloge u poznatijim filmovima. Tako glumi dominu u Mel Gibsonovu “Payback” i stoperku u “Play It to the Bone”. Sljedeće godine dobiva još veće uloge, prvo kao kidnapirana princeza u Jackie Chanovom “Shanghai Noon ” i zatim jednu od glavnih uloga u hitu “Charlie’s Angels”. Poslije toga se redaju uloge u velikim filmovima.

Kada se na bavi glumom Lucy je zauzeta raznim hobijima: prakticira borilačku vještinu Kali-Eskrima-Silat, skija, bavi se slobodnim penjanjem, jaše i svira harmoniku.

Filmografija:

Dirty Sexy Money (2008)
Little Spirit: Christmas in New York (2008)
Tinker Bell (2008)
Kung Fu Panda (2008)
The Year of Getting to Know Us (2008)
Cashmere Mafia (2007)
Watching the Detectives (2007)
Rise (2007)
Ugly Betty (2007)
Code Name: The Cleaner (2007)
Payback: Straight Up - The Director's Cut (2006)
Lucky Number Slevin (2006)
Domino (2005)
3 Needles (2005)
Jackie Chan Adventures (2005)
The Simpsons (2005)
Joey (2005)
Mulan II (2004)
Maya And Miguel (2004)
Game Over (2004)
Kill Bill: Vol. 1 (2003)
Charlie's Angels: Full Throttle (2003)
Chicago (2002)
King of the Hill (2002)
Cypher (2002)
Ballistic: Ecks vs. Sever (2002)
Hotel (2001)
Charlie's Angels (2000)
Shanghai Noon (2000)

Play It to the Bone (1999)
The Mating Habits of the Earthbound Human (1999
Molly (1999)
True Crime (1999)
Payback (1999)
Ally McBeal (1998)
Love Kills (1998)
Guy (1997)
Michael Hayes (1997)
Dellaventura (1997)
Pearl (1997)
City of Industry (1997)
Riot (1997)
NYPD Blue (1997)
The Real Adventures of Jonny Quest (1997)
Gridlock'd (1997)
Flypaper (1997)
Jerry Maguire (1996)
High Incident (1996)
The X Files (1996)
Nash Bridges (1996)
ER (1995)
Bang (1995)
Hercules: The Legendary Journeys (1995)
Home Improvement (1995)
Coach (1994)
Hotel Malibu (1994)
L.A. Law (1993)
Protozoa (1993)
Ban wo zong heng (1992)
Beverly Hills, 90210

Komentari