Manolo Cardona - Sapunice | Sapunice
Manolo_Cardona

Manolo Cardona

Rođendan: 25. 4. 1977.

Znak: Bik

Manolo Cardona je kolumbijski filmski i televizijski glumac rođen 25.4.1977. godine u Popayanu.

U Manolovoj 7. godini života roditelji prijelaze na baptističku vjeru i Manuel postaje “Manolo”. To će kasnije koristiti kao svoje umjetničko ime. Sa 18. godina seli se u Bogotu da bi završio školovanje na studiju financija i međunarodnih odnosa. Manolova majka Nancy Molano bavi se psihologijom i astrologijom a otac Javier Enrique Cardona cijeli je život posvetio politici te je ujedno bio i gradonačelnik  Popayana. Manolo ima dvoje braće. Stariji Francisco je agent  a mlađi studira filmsku režiju na Univerzitetu u Barceloni. Manolova najveća strast je nogomet i dan danas, kako sam kaže, žali što njegova familija pa ni on nisu shvatili kako je to njegova najveća strast.

Manolo karijeru započinje kao model u vrlo ranoj dobi. Njegov ga je stariji brat upoznao i odveo u agenciju gdje je u dobi od 14 godina potpisao prvi ugovor za televizijsku reklamu i tako započeo kamercijano raditi na televiziji. U 18. godini počinje glumiti u popularnoj tv seriji “Padres e Hijos” gdje ostaje sljedeće 3. godine. 1998. godine dobiva svoju prvu glavnu ulogu u televizijskoj sapunici “Carolina Barrantes”. Godinu dana kasnije postaje internacionalna zvijezda uspjehom sapunice “Porque Diablos”, u kojem tumači lik mladića koji se pridružuje narko organizaciji s ciljem da ubije šefa organizacije kako bi osvetio ubojstvo svog najboljeg prijatelja. Zatim glumi u jednoj od najpopularnijih Kolunbijskih sapunica “Amor a Mil”. 2002. potpisuje ekskluzivni ugovor sa televizijskom kućom Telemundo i godinu kasnije započinje glumiti u svojoj prvoj Meksičkoj sapunici “Ladron de Corazones” koja postiže ogroman uspjeh.

2005. godine glumi u svojem prvom kino filmu “Rosario Tijeras” koji je sniman u Kolumbiji. Film je baziran prema knjizi Jorgea Francoa. Film je nominiran za nagradu “Goya” kao najbolji strani film. 2006. završava snimanje filma “Madrid-Mexico” direktora Enrique Renteria.

Cardona je zajedno sa braćom vlasnik 2. produkcijske kompanije “11-11 i Miramas”. Trenutno živi u Los Angelesu ali se stalno vraća u Kolunbiju.

Filmografija:

2091 (2016)
La Hermandad (2016)
Pacific (2016)
Narcos (2015)
Corazón de León (2015)
Palabra de Ladrón (2014)
Love Film Festival (2014)
Fort Bliss (2014)
Reign (2013)
The Arrangement (2013)
Covert Affairs (2013)
Restos (2012)
En ausencia de ti (2012)
The Snitch Cartel (2011)
Aquele Beijo (2011)
The Last Death (2011)
Al Acecho del Leopardo (2011)
El cartel 2 - La guerra total (2010)
Sin tetas no hay paraíso (2009)
Undertow (2009)
Tiempo final (2008)
Beverly Hills Chihuahua (2008)
El Cartel de los sapos (2008)
Marina (2006)
La Mujer de mi hermano (2005)
Rosario Tijeras (2005)
Gitanas (2004)
Ladron de corazones (2003)
Amor a Mil (2001)

Por que diablos (1999)
Carolina Barrantes (1998)
Padres e hijos (1992)

Komentari