Mirsad Tuka - Sapunice | Sapunice
Mirsad-Tuka-Zlatko-Fijan

Mirsad Tuka

Rođendan: 19. 6. 1965.

Znak: Blizanci

Mirsad Tuka rođen 19.6.1965. godine u Tuzli.

Mirsad Tuka s glumom se prvi put susreće kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog kazališta, gdje je i počeo profesionalnu karijeru. Završio Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu.

Još kao student debitirao u filmu “Praznik u Sarajevu”. Za tu ulogu nagrađen je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991., kao najbolji glumac – debitant. Godine 1996. prihvaća stalni angažman u sarajevskom Kamernom teatru 55, gdje igra u predstavama “Lift za kuhinju 11″ (S. Stojanović), “Suton”, “Smrt i djevojka”, u drami “To”, “Samokovlije” te naslovnu ulogu u “Hamletu” (D. Bibanović).

U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) 1997. ostvaruje sjajnu ulogu Danijela u inscenaciji Camusova Pada u režiji A. Kurta. S Kurtom surađuje i u projektima Stop machine u BNP u Zenici i Orlando Furioso u Narodnom kazalištu u Sarajevu. Matičnom teatru u Tuzli se oduužje kao Hasanaga u Hasanaginici.

Mirsad Tuka dobitnik brojnih nagrada na kazališnim festivalima. Igrao u brojnim filmovima i TV serijama, od kojih voli izdvojiti: “Crna kronika”, “Remake”, “Warriors”, “Zaboravljena poslovica”, “Strijelac”. Najnoviji filmski projekti u kojima sudjeluje, “Nafaka” i “Sve džaba”, uskoro očekuju premijeru.

Filmografija:

Zabranjena ljubav (2006)
Nafaka (2006)
Crna hronika (2004)
Remake (2003)

Warriors (1999)
Gore dole (1996)
Underground (1995)
Pismo iz 1920 (1995)
Sve će to narod pozlatiti (1995)
Bila jednom jedna zemlja (1995)
Slozna braća (1995)
Praznik u Sarajevu (1991)

Komentari