Patrick Dempsey - Sapunice | Sapunice
Patrick-Dempsey

Patrick Dempsey

Rođendan: 13. 1. 1966.

Znak: Jarac

Američki glumac Patrick Dempsey rođen je 13.1.1966. godine u gradu Lewistonu, kao najmlađi od troje djece Amande i Williama Dempseya.

Puno ime mu je Patrick Galen Dempsey, nadimak Dr. McDreamy. A visok je 179 cm.

Kao dječak pokazuje izniman talenat kao žongler, pa čak osvaja treće mjesto u svojoj dobnoj grupi na državnom natjecanju žonglera (National Jugglers Convention), a čak je razmišljao o upisu na Clown College. Njegov umjetnički talent prepoznao je kazališni producent koji ga poziva na audiciju predstave Torch Song Trilogy,s kojom odlazi na višemjesečnu turneju po San Franciscu. Kazališnim angažmanom bavi se do 1985. godine, kada dobiva ulogu u filmu Heaven Help Us. No to mu donosi niz uloga često ispod njegovih glumačkih mogućnosti.

Patrick Dempsey u ranim devedesetima, odlučuje napraviti uzmak od dotadašnjeg pojavljivanja na filmu, što rezultira ulogom buntovnika u filmu Coup de Ville, no njegovi pravi potencijali tek su prepoznati u miniseriji JFK: Reckless Youth (1993.) o mladom Kennedyju.

Od 1987. godine je bio u braku sa Rocky Parker (do 1987. kada su se razveli), a od 31. 07. 1999. godine oženjen je sa Jill Fink s kojom ima troje djece; kći Tallulah Fyfe, (rođenu 2002.) i blizance Darbyja Galena and Sullivana Patricka (rođene 2007.).

Uživa u sakupljanju starina, redizajniranju prostora i skijanju u slobodno vrijeme. Vatreni je obožavatelj autoutrka (na kojima često i sam nastupa) i suvlasnik je momčadi Vision Racing u Indycaru. Ove godine izabran je da vozi Indycarov Pace car službeni automobil Chevrolet Corvette kabriolet.

2006 i 2007 godine Patrick Dempsey je  bio nominiran za nagradu Golden Globe za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji, a izabran je na 13. mjesto najzgodnijih muškaraca u francuskom izdanju magazina Elle.

Dobitnik je nagrada Young Artist Awards (1988.), People’s Choice Awards (2007.) i Screen Actors Guild Awards (2007.), a bio je i nominiran za nagrade Teen Choice Awards (2006), Emmy (2001) Screen Actors Guild Awards (2006).

Filmografija:

Bridget Jones's Baby (2016)
Transformers: Dark of the Moon (2011)
Flypaper (2011)
Valentine's Day (2010)
Private Practice (2009)
Made of Honor (2008)
Enchanted (2007)
Freedom Writers (2007)
Shade (2006)
Grey's Anatomy (2005)
The Practice (2004)
Iron Jawed Angels (2004)
Karen Sisco (2003)
Lucky 7 (2003)
About a Boy (2003)
Sweet Home Alabama (2002)
The Emperor's Club (2002)
Once and Again (2002)
Rebellion (2002)
Corsairs (2002)
Blonde (2001)
Will And Grace (2001)
Chestnut Hill (2001)
Scream 3 (2000)

Me and Will (1999)
Jeremiah (1998)
There's No Fish Food in Heaven (1998)
Crime and Punishment (1998)
The Treat (1998)
Denial (1998)
Hugo Pool (1997)
20,000 Leagues Under the Sea (1997)
The Player (1997)
The Escape (1997)
Odd Jobs (1997)
A Season in Purgatory (1996)
The Right to Remain Silent (1996)
Outbreak (1995)
Bloodknot (1995)
With Honors (1994)
Ava's Magical Adventure (1994)
Bank Robber (1993)
J.F.K.: Reckless Youth (1993)
Face the Music (1993)
For Better and for Worse (1993)
Mobsters (1991)
Run (1991)
Merry Christmas Baby (1991)
Coupe de Ville (1990)

The Super Mario Bros. Super Show! (1989)
Happy Together (1989)
Loverboy (1989)
Some Girls (1988)
In a Shallow Grave (1988)
In the Mood (1987)
Can't Buy Me Love (1987)
Meatballs III: Summer Job (1986)
A Fighting Choice (1986)
Fast Times (1986)
The Stuff (1985)
Heaven Help Us (1985)

Komentari