Peta Wilson - Sapunice | Sapunice
Peta-Wilson

Peta Wilson

Rođendan: 18. 11. 1970.

Znak: Škorpion

Australska glumica Peta Wilson rođena je 18.11.1970. godine u Sydneyu.

Puno ime joj je Peta Gia Wilson, a visoka je 178 cm.

Peta Wilson je rođena kao kći  Karlene White i Darcyja Wilsona (rastavljeni 1982). Otac Darcy je umirovljeni časnik. Majka Karlene White je ugostiteljica. Prve godine života provela je kao dijete vojnika, seleći se mnogo. Obitelj se selila od mjesta do mjesta jer je otac bio u specijalnim postojbama vojske. Naučila se brzo prilagoditi na svako mjesto i svugdje je bila dobro prihvaćena. Privremeno boravište u Novoj Gvineji gdje je otac bio stacioniran, donijelo joj je vještinu jedrenja zbog koje je s ocem i bratom Robom osvojila titulu na poznatoj australskoj regati.

U mladosti je otkrila svoju ljubav prema glumi, dijelom da si pomogne suočiti sa čestim mijenjanjem škola i s tim da je bila malo drugačija. Provodi ljeta kod svojih djeda i bake u Australiji. Živeći bez televizije i radija, ona i brat su se naučili zabavljati vlastitim predstavama za roditelje, oponašajući Lizu Minnelli. To je bio samo nagovještaj njenog nadolazećeg talenta.

Prije što postaje glumica, Wilson je radila kao manekenka. Tijekom tinejđerskih godina, uključuje se u sport kao plivanje i netball. Bavila se i košarkom, te postala najmlađa reprezentativka australske momčadi. Kao mlada žena puna energije, majka je šalje na satove vladanja. Tamo je zapaža agent manekenske agencije.

Prvo, radeći kao model u Australiji i Europi, preselila se u Los Angeles gdje od 1991. godine sturdira glumu. Do 1996. godine nekoliko nezavisnih filmova. Tada joj se otvara odskočna daska za karijeru, kada je odabrana na audiciji (između 200 drugih glumica) za ulogu u kanadskoj akcijskoj seriji Nikita, glumeći Nikitu, kodnog naziva Josephine, tajnu agenticu orijetalnih vještina. Serija je bazirana na istoimenom filmu Nikita, Luc Bessona.

Peta meditira, prakticira jogu, akupunkturu i koristi razna sredstva alternativne medicine da održi tijelo u ravnoteži.  Uživa u ronjenju, jahanju, vožnji bicikla, plivanju, kriketu, slikanju i uređivanju vrta. Pojavila se u srpanjskom izdanju magazina Playboy 2004.

Živi sa dugogodišnjim dečkom Damianom Harrisom.

Filmografija:

Dutch Kills (2015)
Liberator (2012)
The Finder (2012)
Errand_boy (2010)
CSI: Miami (2010)
Malibu Shark Attack (2009)
Beautiful (2009)
Gardens of the Night (2007)
Two Twisted (2006)
Superman Returns (2006)
Jonny Zero (2005)
False Pretenses (2004)
The League of Extraordinary Gentlemen (2003)
Joe and Max (2002)
A Girl Thing (2001)
Other People (2001)
Mercy (2000)

La Femme Nikita (1997)
One of Our Own (1997)
Oddville, MTV (1997)
Vanishing Point (1997)
Highlander (1996)
Strangers (1996)
Loser (1996)
Woman Undone (1996)
Naked Jane (1995)
The Sadness of Sex (1995)

Komentari