Rosanna Arquette - Sapunice | Sapunice

Rosanna Arquette

Rođendan: 10. 8. 1959.

Znak: Lav

Rosanna Arquette je rođena 10.8.1959. godine. Američka je za Golden Globe nominirana glumica, filmska producentica i redateljica. Puno ime joj je Rosanna Lauren Arquette i visoka je 160 cm.

Arquette je rođena u New Yorku, kći je glumice i poetičarke Olivie Mardi i Lewisa Arquette, glumca i redatelja. Rosannini braća i sestre su glumci Patricia, Alexis, Richmond i David Arquette. Glumica je također i šogorica Courteney Cox Arquette koja je udana za brata Davida.

1963. godine obitelj Arquette seli se u Chicago, gdje otac ugovara nastupe u The Second City teatru na nekoliko godina. Kada je napunila 11 godina, roditelji sele u komunu u Virginiju. Rossana nije bila baš najbolja u školi. 1974. godine je stopirala po cijeloj zemlji sa starijim prijateljima, ponekad odlazeći u San Francisco, gdje radila na raznim sajmovima. Prvi profesionalni angažman dobiva 1977. godine na Callboard Theatre u Los Angelesu. U Hollywoodu dobiva prve uloge tumačeći problematične tinejdžere.

Nekoliko godina kasnije počinje dobivati zrele uloge. Pored filmskih, Rosanne dobiva i uloge i televizijskim filmovima. 1982. godine dobiva nominaciju za Emmy Award za TV film The Executioner’s Song. Nakon toga nastupa u mnogim filmovima i TV filmovima i radi sa mnogim uglednim redateljima. Neki od poznatih filmova u kojima je nastupila su Pulp Fiction i Crash.

U privatnom životu Rossana se prvi puta udaje sa 19 godina za redatelja Tonya Grecoa ali se rastaju 1980. godine, zatim nakratko izlazi sa glazbenikom Steveom Porcarom i engleskom pop zvijezdom Peterom Gabrielom. 1987. godine udaje sa drugi puta za Jamesa Newton Howarda, no i taj brak je trajao samo godinu dana. 1993. godine udaje se za restauratora Jon Sidela i godinu kasnije dobiva kćer Zoa Blue Sidel. Par se rastaje 1999. godine.

U poslijednje vrijeme Rosanne se posvetila odgoju kćeri i promociji svjesnosti o raku dojke (s obzirom da joj je majka umrla od te bolesti).

Filmografija:

Growing Op (2008)
Ball Don't Lie (2008)
Medium (2008)
Dirt (2008)
Terra (2007)
What About Brian (2006)
I-See-You.Com (2006)
Grey's Anatomy (2005)
Kids in America (2005)
Welcome to California (2005)
Malcolm in the Middle (2005)
Iowa (2005)
My Suicidal Sweetheart (2005)
Law  Order: Criminal Intent (2005)
The L Word (2004)
Dead Cool (2004)
Summerland (2004)
Gilded Stones (2004)
Rush of Fear (2003)
The Law and Mr. Lee (2003)
Will And Grace (2003)
The Practice (2003)
Going to California (2002)
Diary of a Sex Addict (2001)
Good Advice (2001)
Big Bad Love (2001)
Joe Dirt (2001)
Things Behind the Sun (2001)
The Huntress (2001)
Too Much Flesh (2000)
Poison (2000)
The Whole Nine Yards (2000)

Switched at Birth (1999)
Pigeonholed (1999)
Palmer's Pick Up (1999)
The '60s (1999)
Sugar Town (1999)
Interview with a Dead Man (1999)
Fait Accompli (1998)
I'm Losing You (1998)
Hell's Kitchen (1998)
Floating Away (1998)
Hope Floats (1998)
Buffalo '66 (1998)
I Know What You Did (1998)
Homeslice (1998)
Do Me a Favor (1997)
Deceiver (1997)
Gone Fishin' (1997)
Gun (1997)
Homicide: Life on the Street (1996)
Crash (1996)
White Lies (1996)
Search and Destroy (1995)
Nowhere to Hide (1994)
Pulp Fiction (1994)
The Wrong Man (1993)
Nowhere to Run (1993)
Fathers And Sons (1992)
In the Deep Woods (1992)
The Linguini Incident (1991)
Son of the Morning Star (1991)
Flight of the Intruder (1991)
...Almost (1990)
Separation (1990)
Sweet Revenge (1990)

Black Rainbow (1989)
New York Stories (1989)
Promised a Miracle (1988)
Le Grand bleu (1988)
Trying Times (1987)
Amazon Women on the Moon (1987)
Saturday Night Live (1986)
Nobody's Fool (1986)
8 Million Ways to Die (1986)
After Hours (1985)
Silverado (1985)
Desperately Seeking Susan (1985)
The Aviator (1985)
Survival Guide (1985)
The Parade (1984)
One Cooks, the Other Doesn't (1983)
Off the Wall (1983)
Baby It's You (1983)
Johnny Belinda (1982)
The Executioner's Song (1982)
The Wall (1982)
A Long Way Home (1981)
S.O.B. (1981)
Gorp (1980)

Shirley (1979)
More American Graffiti (1979)
The Runaways (1979)
The Ordeal of Patty Hearst (1979)
Eight Is Enough (1979)
Zuma Beach (1978)
ABC Afterschool Specials (1978)
The Dark Secret of Harvest Home (1978)
Having Babies II (1977)

Komentari