Sarah Jessica Parker - Sapunice | Sapunice
Sarah-Jessica-Parker

Sarah Jessica Parker

Rođendan: 25. 3. 1965.

Znak: Ovan

Sarah Jessica Parker je američka glumica rođena 25.3.1965. godine u gradu Nelsonville.

Nadimak joj je SJP, a visoka je 163 cm.

Roditelji Stephen Parker i Barbra Forste su se rastali, i majka se kasnije preudala za Paula Forstea. S njime je imala još četvero djece, tako da Sarah Jessica uz dva brata (Timothy Britten i Pippin) i sestru Rachel, ima i dva polubrata (Aaron D. i Andrew) i dvije polusestre (Megan i Allegra). Kako je rastući u mnogobrojnom obitelji, imala jedan do dva para cipela godišnje, Sarah Jesica je razvila opsesiju prema cipelama, koju ima i lik Carrie Bradshaw koji glumi u seriji Sex i grad. Zbog toga ima kod kuće ormar samo za obuću. U njenu čast je i poznati dizajner obuće Manolo Blahnik nazvao jedan par cipela prema njoj.

Još u djetinjstvu vježbala je pjevanje i balet, što joj je omogućilo sa osam godina prvo pojavljivanje na televiziji u The Little Match Girl. Kako bi joj omogućili napredak, a obitelj se seli prvo u Cincinnati, gdje Sarah završava balet u School for Creative and Performing Arts, zatim završava American Ballet and the Professional Children’s School, a diplomira na Dwight Morrow High School u New Yorku. Tada započinje njena glumačka karijera na filmu i u kazalištu, a planetarnu popularnost postiže glumeći seks-kolumnisticu Carrie u seriji Sex i grad.

Uz 26 nominacija, dobitnica je i mnogih glumačkih nagrada od kojih izdvajamo nagradu Emmy 2004. godine za najbolju žensku ulogu u komičnoj seriji i četverostruku nagradu Golden globe (2000., 2001., 2002 i 2004. godine) za najbolju žensku ulogu u glazbenoj ili komičnoj TV seriji.

Od 1984 do 1991 bila je u vezi sa glumcem Robertom Downeyem Jr., a od 19.5.1997. godine je udana za glumca Matthewa Brodericka s kojim ima sina Jamesa Wilke Brodericka (rođ. 28.10.2002.) koji je imena dobio po Matthewovom ocu Jamesu i po zajedničkom omiljenom piscu Wilkie Collinsu.

Trenutno žive u New Yorku, gdje je Sarah UNICEF-ov ambasador za glumačku domenu i članica odbora Hollywood’s Women’s Political Committee., a 1995. dobiva i posebnu nagradu – American Civil Liberties Union Award.

Filmografija:

Divorce (2016)
All Roads Lead to Rome (2015)
Glee (2013)
Escape from Planet Earth (2013)
New Year's Eve (2011)
I Don't Know How She Does It (2011)
Sex and the City 2 (2010)
Did You Hear About the Morgans? (2009)
Smart People (2008)
Spinning Into Butter (2007)
Smart People (2007)
Failure to Launch (2006)
The Family Stone (2005)
Strangers with Candy (2005)
Life Without Dick (2002)
State and Main (2000)
Sex and the Matrix (2000)

Dudley Do-Right (1999)
Sex and the City (1998)
'Til There Was You (1997)
Mars Attacks! (1996)
Extreme Measures (1996)
The First Wives Club (1996)
The Substance of Fire (1996)
If Lucy Fell (1996)
Miami Rhapsody (1995)
The Sunshine Boys (1995)
Ed Wood (1994)
Striking Distance (1993)
Hocus Pocus (1993)
Honeymoon in Vegas (1992)
In the Best Interest of the Children (1992)
L.A. Story (1991)
Equal Justice (1990)
Equal Justice (1990)

The Ryan White Story (1989)
Pursuit (1989)
Life Under Water (1989)
Dadah Is Death (1988)
A Year in the Life (1987)
The Room Upstairs (1987)
Flight of the Navigator (1986)
The Alan King Show (1986)
Hotel (1986)
A Year in the Life (1986)
Going for the Gold: The Bill Johnson Story (1985)
Girls Just Want to Have Fun (1985)
Firstborn (1984)
ABC Afterschool Specials (1984)
Footloose (1984)
Square Pegs (1982)
Somewhere, Tomorrow (1983)
My Body, My Child (1982)
3-2-1 Contact (1980)
Drawing Power (1980)

Rich Kids (1979)
The Little Match Girl (1974)

Komentari