Shannen Doherty - Sapunice | Sapunice
Shannen-Doherty

Shannen Doherty

Rođendan: 12. 4. 1971.

Znak: Ovan

Američka glumica rođena je 12.4.1971. u gradu Memphisu (Tennessee).

Puno ime joj je Shannen Maria Doherty, nadimak Shando, a visoka je 160 cm.

Sa sedam godina doselila se u Los Angeles sa roditeljima, Tomom i Rosom, bratom Seanom, te odlučila već u mladosti da želi postati glumica. Oduvijek je bila uzorna učenica, uključena u razne školske aktivnosti. Izrazito dobre ocjene stjecala je marljivošću i predanim učenjem.

Sa 10 godina debatirala je u seriji Father Murphy. Glumeći u seriji Little House on the Prairie sama si je izmislila ima Jenny Wilder. Shannen je glumila u nekoliko serija i filmova, ali najviše se proslavila ulogom Brende Walsh u seriji Beverly Hills. Nakon 4 godina imala je konflikte sa glumačkom ekipom te je dobila otkaz.

1998. godine dobila je ulogu u seriji Čarobnice, gdje je glumila najstariju sestru a i sama je producirala neke epizode. Iako više nije dio glumačke ekipe serije Čarobnice još uvijek ima postotak u seriji.

Na snimanju serije Blindfold: Acts of Obsession, upoznala je glumca Judda Nelsona te se kasnije zaručila s njime, ali nikad nisu bili u braku. Neko je vrijeme bila u vezi s glumcem Andrewom Levitasom. Danas je u vezi sa Rickom Salomonom (s kojim je bila i u braku godinu dana).

Shannen je imala problema sa alkoholom. Vozila je u alkoholoiziranom stanju i bila osuđena na 10 dana zatvora ili 20 dana dobrotvornog rada, dobila 3 godine uvjetne te je morala platiti kaznu od 1500 dolara. Tokom godina pojavljivala se i u nekoliko brojeva Playboya. Danas živi na ranču sa četiri konja i tri psa u Ventura Country, u Kaliforniji.

Filmografija:

Kiss Me Deadly (2008)
Defunct (2008)
Christmas Caper (2007)  
Category 7: The End of the World (2005)
Love, Inc. (2005)
North Shore (2004)
Nightlight (2003)  
Hell on Heels: The Battle of Mary Kay (2002)
The Rendering (2002)
Another Day (2001)  
Gary And Mike (2001)
Satan's School for Girls (2000)

Striking Poses (1999)
Charmed (1998)
The Ticket (1997)  
Nowhere (1997)
Sleeping with the Devil (1997)  
Friends 'Til the End (1997)  
Gone in the Night (1996)
Mallrats (1995)
A Burning Passion: The Margaret Mitchell Story (1994)  
Jailbreakers (1994)  
Blindfold: Acts of Obsession (1994)  
Almost Dead (1994)
Obsessed (1992)  
The Secret of Lost Creek (1992)
Freeze Frame (1992)  
Forever Young (1991)  
Life Goes On (1990)
Beverly Hills, 90210 (1990)

21 Jump Street (1989)
Heathers (1989)
Our House (1986)
Outlaws (1986)
Highway to Heaven (1985)
The Other Lover (1985)  
Girls Just Want to Have Fun (1985)
Robert Kennedy And His Times (1985)
Little House: The Last Farewell (1984)  
Airwolf (1984)
Little House: Bless All the Dear Children (1983)  
Little House: Look Back to Yesterday (1983)  
Magnum, P.I. (1983)
Little House on the Prairie (1982-1983)
Voyagers! (1982)
Night Shift (1982)
The Phoenix (1982)
Father Murphy (1981)

Komentari