Stephen Tompkinson - Sapunice | Sapunice
Stephen_Tompkinson

Stephen Tompkinson

Rođendan: 15. 10. 1965.

Znak: Vaga

Stephen Tompkinson je britanski glumac rođen 15.10.1965. godine u Stockton on Teesu, ali je odrastao u St. Anne’s, Lancashire.

Stephen se prvi puta pojavljuje u ulozi hrabrog ali pokvarenog reportera Damiena Daya u satiričnoj komediji “Drop The Dead Donkey”. Zatim dobiva ulogu u filmu “Brassed Off” i u filmu “Chancer”. Počinju se redati dobre uloge pa tako glumi zajedno sa Nick Berryem u krimi drami “In Deap” i sa Robson Greenom u “Grafters”

1998. godine istovremeno kada glumi na televiziji nastupa i na kazališnim daskama. Jedna od najpopularnijih serija u kojima je glumio je “Ballykissangel” gdje glumi zajedno sa bivšom zaručnicom Dervlom Kirwan. Nakon napuštanja serije zajedno odlaze raditi na seriji “Shades” 2001. godine. Na početku 2009. godine veoma je zaokupljen sa snimanjem “Stephen Tompkinson’s Great African Balloon Adventure” trodijelnim dokumentarnim filmom o njegovim avanturama putovanja Balonom od Tanzanije do Namibije.

Tompkinson je bio zaručen sa Dervlom Kirwan, ali se kasnije oženio sa Nicci Taylor. 2001. godine dobivaju kćer ali se 2006 godine razvode.

Filmografija:

Wild at Heart (2006)
Prime Suspect: The Final Act (2006)
Dalziel and Pascoe (2006)
ShakespeaRe-Told (2005)
Marian, Again (2005)
New Tricks (2005)
The Last Detective (2005)
Marple: The Murder at the Vicarage (2004)
My Dad's the Prime Minister (2004)
In Denial of Murder (2004)
Little Red Tractor (2003)
Lucky Jim (2003)
Staying Up (2002)
Ted and Alice (2002)
Mr Charity (2001)
Bob the Builder: A Christmas to Remember (2001)
Bedtime (2001)
In Deep (2001)
Tabloid (2001)
Hotel Splendide (2000)
Black Cab (2000)
Shades (2000)

The Flint Street Nativity (1999)
Dad (1999)
Square One (1999)
Grafters II (1999)
Grafters (1998)
Oktober (1998)
The Vicar of Dibley (1997)
Ballykissangel (1996)
Father Ted (1996)
Brassed Off (1996)
Performance (1994)
Downwardly Mobile (1994)
All Quiet on the Preston Front (1994)
A Very Open Prison (1994)
Shakespeare: The Animated Tales (1992)
Boon (1992)
Minder (1991)
Drop the Dead Donkey (1990)
Made in Heaven (1990)
Chancer (1990)

Hit the Pitch (1989)
Casualty (1989)
The Manageress (1989)
Tales of Sherwood Forest (1989)
And a Nightingale Sang (1989)
After Henry .... Julian (1989)
The Return of Shelley (1988)
All at Number 20 (1987)
Treacle (1987)

Komentari