Gorski liječnik - Sapunice | Sapunice

Gorski liječnik

( Der Bergdoktor )

gorski-lijecnik

ZEMLJA PROIZVODNJE: Njemačka

GODINA PROIZVODNJE: 2008

PRODUKCIJA: ZDF i ORF

BROJ EPIZODA: 92

REDATELJ:

AUTOR:

https://www.zdf.de/serien/der-bergdoktor

Sadržaj serije

Dr. Martin Gruber (Hans Sigl), koji je prije 15 godina napustio idilično selo Ellmau kako bi u New Yorku radio kao kirurg, želi svoju majku Elisabeth (Monika Baumgartner) iznenaditi kratkim posjetom povodom njezina rođendana.

Međutim, Martina u zavičaju ne očekuje vesela proslava rođendana kakvu je očekivao: stigao je na pogreb Sonje, supruge njegova mlađeg brata Hansa (Heiko Ruprecht) koja je bila Martinova prva velika ljubav. Sonja je nastradala u prometnoj nesreći, a vozač koji ju je izazvao pobjegao je.

I dok Martin tješi svoju nećakinju Lilli (Ronja Forcher) zbog tragičnog gubitka majke, stari gorski liječnik dr. Roman Melchinger (Siegfried Rauch) kuje vlastite planove. On mladog kirurga želi pridobiti za svoj plan da Martin preuzme njegovu ordinaciju. Za Martina takav korak ne dolazi u obzir, no dr. Melchinger ne predaje se lako, pa se pobrine se za to da Martina umjesto njega pozovu u dramatičnu akciju spašavanja u planini.

Zajedno sa svojim bratom Hansom, koji je voditelj gorske službe spašavanja, Martin pomaže teško ozlijeđenom Peteru Meinradu (Timothy Peach). Kad dođe do komplikacija i pacijentov život nađe se u opasnosti, Martin ne smije čekati te mora upotrijebiti operativnu tehniku pri kojoj je u New Yorku samo asistirao. Nakon što cijela strka završi, dr. Gruber uputi se natrag u New York, kao što je i planirao. Međutim, u posljednji trenutak prije polaska pojavi se dr. Melchinger i ispriča mu nešto što će mu u potpunosti promijeniti život – Lillin otac nije Martinov mlađi brat Hans, već Martin! Ova neočekivana vijest uzrokovat će veliku svađu između dvojice braće, ali će i natjerati dr. Grubera da se predomisli oko povratka u SAD.

Njegov novi život u Ellmauu, u koji će ubrzo ući i nova ljubav, neće biti tako opušten kako to Martin zamišlja, a suočavajući se s kompliciranim slučajevima u bolnici i izvan nje, postat će jasno da je rad u hitnoj službi njujorške klinike uvelike je utjecao na Martina, i kao liječnika i kao čovjeka, ali i da ima još mnogo toga za naučiti.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Dr. Martin Gruber

Hans Sigl

Dr. Martin Gruber

hans-sigl

Dr. Martin Gruber u svojoj se mladosti u Ellmauu osjećao skučeno, kao da ne može doći do zraka. Sanjao je o dalekom svijetu i zanimljivom životu. Kao liječnik u New Yorku mislio je da je napokon ostvario svoj san. No nakon nekog vremena u njegov se život uvukao osjećaj praznine i dosade, osjećaj da je već sve vidio. Martin još nije svjestan o kakvu je osjećaju zapravo riječ, no potraga za korijenima ne da mu mira. Rad u hitnoj službi jedne njujorške klinike uvelike je utjecao na Martina, i kao liječnika i kao čovjeka. Njegov novi život u Ellmauu neće biti tako opušten kako to Martin zamišlja. On susreće složene bolesti čiji ga simptomi vode na krivi trag pri čemu dolazi do situacija opasnih po život. Zbog toga ne posustaje dok ne pronađe pravu dijagnozu. Martin je i obiteljski čovjek, mnogo više nego što je to kao samac smatrao. Neće mu biti lako slagati se sa svojim bratom Hansom, Lillinim „ocem“. Neobične obiteljske veze Gruberovih izazivaju mnoge dirljive, ali i komične situacije. Martin Gruber ne pripada staroj generaciji liječnika kao bogova u bijelom. On je junak pun suprotnosti i emocija koji stubokom mijenja svoj život te pritom mora mnogo i naučiti.

Hans Gruber

Heiko Ruprecht

Hans Gruber

heiko-ruprecht

Martinov je mlađi brat Hans nakon Martinova odlaska preuzeo roditeljsko imanje, što je zapravo bilo namijenjeno Martinu. Iako je bratov odlazak za njega bio vrlo bolan, za Hansa je to bila jedina mogućnost da ima posao o kojem je sanjao. Hans je, kao i nekoć njegov otac, voditelj gorske službe spašavanja, a u toj funkciji često dospijeva u teške i opasne situacije u planinama. Dok je Martin oduvijek osjećao zov daljine, Hans je samo htio živjeti u Ellmauu i ondje ostarjeti. On s obje noge čvrsto stoji na zemlji što ga čini šarmantnim i simpatičnim, no iza svega se skriva njegov strah od nepoznatog. Taj će strah morati naučiti prevladati uz Martinovu pomoć, prije svega kad se nakon nekog vremena opet zaljubi. Odnos dvojice braće oduvijek je bio obilježen suparništvom. Hans je bratu predbacivao da je egoist, a brat njemu da je ograničen i tvrdoglav. Lisbeth i njezin izgubljeni sin Martin veoma su bliski unatoč problemima iz prošlosti, što je Hansu često bolno i zbog čega se na neko vrijeme udaljava od obitelji.

Elisabeth Gruber

Monika Baumgartner

Elisabeth Gruber

monika-baumgartner

Martinova i Hansova majka tip je osobe koji tiho ostaje u pozadini. Upravo je ona ta koja obitelj drži na okupu, koja uspijeva prozreti tuđe osjećaje i na svoj mirni, promišljeni i blagi način intervenira gdje je to potrebno. Obitelj joj je najvažnija, no pritom zapostavlja vlastite potrebe. Brine se o kućanstvu, angažirana je u zajednici i nastoji svog najdražeg sina Martina poštedjeti problema koliko je to u njezinoj moći. Lisbeth se u svom životu i svojoj ulozi osjeća dobro, što ne znači da osuđuje žene koje žive drukčije. Naprotiv, katkad iznenadi obitelj svojim modernim stavovima. Lisbeth se iznenada i bez ikakve zadrške zaljubi pet godina nakon smrti prvog muža. Martinu je drago zbog majke i pomaže joj da prebrodi kaotično i emocionalno razdoblje, ali za Hansa je to početak teških vremena u kojima će ustanoviti koliko je ovisan o majci.

Lilli Gruber

Ronja Forcher

Lilli Gruber

ronja-forcher

11-godišnja Lilli Gruber od biološkog je oca naslijedila znatiželju i inteligenciju, a od oca uz kojeg je odrasla ljubav prema planinama i potrebu za kretanjem. Lilli je vrlo poduzetna djevojčica. Majčina smrt posve ju je izbacila iz takta. Tada se pojavio i novi otac, i to baš zloglasni ujak Martin – samo joj je to trebalo! No pobijedila je Lillina znatiželja. Otkrila je da Martin nije onakav kakvim ga je brat predstavljao. Naprotiv, prilično joj se svidjela ideja da bi taj svjetski čovjek iz New Yorka mogao biti njezin otac. No Lilli se svomu novom ocu neće odmah baciti u zagrljaj. Prvo ga želi upoznati i želi provjeriti isplati li se prijateljstvo s njim. Martin mora pripaziti: Lillina su očekivanja prilično visoka.

Dr. Roman Melchinger

Siegfried Rauch

Dr. Roman Melchinger

siegfried-rauch

Stari gorski liječnik dr. Roman Melchinger gotovo da pripada Martinovoj obitelji. Njegova staloženost i humor pomažu u teškim situacijama. Oduvijek je s velikim zanimanjem pratio Martinovu karijeru i njegov životni put. Među njima postoji veza koja je najbolje može opisati kao odnos učitelja i učenika. Dr. Melchinger oduvijek je podupirao Martina u njegovoj želji da postane liječnik iako to njegov otac nije htio. Bilo mu je jasno da će Martin jednog dana postati njegov nasljednik. Kad se Martin iznenada pojavi u Ellmauu, dr. Melchinger želi da on ispuni svoju moralnu obvezu, tim više što stari liječnik već godinama traži nasljednika. On s pomoću raznih trikova pokušava Martina nagovoriti da ostane, no uzalud. U trenutku kad se Martin sprema ući u vlak koji će ga odvesti u zračnu luku, dr. Melchinger odat će mu tajnu koja će mu promijeniti život. Nakon što Martin ipak preuzme ordinaciju i dr. Melchinger napokon može u željenu mirovinu, ovaj ubrzo ustanovi da je mirovinu smatrao zanimljivijom nego što jest. Stoga dr. Melchinger tu i tamo iza Martinovih leđa pregleda pokojeg pacijenta. On često prije Martina zna tko od čega boluje i prije svega zašto. Iako se Martin divi svom prethodniku i cijeni njegovo znanje i iskustvo, ide mu na živce što se ovaj prema njemu i dalje ponaša kao prema učeniku. Bez obzira na to, spreman je priznati starijem liječniku da mu je 30 godina iskustva u poslu liječnika donijelo nešto što se može opisati kao mudrost. Međutim, njih su dvojica veoma različiti što često dovodi do konflikata, ali i do mnogih komičnih trenutaka.

Susanne Dreiseitl

Natalie O’Hara

Susanne Dreiseitl

natalie-ohara

Susanne Dreiseitl još je u djetinjstvu bila zaljubljena u Martina, no on je nije zamjećivao, posebice jer je tu bila i Sonja, Martinova prva velika ljubav. Nakon što se Susanne udala za Jörga Dreiseitla, preuzela je gostionicu svojih roditelja. Prije svega njoj treba zahvaliti što je oronula krčma postala prekrasna gostionica i pansion. Susanne pokušava seljane upoznati sa svojim kuharskim umijećem, za što će joj trebati mnogo vremena. Susanne je rastrgana između čestih sumnji u sebe i gotovo dječjeg entuzijazma. Njezin brak nije uspješan. Susanne mora priznati da je udaljenost između nje i muža uzrokovana njegovim poslovnim obvezama uzrok sve gorim odnosima. Kad opet sretne Martina, ona ima čudan, posve iracionalni i iritirajući osjećaj da se vratio njezin muškarac. Toliko se sigurno i intimno osjeća u njegovu društvu. Na Martinovo iznenađenje, i on osjeća gotovo isto. Međutim, Susanne se dugo bori protiv toga da odustane od svog braka i muža, s jedne strane iz lojalnosti, a s druge iz straha od novog razočaranja.

Christina Pagel

Mareike Fell

Christina Pagel

mareike-fell

Christina Pagel medicinska je sestra u klinici u Halleu koja se poslije zaposli u Martinovoj ordinaciji u Ellmauu. Kad su se Christina i Hans prvi put sreli, bio je to sudar dvaju svjetova. Nitko ne bi rekao da će njih dvoje postati par. No suprotnosti se često privlače. Kod Hansa se probudilo grizodušje te se ne može riješiti osjećaja da vara pokojnu ženu. No Christina je kao samohrana majka naučena na borbu pa ne odustaje lako. Ona zna što hoće. Naravno, lijepo je kad te muškarac osvaja, no katkad i ti moraš pripomoći. Ona je naučila biti praktična i učinkovita, prepoznati svoje potrebe i odmah prijeći na stvar. Naposljetku, vrijeme je dragocjeno.