Hatice Şendil: Sasvim osobna priča omiljene glumice - Sapunice | Sapunice

Ponedjeljak 5. 12. 2016.

hatice-sendil3

Hatice Şendil: Sasvim osobna priča omiljene glumice

Igrala je osnovnoškolsku učiteljicu u seriji Kurtlar Vadisi, plesačicu iz tridesetih godina prošlog stoljeća u seriji Karadağlar, a u seriji Dila aginicu… Sve njezine uloge bile su uloge starijih i zrelijih žena pa Hatidže Šendil koja ima dvadeset devet godina nije imala priliku igrati mladu ženu. U seriji Sudbina dijeli glavnu ulogu s glumcem Ozdžanom Denizom i igra Elif koja zatrudni iako nikada nije imala spolne odnose. Za ovu ulogu glumica je skinula deset kilograma i prvi put igra mladu djevojku. Tvrdimo bez imalo sumnje da će se ove sezone o njezinoj nježnoj ljepoti i glumi naveliko govoriti.

Vaša se obitelj doselila u Tursku?

– Da. Moji vuku podrijetlo iz Soluna i s Peloponeza, ali ja sam rođena Istanbulka. Odrasla sam na relaciji Antalija-Istanbul zbog obiteljskih razloga i naravi očeva posla, ali danas živim u Istanbulu s majkom, ocem i troje braće i sestara.

Čime se bavi vaš otac?

– Dugo se bavio građevinskim poslovima, ali sada je u mirovini. Moja majka nije nikada radila, ali aktivna je u projektima koji se tiču društvene odgovornosti. Strastvena je ljubiteljica životinja. Tri dana u tjednu provodi u skloništima za napuštene životinje. S druge strane, jako se trudi da djeci iz našega okruženja ništa ne nedostaje.

Kakvo ste imali djetinjstvo?

– Kad god ga se sjetim, zahvalna sam na njemu. Imala sam ispunjeno djetinjstvo. Bili smo velika i brojna obitelj koja je bila privržena obiteljskim običajima i tradiciji.

A školsko doba?

– Provela sam ga u Antaliji. Završila sam studij organizacije na Sveučilištu Akdeniz.

A što je s glumom?

– Nikada nisam pomišljala da ću se baviti s glumom. Ja sam jako nervozna osoba. Patim od anksioznosti. Svega se bojim. Briga mi je drugo ime! Ne mogu vam ni opisati koliko sam se puta sinoć budila s ubrzanim otkucajima srca samo zato što će se danas prikazati prvi isječak iz serije. Katkad osjećam da samu sebe gušim, a k tomu patim i od astme. Uzbuđenje mi nimalo ne godi. Zbog toga sam se pitala jesam li za ovaj posao. Željela sam miran i naivan život. Gluma je odvažan posao, a ni odvažnost nije moja jača strana.

Kako nije?

– Zaista nisam odvažan tip. Lako se slomim, odmah zapadam u malodušnost. Ne znam se osnažiti, naprotiv, često se omalovažavam. Neodlučna sam, komplicirana sam. Ne volim adrenalin i bijeg u krajnost.

Nabrojili ste sve osobine koje jedan glumac ne bi smio imati… Pa kako je moguće da ste postali glumica?

– Imala sam puno prijatelja glumaca, točnije, kazališnih glumaca. Super sam se zabavljala s njima. Živjeli su u neobičnim svjetovima i jako sam sretna što sam mogla biti dio njih. Možda je njihov neobuzdani duh normalizirao nemir koji sam imala u sebi. Osjećala sam da nisam sama na ovom svijetu. Otišla sam s jednim prijateljem glumcem na audiciju. Kada me redatelj Veli Čelik ugledao, uskliknuo je: To je ta djevojka! I tako sam se našla na setu. Naravno, zagrijala sam se za glumu. Hvala Bogu da ta serija nije dugo potrajala.

hatice-sendil2

Zašto to kažete?

– Zato što nisam bila spremna. Pristizale su mi ponude čim je serija završila, ali nisam ih prihvatila jer sam htjela raditi na sebi. Obrazovanje je bilo prijeko potrebno, nisam ništa htjela prepustiti slučaju.

Možete li nam opisati svoj pogled na glumu?

– Trenutačno radim na važnoj metodi, a povratne informacije koje dobivam ukazuju mi na to da je korisna. Svi koji su gledali prvi isječak serije Sudbina pitali su me što mi se to dogodilo, jesam li promijenila frizuru ili sam imala neke korekcije na licu. Istina, smršavjela sam deset kilograma, ali ono što su oni zamijetili nije fizička promjena, nego je nešto što se tiče promjene u mojoj glumi.

Kakva je to metoda?

– To je metoda Stelle Adler. Koriste je sve holivudske zvijezde, akademski obrazovani glumci, čak i Woody Allen. Riječ je o metalnom skiciranju likova koje igrate, pokušavate osjetiti i proživjeti njihovu prošlost. Morate se zapitati što je taj lik morao proživjeti u prošlosti da je sada ovakav. Svi glumci iz serije Sudbina koristili su ovu metodu prilikom priprema za svoje uloge. Čak smo se prije snimanja prve epizode zatvorili u kazališni salon u trgovačkom centru Profilo i karikirali jednu scenu iz serije. Opisivali smo jedni drugima detalje iz prošlosti svojih likova koji nisu bili prisutni u scenariju. Rezultat ovog rada jest da su glumci iz serije mnogo prisniji jedni s drugima kada igraju. Gledatelji će to primijetiti.

Volite životinje i dosta vremena posvećujete napuštenim životinjama.

– Životinje su mi slaba točka. Netko će zacijelo pitati zašto se bavim životinjama pokraj toliko napuštene djece, nesretnih ljudi i žrtvi rata. Zapravo, zabrinjava me sve navedeno, ali ne želim zanemariti životinje samo zašto što postoje druge žrtve. I one trebaju nekoga da se brine o njima.

U novoj seriji igrate djevojku Elif. Možete li nam reći malo više o njoj?

– Ona je poljoprivredna radnica iako je prošla prijamni ispit za studij prava od kojega je morala odustati jer je njezina obitelj zapala u materijalne probleme. U životu su joj najvažnije majka i mlađa sestra, za njih bi učinila sve. Nikada se nije zaljubila, čak i ne zna što je ljubav… Ona je kao slavuj u krletci, u pravom smislu te riječi. Misli da se treba čvrsto postaviti pred svim muškarcima koji je okružuju sve dok ne izađe iz svoje krletke. U zamjenu za novac pristaje biti surogat-majka djeci Ozdžana Deniza i Begum Kutuk. Dakle ostaje trudna iako nikada nije imala momka ni spolne odnose. Ona je kao moderna Djevica Marija. U sljedećim epizodama otkrit će se da je Begum Kutuk nerotkinja i da je njezino dijete začeto Elifinim jajašcem.

Već ste tri godine u vezi s Burakom Sagjašarom. Kada ste se upoznali i on je bio glumac, ali sada se bavi produkcijom.

– Da, upoznali smo se na snimanju serije Karadağlar. Iako nismo imali nijednu zajedničku scenu, jako smo se svidjeli jedan drugomu. Ali sve je napredovalo jako sporo. I on ima problem sa socijalizacijom kao i ja.

Kako biste opisali svoju ljubav?

– Bio je neobično simpatičan i drag. Već na prvom susretu impresionirala me njegova pojava. Kada zapodjenete razgovor s njim, ne možete se ni na što drugo usredotočiti. Govori četiri jezika kao da mu je materinji. Pohađao je francusku školu, ali osoba je koja se jako povodi za bazičnim emocijama. Unatoč svom zapadnjačkom stavu, on je pravi tradicionalni Turčin. Jako je zabavan i smiješan. Izrazito je inteligentan. Pravi je idealist.

Hoćete li se uskoro vjenčati?

– Nismo još odabrali datum, ali mislim da je došlo vrijeme za to. Samo još čekamo savršeni trenutak. Ozdžan Deniz jedan je od najvećih glumaca profesionalaca s kojima sam imala priliku raditi. Posao mu je ispred svega. Jako vjeruje u timski duh. Ispravno se postavlja u odnosu s kolegama. Na sve gleda dobrohotno. Jako sam sretna što glumim s njim.

Mislite li da biste mogli raskinuti vezu?

– Ovo će biti dosta melankoličan odgovor, ali ni meni ni njemu ne pada na pamet da se rastanemo prije nego što nas smrt rastavi. Čista srca pristupamo jedan drugomu. Ja želim biti majka, a on otac. Mislim da postoji neka organska veza između nas.

Sviđa li mu se što ste smršavjeli deset kilograma?

– Divi se mojoj volji i odricanju, ali kaže da bi bio sretniji da nabacim još koji kilogram.

Kako vam se obraća?

– Zove me anđele ili malena.

Koje vas aktivnosti najviše zabavljaju?

– Jako se zabavljamo kada nekamo otputujemo. To uvijek prođe s hrpom smijeha i dogodovština. Uvijek netko od nas nešto zaboravi ili izgubi.

Jeste li ljubomorni? Recimo, je li on ljubomoran na scene u kojima se ljubite ili ste intimni s nekim?

– Gluma je zahtjevan posao. Ako uloga to traži, onda morate pristati ljubiti se s nekim. Teško je to prihvatiti čak i u sebi. Ipak nas gledaju članovi naše obitelji. Ukratko, to je situacija koju smo Burak i ja prevladali. Ne govorimo previše o tome, na to gledamo kao na poslovnu stvar. To ne znači da se pravimo da ta tema ne postoji. Ja mu predstavim te scene unaprijed i navikavam ga na to, ali nakon toga ne prolazimo kroz tu temu.

Kako ste skinuli 10 kilograma?

– Hranila sam se uravnoteženo. Prehrana mi je bila bogata bjelančevinama. Vježbala sam cross fit i pilates. Taj je trud rezultirao gubitkom kilograma.

Izvor intervjua: http://www.hurriyet.com.tr/bize-hic-sevismeden-hamile-kalmis-bir-kadini-oynayabilir-misin-hatice-27360326

Komentari