Hitna služba - Sapunice | Sapunice

Hitna služba

( E.R. )

ER_Goran-Visnjic-22012

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD

GODINA PROIZVODNJE: 1994

PRODUKCIJA: NBC

BROJ EPIZODA: 331

REDATELJ: Christopher Misiano

AUTOR: Michael Crichton

http://www.nbc.com/er

Sadržaj serije

Hitna služba popularna je američka serija koja prati živote i rad doktora koji rade u ordinacijama hitnog odjela bolnice County General Hospital u Chicagu, a koje su u 15 godina emitiranja utjelovila brojna poznata glumačka lica poput Georgea Clooneya (dr. Doug Ross, sezone 1-5), Julianne Margulies (sestra Carol Hathaway, sezone 1-6), Marije Bello (dr. Anna Del Amico, sezone 4-5), Johna Stamosa (dr. Tony Gates, sezone 13-15), Angele Bassett (dr. Cate Banfield, sezona 15) i mnogih drugih.

Ti medicinski radnici žele spašavati živote na mjestu gdje se ništa ne uzima zdravo za gotovo i gdje ništa nije sigurno… osim činjenice da će uskoro žurno dovesti još jednu očajnu osobu koja treba njihovu pomoć. Neki će preživjeti, neki će umrijeti, ali predanost i strast ovih medicinara će opstati.

Hrvatskoj je publici serija postala još zanimljivija otkad se u šestoj sezoni pojavio Goran Višnjić, koji je popunio prazno mjesto nastalo odlaskom Clooneya. Višnjiću je upravo uloga dr. Luke Kovača, novog dežurnog fizijatra koji se doselio u SAD iz Hrvatske kako bi započeo nov život nakon gubitka supruge i dvoje djece u Domovinskom ratu, bila odskočna daska za daljnju holivudsku karijeru.

U šestoj sezoni, s kojom RTL započinje prikazivanje od ponedjeljka, ekipa „Hitne službe“ dobila je nova pojačanja. Osim dr. Luke Kovača, u bolnicu stižu i studentica treće godine medicine, Abby Lockhart, dr. Cleo Finch i dr. Dave Malucci. Svi oni će upregnuti snage kako bi spasili živote Lucy Knight i Johnu Carteru koje je ozlijedio psihotični pacijent. Unatoč nadljudskim naporima doktora, Lucy će podleći teškim ranama, dok će se Carter morati boriti s fizičkim i psihičkim posljedicama ranjavanja. Dr. Luka Kovač trudit će se steći povjerenje i poštovanje novih kolega, a Hathaway će biti razapeta između posla i majčinstva.

„Hitna služba“ je svoju premijeru na NBC-u imala 1994., dvadeset godina nakon što je njezin autor Michael Crichton napisao scenarij temeljen na vlastitim iskustvima dok je radio u hitnoj službi. Sve do 1990., kada je Crichton objavio knjigu ‘Jurski park’ (koju će nekoliko godina kasnije Steven Spielberg pretvoriti u istoimeni svjetski blockbuster) nitko nije bio zainteresiran za tu priču. Nakon vrlo uspješne suradnje na filmu, njih dvojica počet će intenzivno raditi na pripremanju filma „Hitna služba“. Međutim, vrlo ubrzo se odlučuju za snimanje serije, a u scenariju za pilot epizodu, koju je Crichton napisao početkom 70-tih, promijenjene su samo dvije stvari: dr. Susan Lewis je postala žena, a dr. Peter Benton crnac. Steven Spielberg producirao je samo prvu sezonu, ali je među ekipom ostao zapamćen zbog odluke da se u pilot epizodi ipak ne ubije lik sestre Carol Hathaway, koja je kasnije postala jedan od glavnih u seriji. Zbog nedostatka vremena i novca za izradu kompletnog seta, pilot epizoda snimljena je u staroj napuštenoj bolnici Linda Vista u Los Angelesu. Prema dostupnim podacima „Entertainment Tonighta“ posljednja epizoda serije u travnju 2009. privukla je 16,3 milijuna gledatelja, što predstavlja najveću gledanost finala neke dramske serije od 1996. godine (i serije „Ubojstvo, napisala je“).

„Hitna služba“ nominirana je za sveukupno 375 televizijskih nagrada, od čega je osvojila njih 116. Još uvijek drži rekord s najviše primljenih nominacija za prestižnu televizijsku nagradu Emmy. Skupila ih je sveukupno 122, od čega je osvojila njih 23, uključujući i onu za najbolju dramsku seriju 1996. godine. Zanimljivo je spomenuti da je od 25 nominacija za Zlatne globuse serija osvojila samo jedan 1998. za najboljeg glavnog glumca (Anthony Edwards za ulogu dr. Marka Greenea). Za istu nagradu nominiran je sedam godina zaredom u kategoriji dramske serije. Julianna Margulies (koja glumi sestru Carol Hathaway) jedina je članica glumačke postave koja je osvojila nagradu Emmy, i to za najbolju sporednu glumicu 1995. godine.

Mnoge poznate filmske zvijezde glumile su gostujuće uloge u seriji. Posebno treba izdvojiti Sally Field (dobitnicu Emmyja 2001. za ulogu bipolarne majke Maggie Wyczenski) i Raya Liottu (dobitnika Emmyja 2005. za ulogu umirućeg pacijenta Charliea Metcalfa), kao i Ewana McGregora, Alana Aldu, Jamesa Cromwella, Mary McDonnell, Dona Cheadlea, Jamesa Woodsa, Foresta Whitakera, Stanleya Tuccija i mnoge druge.

Svoja popodneva provedite uz RTL jer vas od ponedjeljka 29. rujna u 13:20 sati čekaju Goran Višnjić i dramska serija „Hitna služba“!

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Dr. Luka Kovač

Goran Višnjić

Dr. Luka Kovač

Goran-Visnjic_ttt

Dr. John Carter

Noah Wyle

Dr. John Carter

Noah-Wyle-tttt

Dr. Mark Greene

Anthony Edwards

Dr. Mark Greene

Anthony-Edwards-ttt

Dr. Kerry Weaver

Laura Innes

Dr. Kerry Weaver

Laura-Innes-ttt

Carol Hathaway

Julianna Margulies

Carol Hathaway

Julianna-Margulies-ttt

Dr. Peter Benton

Hitna služba

Dr. Peter Benton

Eriq-La-Salle-ttt