Igra prijestolja - Sapunice | Sapunice

Igra prijestolja

( Game of thrones )

igre-prijestolja

ZEMLJA PROIZVODNJE: Amerika

GODINA PROIZVODNJE: 2011

PRODUKCIJA: HBO

BROJ EPIZODA: 30

REDATELJ:

AUTOR: David Benioff, D. B. Weiss

http://www.hbo.com/game-of-thrones#/

Sadržaj serije

U zemlji u kojoj ljeta traju desetljećima, a zime mogu trajati i cijeli životni vijek, nevolja je na pomolu. Od intriga na jugu i divljih istočnih krajeva, preko zaleđenog sjevera do starog Zida koji štiti kraljevstvo od mraka s druge strane, dvije moćne obitelji igraju opasnu igru mačke i miša u nastojanju da preuzmu vlast nad Sedam kraljevstava Westerosa. Dok izdaja, požuda, intrige i nadnaravne sile tresu četiri dijela kraljevine, njihova će krvava borba za Željezno prijestolje imati nepredvidljive i dalekosežne posljedice.

Snimljena prema uspješnoj seriji knjiga fantastike – “Pjesma leda i vatre” Georgea R. R. Martina – ova uzbudljiva serija u produkciji HBO-a smještena je u svijet fantastike pun ambicioznih muškaraca i žena, kako časnih, tako i onih na lošem glasu, baš kao i u stvarnom svijetu. U Westerosu, onaj tko kontrolira Željezno prijestolje, ima i nevjerojatnu moć u svojim rukama. Središnja priča u seriji prati uspon i pad nekoliko obitelji koje tu moć žele steći pod svaku cijenu. Tu je plemićka obitelj Stark, na čijem je čelu Eddard, odnosno Ned, koji je nakon sumnjive smrti svog prethodnika proglašen kraljevim namjesnikom. Tu su i konspirativni Lannisteri koji kriju mnoge tajne i čije će nastojanje da se domognu prijestolja uništiti krhki mir u kraljevstvu. Na kraju, tu je i princeza Daenerys, nasljednica prijašnje dinastije, koja čeka s druge strane Uskog mora, zajedno sa svojim zlim bratom Viserysom, koji sanja o ponovnom osvajanju krajeva kojima je njegova obitelj nekoć vladala. Ovo je priča o dvoličnosti i izdaji, velikodušnosti i časti, borbi i pobjedi. U Igri prijestolja ili pobjeđuješ, ili – umreš!

Radnja serije smještena je na izmišljeni kontinent Westeros, no Igru prijestolja pokreću upravo ljudske slabosti i karakteristike – želje i ambicije kralja, kraljica, vitezova i odmetnika, lažljivaca i časnih ljudi koji se bore za vlast. Na samom početku upoznajemo kralja Roberta Baratheona (Mark Addy), čija je supruga, kraljica Cersei (Lena Headey), pripadnica korumpirane obitelji Lannister. On putuje na sjever iz Kraljeva Grudobrana kako bi zamolio svog starog prijatelja Eddarda “Neda” Starka (Sean Bean) da mu pomogne vladati kraljevstvom nakon smrti njegova glavnog savjetnika. Za to vrijeme s istoka prijete izgnana princeza Daenerys (Emilia Clarke) i njezin brat Viserys (Harry Lloyd), pripadnici obitelji Targaryen koja je, prije krvavog izgona, godinama vladala Westerosom. Također, na rubu kraljevstava, sjeverno od Zida, nazire se zloslutan razvoj događaja – Jon Snow (Kit Harington), Nedov nezakoniti sin, postaje dijelom bratstva “Noćna straža”, koje se zaklelo da će po svaku cijenu štititi Westeros.

Kroz 10 epizoda 1. sezone serije Ned i njegova obitelj suočavaju se s teškim izborima i sve većim opasnostima kako na vidjelo izlaze Cerseina izdaja, njezinog brata blizanca Jamieja (Nikolaj Coster-Waldau) i drugog brata, patuljka, Tyriona (Peter Dinklage). Što se tiče kuće Targaryen, dogovoreni brak Daenerys s poglavicom barbarskih konjanika daje Viserysu nadu da će jednoga dana ponovno osvojiti Željezno prijestolje.

U stalnoj su glumačkoj postavi: Sean Bean (Gospodar prstenova), Mark Addy (Skidajte se do kraja), Peter Dinklage (Čuvar stanice), Lena Headey (Terminator: Kronike Sarah Connor), Michelle Fairley (Harry Potter i darovi smrti, I. i II. dio), Kit Harington (Greys Inbetween), Nikolaj Coster-Waldau (New Amsterdam), Iain Glenn (Kraljevstvo nebesko), Emilia Clarke (Triassic Attack), Harry Lloyd (Robin Hood), Richard Madden (Hope Springs), Alfie Owen-Allen (Okajanje), Rory McCann (Aleksandar Veliki), Ron Donachie (Comfort and Joy), Jason Momoa (Stargate Atlantis), Jack Gleeson (Batman: Početak), i nova lica – Sophie Turner, Maisie Williams i Isaac Hempstead Wright.

Serija je snimana na lokacijama u Škotskoj, Belfastu, na Malti i u Maroku, izvršni producenti Igre prijestolja su David Benioff i D. B. Weiss, dvojica renomiranih scenarista. George R. R. Martin jedan je od koproducenata i scenarista.

U trećoj sezoni višestruko nagrađivane serije IGRA PRIJESTOLJA nastavlja se epska priča o dvoličnosti, izdaji, plemenitosti i časti te jurišu na slavodobitnu pobjedu. U ovoj sezoni glavne teme su obitelj i odanost, a mnogi važni dijelovi priče iz druge sezone doživjet će svoj nasilni vrhunac u kojem će nekoliko najvažnijih likova snaći okrutna sudbina.

Iako je radnja mahom usredotočena na Kraljev Pristan gdje su Lannisteri jedva sačuvali krunu nakon divljačke opsade Stannisa Baratheona (brata pokojnoga kralja), događaji na Sjeveru mogli bi posve promijeniti odnos snaga u Zapadnim zemljama. Robb Stark, Kralj na Sjeveru, suočit će se s velikom opasnošću koja bi ga mogla onemogućiti da zadrži prednost zadobivenu pobjedama u drugoj sezoni serije. Dalje na Sjeveru, Mance Rayder (novi lik koji utjelovljuje Ciarán Hinds) i njegova golema vojska Divljaka nastavljaju svoj nezaustavljivi pohod prema Jugu gdje kane prijeći Zid. Onkraj Uskoga mora, Daenerys Targaryen – koja je ponovno sa svoja tri smrtonosna zmaja koji brzo odrastaju – pokušava okupiti vojsku robova koji bi s njom trebali otploviti u Essos gdje se nada da će na kraju osvojiti Željezno prijestolje.

Serija se temelji na hit seriji knjiga Georgea R. R. Martina. Radnja ove epske drame odvija se na izmišljenom kontinentu Zapadnim zemljama gdje častohlepni muškarci i žene, kako na dobrom, tako i na zlu glasu, žive u zemlji gdje ljeta i zime mogu trajati godinama. Serija je snimana po vrlo slojevitom scenariju, snima je vrhunska ekipa na prekrasnim lokacijama, a u seriji sudjeluje izvrstan glumački postav.
Iako se radnja odvija u fantastičnom svijetu, “Igra prijestolja” je serija koju vode ljudske strasti i častohleplje. Kraljevi, kraljice, vitezovi i odmetnici, lašci i plemenitaši nastavljaju borbu u ratu koji se sve više rasplamsava.
Treća sezona temelji se većim dijelom na “Oluji mačeva”, Martinovoj trećoj knjizi u seriji “Pjesma leda i vatre”. Ta je knjiga prepuna zapleta, prevrata, izdaja i događaja od kojih će vam zastati dah, a u koje su uključeni glavni likovi serije.

Glumački postav Igre prijestolja predvodi dobitnik nagrade Emmy Peter Dinklage, te Lena Headey i Emilia Clarke, između ostalih ‘povratnika’. Ove sezone postavu se pridužuju: Ciarán Hinds (Rim) kao vođa Divljaka Mance Rayder; Diana Rigg (Osvetnici) kao Trnova kraljica Olenna Tyrell, Margaeryna i Lorasova baka; Tara Fitzgerald (Sirene) kao Selyse Baratheon, Stannisova žena s kojom živi kao da su stranci; Tobias Menzies (Rim) kao Edmure Tully, brat Catelyn Stark; Clive Russell (Sherlock Holmes) kao Brynen Tully, Catelynin ujak; Richard Dormer (Jump) kao Beric Dondarrion, vođa odmetničke družbe Braća bez stijegova.

Serija je snimana u Sjevernoj Irskoj, Hrvatskoj, Islandu i Maroku. Izvršni producenti treće sezone su David Benioff (Troja, 25. sat), D. B. Weiss (autor romana Lucky Wander Boy), Carolyn Strauss (Carstvo poroka), Frank Doelger (John Adams) i Bernie Caulfield (Big Love). U producentskom timu je i George R. R. Martin.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Eddard "Ned" Stark

Sean Bean

Eddard "Ned" Stark

Sean-Bean-tttt

Robert Baratheon

Mark Addy

Robert Baratheon

Mark-Addy-ttt

Tyrion Lannister

Peter Dinklage

Tyrion Lannister

Peter-Dinklage-ttt

Cersei Lannister

Lena Headey

Cersei Lannister

Lena-Headey-ttt

Catelyn Stark

Michelle Fairley

Catelyn Stark

Michelle-Fairley-tttt

Jaime Lannister

Igra prijestolja

Jaime Lannister

Nikolaj-Coster-Waldau-ttt