Konak kod Hilmije - Sapunice | Sapunice

Konak kod Hilmije

konak-kod-hilmije

ZEMLJA PROIZVODNJE: Bosna i Hercegovina

GODINA PROIZVODNJE: 2018

PRODUKCIJA: FIST

BROJ EPIZODA:

REDATELJ: Elmir Jukić

AUTOR:

http://fist.co.ba/index.php/tv-serije/

Sadržaj serije

Radnja serije smještena je u Sarajevu za vrijeme Drugog svjetskog rata. U konak kod Hilmije navraćaju svi: komunistički ilegalci, ustaše, četnici, vojnici handžar divizije i njemački vojnici, a u konaku stalno živi i komadant grada Sturmbannführer Shiling. Konak je mjesto gdje članovi društva jedni drugima ispred nosa kuju zavjere, a dok nacionalne tenzije postaju manje bitne od materijalnih interesa, borba za ideale je prozaičnog karaktera. U podrumu konaka kriju se dvojica rudara, partizanski ilegalaci, koji imaju zadatak da iskopaju tunel do njemačkog skladišta oružja koje je udaljeno otprilike pola kilometra.

Serija ‘Konak kod Hilmije’ će svojom komičnom radnjom i životopisnim likovima osigurati dobru zabavu svakom gledatelju. Serija je nastala nastavno na epizode 10. sezone serije ‘Lud, zbunjen, normalan’ unutar koje su glavni likovi snimali seriju ‘Birtija iz koje je krenula revolucija’ u Farukovoj produkciji, prema Izetovom scenariju. Kao i u toj imaginarnoj seriji iz kultne ‘Lud, zbunjen, normalan’ serije, glavne uloge su i ovdje ostvarili Emir Hadžihafizbegović kao Hilmija i Tarik Filipović kao Schiling. U širem dramaturškom kontekstu riječ je o nekoj vrsti kombinacije engleskih serija Fawlty Towers i ‘Alo, ‘Alo. ‘Konak kod Hilmije’ poput vremeplova vratit će gledatelje u sarajevski konak za vrijeme Drugog svjetskog rata u kojemu osebujno društvo kuje zavjere dok nacionalne tenzije padaju u drugi plan.

‘Konak kod Hilmije’ poput vremeplova vratit će gledatelje u sarajevski konak za vrijeme Drugog svjetskog rata u kojemu osebujno društvo kuje zavjere dok nacionalne tenzije padaju u drugi plan.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Hilmija Frlj

Emir Hadžihafizbegović

Hilmija Frlj

untitled-9

Vlasnik konaka. U restoran konaka navraćaju svi i upravo to najviše govori o Hilmijinom karakteru. Prevrtljivac koji surađuje sa svima i gleda kako da najbezbolnije dočeka kraj rata. Principijelnost mu nije jača strana i iako ne voli politiku, primoran je da se njome bavi. Hilmija je udovac. U stalnom je sukobu sa svojom kćeri Azrom koja je zaluđena komunistima. On samo osluškuje događanja kako bi na vrijeme obukao uniformu pobjednika. Hobi mu vezanje goblena.

šturmbanfirer Šiling

Tarik Filipović

šturmbanfirer Šiling

untitled-10

Njemački visoki oficir, komandant grada, koji ima svoju sobu u Konaku kod Hilmije. Vojvođanski Nijemac koji često upotrebljava njemački jezik. Ne krasi ga pretjerana inteligencija. Taško shvaća što se događa, a i kada shvati ništa mu nije jasno.

Vladimir Perić "Valter"

Bojan Perić

Vladimir Perić "Valter"

bojan-peric

Komunistički ilegalac. Od Hilmije stalno traži usluge koje su opasne i prijeti mu da će biti uhićen kada komunisti dođu na vlast. Idealist, španjolski borac, revolucionar koji želi promijeniti svijet.

"Portugalac"

Darko Tomović

"Portugalac"

darko-tomovic

Valterova desna ruka. Crnogorac, govori sa izraženim crnogorskim dijalektom. Malo priča, zadužen je za atentate, diverzije i likvidacije. Utjerao je Hilmiji strah u kosti. Jedva čeka da dobije naredbu od Valtera i da ubije Hilmiju. Nadimak mu je Portugalac jer je krenuo u rat u Španjolsku, pa je greškom završio u Portugalu. Španjolsku nije nikad ni vidio.

Azra Frlj

Marija Pikić

Azra Frlj

untitled-12

Hilmijina kćerka. Zgodna mlada djevojka, slobodnog duha.

Rahela Kohel

Milena Vasić Ražnatović

Rahela Kohel

milena-vasic

Glavna domaćica u Konaku. Zgodna Židovka koja krije svoj identitet i živi pod lažnim imenom Ana Vucibatina. Samo Hilmija to zna.

Krešimir

Marko Cindrić

Krešimir

untitled-11

Oficir, satnik NDH. Hilmija ga zove Poglavnik. Krešimira jedino zanima kako da zaradi novac. Stalno trguje sa Hilmijom. Može nabaviti sve: od čokolade, preko pršuta i kineske svile, do škotskog viskija. Spreman je surađivati sa svima za novac.

"Durmiš"

Igor Skvarica

"Durmiš"

igor-skvarica

Rom koji govori izrazitim, očiglednim romskim dijalektom. U stalnom je strahu da ga fašisti ne deportiraju u logor. Kukavica, nije pretjerano inteligentan, slabo razumije išta od onoga što se događa oko njega. Nosi brčiće poput Hitlera jer razmišlja da se tako bolje uklapa u fašističko okruženje. Veoma često za sebe govori u trećem licu.

Mustafa Zulfepustampašić

Almir Kurt

Mustafa Zulfepustampašić

almir-kurt

Šef sarajevske policije, kvisling.