Kosti - Sapunice | Sapunice

Kosti

( Bones )

kosti.jpg

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD

GODINA PROIZVODNJE: 2005

PRODUKCIJA:

BROJ EPIZODA: 131

REDATELJ:

AUTOR: Hart Hanson

http://

Sadržaj serije

Doktorica Temperance Brennan (Emily Deschanel) vrhunska je forenzična antropologinja, zaposlena u uglednom institutu Jeffersonian, koju policija i druge snage reda često zovu u pomoć pri onim slučajevima ubojstava u kojima su standardne metode identificiranja žrtava nedovoljne. Naime, Temperanceina specijalnost njezina je nesvakidašnja sposobnost čitanja tragova u žrtvinim izgorenim, uništenim ili teže oštećenim kostima. Brennanova najčešće surađuje sa specijalnim agentom Seeleyem Boothom (David Boreanaz), članom posebnog FBI-jeva tima za istraživanje ubojstava. Kao bivši vojni snajperist, Booth ne vjeruje znanosti i znanstvenicima, nazivajući ih parazitima koji sline nad fizičkim dokazima. Njegov je stav da se ključevi za razrješenje kriminalnih tajni nalaze među živima, svjedocima i osumnjičenima, starom i prokušanom metodom istraživanja i ispitivanja.

Pomalo u raskoraku s modernim svijetom, cinična Temperance se najugodnije osjeća u društvu svojih jednako briljantnih kolega u institutu, među kojima je i njezina najbolja prijateljica Angela Montenegro (Michaela Conlin), autorica jedinstvenog softvera koji trodimenzionalnim prikazima poprišta zločina pomaže njihovom rasvjetljavanju. Uz nju, Temperance najviše povjerenja ima u svoga mladog asistenta Zacka Addyja (Eric Millegan), nekadašnjeg čuda od djeteta, kojemu je jedina prepreka u dovršavanju nekolicine doktorata koje je započeo samo njegov kvocijent inteligencije pravoga genijalca. U najužem timu je i doktor Jack Hodgins (TJ Thyne), stručnjak za insekte i minerale, zaljubljenik u urote. Njihov je šef direktor laboratorija Daniel Goodman (Jonathan Adams), koji njihove usluge posuđuje FBI-u.

Inspirirana životom i radom prave forenzičarke i bestseler autorice Kathy Reichs, „Kosti” je iznimno napeta i atraktivna kriminalistička serija istraživačko-forenzičarske tematike, koja se od ostalih serija koje prate policijsku proceduru analize tragova i ostataka razlikuje velikom količinom dobroćudnog humora te emotivnim odnosima među glavnim likovima. Zabavna i ponekad mračna, ali uvijek puna optimizma i predanosti u rješavanju zločina, serija je ovo koja naglasak stavlja na ljudskost znanstvenika koji analiziraju niske porive zastrašujućih zločina. Produkcijski tim na čelu s iskusnim Barryjem Josephsonom i Hartom Hansonom, autorima i producentima hit serija i filmova kao što su „Ljudi u crnom”, „Peti element”, „Sutkinja Amy”, „Hide And Seek” ili „Like Mike”, pobrinuo se da se uvijek originalni scenariji zamršenih zapleta realiziraju vrhunskom tehničkom potporom, a za vizualni identitet zaduženi su brojni iskusni televizijski redatelji kao što su Patrick R. Norris ili Sanford Bookstaver.

Glavnu ulogu tek na prvi pogled smušene doktorice Brennan igra Emily Deschanel, jedna od najvećih holivudskih nada, koju je 2004. godine ugledni magazin Interview uvrstio među 6 glumaca i glumica koji najviše obećavaju. Uz uloge u filmovima „Studengora”, „Spider-Man 2″, „Glory Road” i „Boogeyman”, ostvarila je i gostujuće nastupe u serijama „Zakon i red”, „Providence” i „Crossing Jordan”, ali izvjesno je kako će se ulogom Temperance Brennan uvrstiti u prvu ligu nove generacije. Njezinog partnera igra dobro poznati David Boreanaz, legendarni Angel iz serije „Buffy – ubojica vampira”, koji uz fizički izgled, koji ga čini mamcem za ženski dio publike, posjeduje i rafiniranost nezavisnih produkcija koju na najbolji način koristi i u velikim produkcijama poput ove. Deschanelova i Boreanaz ispred kamera se izvrsno nadopunjuju, a napetost između likova koje igraju nemoguće je ne osjetiti. Niz manje poznatih, ali zato odličnih glumaca popratne ekipe, među kojima se nalaze Eric Millegan, TJ Thyne, Michaela Conlin, Jonathan Adams i Zack Addy, ovoj seriji osiguravaju i status prave ansambl drame, smještene u istraživački milje.

„Kosti” je serija čije se jednosatne epizode gledaju bez imalo dosađivanja, originalna i iznimno uspjela kombinacija policijske drame na tragu „CSI”, serije misterija poput „X-Files”, pa čak i daška partnerskog podbadanja iz „Slučajnih partneri”, s tim da sve elemente koje preuzima od svojih prethodnika obogaćuje čvrstim autorskim pečatom i sjajnim glumačkim rolama.

Prošlo je više od pola godine otkada su dr. Temperance Brennan (Emily Deschanel) i specijalni FBI agent Seeley Booth (David Boreanaz) napustili SAD i prihvatili nove životne izazove. Kada reputacija i karijera njihove kolegice Cam (Tamara Taylor) dođe u pitanje, forenzičarka i FBI agent se vraćaju u Jeffersonian institut. S novim slučajem započinje i nova sezona humorne kriminalističke serije ispunjene novim ubojstvima i misterijima. Kroz mnoštvo osobnih problema i kriza – od Angelinine trudnoće, koju ona pokušava sakriti, Boothove nove veze s lijepom reporterkom, sučeljavanja s Chupacabra ubojicom, povrataka Heather Taffet (Deidre Lovejoy) tj. Gravediggera pa do slučaja osvetnika sa snajperom, Jacoba Broadskyog (Arnold Vosloo), koji je povezan s Boothom i njegovom prošlošću, tim istražitelja istražuje niz jezivih zločina.

U prvoj epizodi šeste sezone, sedam mjeseci nakon što su Brennan i Booth napustili SAD, Caroline ih zove da se vrate u Jeffersonian institut kako bi spasili Cam od otkaza i riješili kontroverzni slučaj. Camilleina reputacija i karijera su u pitanju pa se Brennan i Booth ne dvoume vratiti kako bi riješili slučaj nepoznatog dječaka, a njegovoj obitelji donijeli toliko željeni spokoj. U forenzičkom timu izgubio se žar od kada su njegovi članovi krenuli u nove životne pothvate pa će ekipa trebati uložiti zajednički napor u otkrivanju dokaza kako bi slučaj priveli kraju. U drugoj epizodi, Boothova djevojka i dopisnica iz Afganistana, Hannah Burley, iznenada se pojavi, što utječe na Brennan da ponovno procijeni svoj odnos s Boothom. I dok Boothova djevojka Hannah osvaja simpatije tima, a Angela pokušava sakriti svoju trudnoću, u novom nastavku pronađeni su na obali Jerseya raspadnuti ostaci tijela 23-godišnjaka, koji je noć prije tulumario u popularnom noćnom klubu.

Komentari

Glumci