Kumovi - Sapunice | Sapunice

Kumovi

kumovi

ZEMLJA PROIZVODNJE: Hrvatska

GODINA PROIZVODNJE: 2022

PRODUKCIJA: Nova TV

BROJ EPIZODA:

REDATELJ: Zoran Margetić, Tomislav Rukavina, Robert Orhel i Darko Drinovac

AUTOR: Dea Matas

https://novatv.dnevnik.hr/serije/kumovi/

Sadržaj serije

Zgodni Janko je kum, a lijepa Luce kuma na vjenčanju zajedničkih prijatelja. Nakon strastvene noći u Zagrebu se razilaze misleći da im nije suđeno. Ono što ne znaju je da će ih život vrlo brzo spojiti i to preko zaraćenih obiteljskih veza u malom mjestu iz kojeg ne mogu otići.

Naime, Jankovog oca Aljošu Gotovca nakon financijskog sloma i optužbi iz pritvora neočekivano spašava kum Stipan Macan i vraća ga, zajedno s njegovom suprugom, sinom i kćerkom Larom u rodno mjesto Zaglave. Gotovcima se život iz temelja mijenja. Iz Zagreba su došli u malo mjesto u kojem vlada razdor zbog izgradnje ceste koja bi mogla donijeti prosperitet i novac u inače siromašan kraj. Strane u mjestu su podijeljene. Stari Stipan Macan i njegov sin Vinko su na jednoj strani, a ostali predvođeni lukavim Zvonom Akrapom na drugoj. Dolazak kumova Gotovčevih izaziva dodatnu pomutnju. I dok stari Stipan cijeli život čuva tajnu o tome da je Aljoša zapravo njegov nezakoniti sin, istina ipak ispliva na površinu.

Na braći i rivalima Vinku i Aljoši će ostati da se ili udruže i spase mjesto od, kako će se ispostaviti, Akrapove prevare ili da se dodatno zarate u borbi za Stipanovu ostavštinu i u konačnici izgube sve. Hoće li ljubav Janka i Luce biti jača od obiteljskog neprijateljstva i mogu li pomiriti zavađene strane, vidjet ćemo u uzbudljivim nastavcima napete dramske serije.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Stipan Macan

Milan Štrljić

Stipan Macan

stipan-macan_milan-strljic-1-1024x1534

Otac Vinku i Aljoši, Ivkin brat, bogati starosjedioc mjesta.Autoritativan, patrijarhalan, utjecajan, domišljat, diči se svojim postignućima, ponosan, uporan, tašt, tradicionalan i bogat. Udovac je i živi sa sestrom Ivkom. Žive na njegovom velikom imanju i dijele svakodnevicu. Ivka je jedina osoba s kojom potpuno otvoreno razgovara i koja zna gotovo sve o njemu. Stipan je uvjeren da je najpametniji, najmudriji i da je uvijek u pravu pa svima dijeli savjete očekujući da ih ovi i usvoje. Iako je pažljiv i oprezan s novcem nije škrt. Strast mu je kartanje i boćanje, voli društvo.Stipan saznaje da mu se život bliži kraju. Zbraja svoje zasluge, a grijehe želi pretvoriti u postignuća. Ima sina Vinka koji mu je kao oko u glavi, ali ima i jednoga za kojeg nitko ne zna – Aljošu. Činjenica da je spavao sa ženom svoga kuma ga je cijeli život sprječavala da kaže istinu, ali sada želi ispraviti nepravdu. Želi dovesti nepriznatog sina Aljošu u mjesto, reći mu istinu te podijeliti imovinu među djecom. No, Aljoša i Vinko se ne podnose. Stipanov problem je i što obitelj Macan nema muškog nasljednika. Kad nakon izbavljanja iz zatvora i plaćanja visoke jamčevine dovede Aljošu i obitelj mu u mjesto, za Stipana problemi tek počinju. Saznaje se da mu je Aljoša nezakoniti sin, ali na njegovu nesreću nitko tu vijest ne dočeka sa radošću.

Ivka Macan

Radoslava Mrkšić

Ivka Macan

ivka_radoslava-mrksic-2-1024x1534

Stipanova starija sestra i desna ruka, Vinkova i Aljošina tetkaIvka je stara cura bila i ostala. Nikad se nije udavala, nema djece i cijeli život je provela uz brata Stipana i njegovu obitelj. Kad je Stipanova žena umrla, Ivka je prirodno zauzela mjesto bake u obitelji. Vinka doživljava kao svoga sina, a Matiju i Pere kao unuke. Ivka ima poštovanje svih u mjestu. Taj nedodirljivi status joj je omogućio brat zaštitnik, ali i njezino superiorno držanje. Ivka nikad nije dala na sebe i na obitelj koja je ispred svega. Mudra je, oprezna, strpljiva, pomalo hladna i bez previše sentimenta za slabost. Drži se tradicije, s fratrom je najbolja prijateljica, a s babama iz mjesta izbjegava tračati. Više cijeni muško društvo i oni je tretiraju kao jednu od svojih. Ivka zna kartati, voli popiti, baš kao i Stipan i rastura u boćanju. Jedina je osoba na svijetu koja Stipanu smije reći istinu u lice bez da je on sankcionira, dapače da je spreman čuti što mu se govori. Prije dolaska Gotovčevih: Ivka je jedina osoba koja zna istinu – da je Aljoša Stipanov sin. Ivka je sama povezala kockice i shvatila o čemu se radi. Znala je za aferu Stipana i Anke i bez da joj je itko to rekao – predobro poznaje brata da bi joj išta mogao sakriti. Kad je Stipan saznao istinu Ivki nije dugo trebalo da ga suoči s pitanjem.

Aljoša Gotovac

Vladimir Tintor

Aljoša Gotovac

aljosa-gotovac_vladimir-tintor-2-1024x1534

Aljoša je propali financijski savjetnik, povratnik u Zaglave, Vesnin suprug, Larin i Jankov otac, Stipanov nezakoniti sin i Vinkov polubrat.Aljoša je zgodan, uglađen, šarmantan, dostojanstven u držanju, pomalo samodopadan u komunikaciji, ali dovoljno inteligentan da aroganciju sakrije. Licemjeran taman onoliko koliko mora biti da bi uspio i nepošten dovoljno da bi se obogatio. Voli udoban i lagodan život, esteta je i strastveni kolekcionar umjetnina te je za novac, koji mu omogućuje te statusne simbole, spreman učiniti štošta. Više od novca, Aljošu motivira renome i slika koju o sebi gradi. Činjenica da je sam stekao sve što ima, da se izdigao iz sirotinje iz koje potječe, mu daje samopouzdanje i osjećaj vrijednosti i svrhe. Ponosan na svoj životopis, uspjehe, ugledne ljude s kojima se druži i posluje i zadovoljan slikom idilične obitelji, Aljoša misli da je ostvario sve u životu – postao je onaj čovjek koji je oduvijek htio biti tj. čovjek kojem svi drugi imaju na čemu zavidjeti. Kad ga zbog jedne pogreške sina Janka uhite, javno prozovu i zaplijene mu svu imovinu, Aljošin svijet se ruši! Potpuno izbačen iz tračnica, trpi ne samo vanjsku osudu, već i optužbe obitelji koja je pred raskolom. , Aljoša se osjeća odgovornim i odlučuje ga zaštititi. Preuzima svu krivnju na sebe i trpi sve posljedice. Ponižen, osramoćen, praktički ucijenjen jamčevinom koju za njega plaća kum Vinko na nagovor oca mu Stipana, Aljoša se vraća sa svojom obitelji u rodno mjesto Zaglave.

Vesna Gotovac

Olga Pakalović

Vesna Gotovac

vesna-olga-pakalovic-2-1024x1534

Aljošina supruga, majka Lari i Janku.Lijepa, njegovana žena, uvijek sređena, pomalo ekstravagantna, obrazovana dama sa stilom i manirama. Samouvjerena, prilično lijena, hirovita, snob i egocentrična. Usmjerena je na sebe i svoje potrebe. Djecu voli i želi im sjajan život, ali naučena na pomoć posluge te se ne bavi kućanskim poslovima. Voli čitati, družiti se, a više od svega voli kupovati! Bistra, britka, ironična, pronicljiva žena koja je živjela lagodan život ispunjen putovanjima, ladanjima i općenito ljepotom, a zadesila ju je suprugova propast i neimaština. Vesna je potpuno šokirana obiteljskom propašću, ljuta na muža kojeg drži odgovornim za ponašanje sina razmetnog i šokirana preseljenjem u zabit zvanu Zaglave. U novim uvjetima njezin i Aljošin, do tada idealan brak, bit će na kušnji.

Janko Gotovac

Momčilo Otašević

Janko Gotovac

janko_momcilo-otasevic-1-1024x1534

Aljošin i Vesnin sin, Larin bratZgodan, srčan, neposredan tip koji hrabrošću i šarmom privlači žene. Iako mu se praktički bacaju pod noge, Janko nije zaljubljive prirode. Sklon je neobaveznim odnosima i teško se veže. Sve dok ne upozna lijepu Luce…Janko je naučen na dobar život i iskustvo mu je pokazalo da se ni za što ne mora puno truditi. Obiteljske veze i reputacija donijeli su mu dobro školovanje, zanimljive prijatelje, luksuz i općenito lagodan život. Silno je htio ići očevim stopama i što prije se ubaciti u poslovne vode. No, njegova emocionalna zrelost ne prati njegove poslovne ambicije. Upada u manje probleme često zato što je zelen u poslu. Pravu stvarnost upoznaje tek kad njegovom krivnjom oca privedu, zaplijene im svu imovinu i njega kao kriminalca odvedu na ispitivanje. Tek tada shvaća da je nasjeo na lažna obećanja i da ga je pohlepa koštala svega. Janko osjeća veliku grižnju savjesti zbog niza nesretnih događaja kojima je njegova lakomislenost uzrok. Kada Aljošu Macani ucijene i kada su Gotovci prisiljeni preseliti u Zaglave, Janko je prvi u obitelji koji podupre oca. Svjestan da je kriv, spreman je učiniti sve da se iskupi. Dobro, možda ne baš sve… Naime, taj dan kad je obitelj Gotovac proživljavala vjerojatno svoje najgore trenutke, Janko se vatreno ljubio s lijepom Luce na vjenčanju na kojem su oboje bili kumovi zajedničkim prijateljima. Sreća zaljubljenih nije dugo trajala jer je po Janka došla policija, a Luce je ostala sama i ostavljena s njegovim mobitelom punim poruka i poziva njegovih bivših i moguće budućih veza. Kad Gotovčevi dođu u Zaglave, njihovi putevi opet će se ispreplesti.

Lara Gotovac

Nika Barišić

Lara Gotovac

lara-nika-barisic-1024x1534

Aljošina i Vesnina kćer, Jankova sestra, dizajnerica.Lara je zgodna, u trendu i samodopadna. U suštini nije loša, niti je zla, ali se ne opterećuje tuđim osjećajima pa zna ispasti bešćutna. Željna je priznanja, zavodljiva i sklona avanturama. Ne brinu je sankcije i ne zna što je odgovornost. Nije ponosna kao Janko pa nema ni srama. Ne sumnja u to da će joj okolina ugoditi i želi nedostižne stvari. Lara je, kao i ostatak obitelji, zgrožena preseljenjem i činjenicom da su postali siromašni. No, ona se, nakon kratkotrajne histerije, za razliku od ostatka obitelji prva pribere i otvori se mjestu i mještanima. Uvjerena je da je socijalno dovoljno inteligentna i prirodno superiorna da će u toj zabiti vrlo lako i brzo postati zvijezda. A, biti važna, biti zvijezda Lari je jedino bitno. Matiju koristi kao poslugu, a ne prijateljicu i sestričnu, a odnos postaje još zamršeniji kad se između njih nađe zajednički ljubavni interes – Martin. Sestrične će tako postati otvorene suparnice.

Vinko Macan

Vedran Mlikota

Vinko Macan

vinko-macan_vedran-mlikota-1-1024x1534

Stipanov sin, Jadrankin suprug, otac dviju kćeri, Matije i Pere, vlasnik pumpe.Vinko je jak, fizički upečatljiv, alfa muškarac. Direktan, jednostavan, prost, poduzetan, neobrazovan, ali poslovno produktivan. Skrbi za obitelj i radi danonoćno da bi im osigurao mirnu budućnost. Ima skladan brak bez puno iznenađenja i s pokojom zdravom trzavicom. On voli svoju Jadranku i ona voli njega. Vinko nije do kraja ni svjestan koliko bi bez nje bio izgubljen, ali mu ona drage volje prepušta ulogu glave obitelji i podržava ga u svemu što radi. jer zna da radi za njih. Vinko je marljiv i nije sebičan, ali voli imati osjećaj da je glavni. Oca Stipana poštuje i spreman je ići i protiv svoje volje ako to otac izričito traži. Vinku je žao što nema muške djece, ali o tome ne priča, za razliku od Stipana koji to stalno spominje. Ponosan je na svoje dvije kćerke Matiju i Pere koje štiti.Kad se Aljoša uključi u njegov život, sve u što je Vinko životom vjerovao (otac i obitelj) se ruši, a sva materijalna sigurnost za koju je krvavo radio kao i poslovni planovi, dolaze u pitanje. Jer… kum i brat Aljoša pretendira dobiti barem polovicu svega u što je Vinko cijeli život ulagao. Na Vinku je da se izbori za sebe i svoje!

Jadranka Macan

Daria Lorenci

Jadranka Macan

jadranka-daria-lorenzi-flatz-1024x1534

Vinkova supruga, majka od Matije i Pere, gastarbajterica porijeklom iz BosneČvrstog karaktera, iskrena i borbena kad je se izazove, nježna kad treba utješiti, sućutna kad je netko u problemu, Jadranka je žena koja drži sva četiri kuta Macanove kuće. Sretna je sa svojom obitelji i oni su joj centar svijeta. Tradicionalna je, ali nije zadrta i dozvoljava drugačije životne modele. Jadranka ima takta i dovoljno životnog iskustva da zna kad treba stisnut, kad otpustiti. Većinu problema Jadranka riješi zdravim stavom prema životu. Nema gorčine ni zamjeranja prema drugima i vođena je pozitivnim ciljevima. Iako je Vinko gazda, Jadranka se ne libi uzeti čekić i sama popraviti sitne kvarove po kući. Spretna je s rukama, dobra domaćica, izvrsna kuharica. U Njemačkoj je radila najniže poslove kojih se ni sada ne srami. Godinama je štedjela, uskraćivala si sitne radosti i ženske luksuze da bi ona i Vinko uspjeli steći sigurnost za cijelu obitelj i osigurati si lagodnu prijevremenu penziju. Sada su nadomak ostvarenja tog sna, no Aljošin povratak mijenja im planove. Jadranki je obitelj svetinja i svoje kćeri će braniti kao prava lavica.

Matija Macan

Mirna Mihelčić

Matija Macan

matija-mirna-mihelcic2-1024x1534

Vinkova i Jadrankina kćer, ekonomistica.Matija je pametna i spretna, mlada žena prosječnog stila bez puno šminke. Obitelj voli, roditelje poštuje. Radišna je i pomaže majci. S mlađom sestrom je tolerantna koliko može biti. Desna je ruka ocu u poslu i Vinko se nada da će jednog dana, kada on ode u penziju, ona voditi obiteljski biznis. Matija ne želi razočarati oca i radi ono što se od nje očekuje. U jednoj stvari mu ne može udovoljiti – ne može odoljeti Martinu Akrapu s kojim je u tajnoj, zabranjenoj vezi koju krije kao zmija noge. Iako su Akrapi obiteljski neprijatelji i ona to dobro zna, Martin joj je slaba točka i ne može si pomoći. Matija je svjesna Martinovih mana. Zato joj je se vjerojatno i sviđa; jer je zabavan, avanturističan, neozbiljan, slobodan… Sve što ona nije. Činjenica da vezu s Martinom ipak taji, govori da nije još spremna odreći se obitelji, kao što i nije sigurna je li Martin „taj“ zbog kojeg bi to trebala učiniti. Kada se za njihovu vezu sazna, kada vidi razočaranog oca i bijesnog djeda, Matija će biti pred teškim izborom – stati iza sebe i svoga izbora (Martina) ili se pokoriti obitelji i pokajati se što ga je ikada i pogledala.

Pere Macan

Kumovi

Pere Macan

lara-obad

Vinkova i Jadrankina mlađa kćerSlatka curica iza čijeg smiješka se kriju geni Stipana i Ivke – želi da je sve po njezinom i čak i tako malena zna izmanipulirati sve oko sebe. Miljenica je u obitelji i razmažena preko svake granice. Vinko i Jadranka su bili uvjereni da će dobiti sina pa su unaprijed odredili ime. Malena ponosno nosi muško ime i nema nijednu mušku crtu. Izrazito je ženstvena i voli sve što djevojčice vole. Ivka joj je praktički najbolja prijateljica i s njom provodi najviše vremena. Sestru Matiju ne doživljava kao konkurenciju već kao servis.

Zvone Akrap

Stojan Matavulj

Zvone Akrap

stojan-matavulj-zvone

Anđelin suprug, otac Luci i Martinu, škrti načelnik.Zvone ima poziciju na vlasti i određenu moć – načelnik je opčine, ali nema novaca. Starosjedilac je u mjestu, ali nema vrijedne nekretnine ni poštovanje koje želi. Lukav je, stalno želi nekako profitirati, licemjeran i osvetoljubiv. Živi dosadan život sa zahtjevnom, lajavom ženom, u domu kojeg nikako da dovrše i grca u kreditima. Zvone stalno pokušava uspjeti i izdignuti se iz prosjeka. Tako je kopajući političke veze došao i do ljudi koji su mu pomogli da se u Zaglave dovede cesta. Zvone je ucrtao put upravo do svog imanja i time se kani osigurati do kraja života. Jedino što ga može omesti je inatljivi Stipan Macan koji ne želi prodati svoju zemlju. A, bez te zemlje ništa od ceste. Zvone je bijesan na Macana i svim silama ga pokušava slomiti…

Anđela Akrap

Barbara Vicković

Anđela Akrap

andela-barbara-vickovic-1024x683

Zvonina supruga majka Luci i MartinuSredovječna žena puna iskričave energije; napadna, direktna, nepristojna i prema sebi nekritična. Ne zatvara usta, svakom je loncu poklopac, o svemu ima stav i mišljenje, uglavnom negativno i ništa joj draže nije od dobrog, sočnog trača. Kad nema dovoljno materijala u stvarnim događajima, Anđela malo i nadoda ne bi li anegdota zvučala bolje. Loše kuha i preko volje, ali radi to svakodnevno s mobitelom na uhu, jer naime Anđela radi od kuće – prodaje sve što se prodavati može: osiguranje, aromatična ulja, kreme za pomlađivanje, aparate za pomlađivanje itd. Uvjerena je u svoje sjajne socijalne vještine i urođeni šarm pa misli da bi i Eskimu prodala led. Sa Zvonom ima dvoje odrasle djece: Lucu i Martina. U dugogodišnjem braku strast je zamijenjena međusobnom iritacijom. Njezina dinamika sa Zvonom je rutinirano prepiranje. No, kad se pojavi konkurencija – Vesna, lijepa dama iz visokog zagrebačkog društva koja je sve što bi Anđela htjela biti, a nije – Anđela će pokazati svoju ljubomornu crtu. Bez srama će se, ako treba i fizički, obračunati sa svakom koja se zavrti oko njenog muža.

Luce Akrap

Ana Uršula Najev

Luce Akrap

luce-ursula-najev-1024x1534

Zvonina i Anđelina kćer, liječnicaObrazovana, ali druge znanjem ne posramljuje, dapače izbjegava učene razgovore jer su joj dosadni. Cijeni spontanost i humor. Ljepotu nema potrebu isticati, ali zna se srediti u posebnim prilikama. Najveća mana joj je tvrdoglavost i upornost. Liječnica je i radi u lokalnoj ordinaciji. Iako je iz obitelji Akrap nije zatrovana bijesom prema Macanima i sa svima u mjestu je u solidnim i korektnim odnosima. Poduzetna je, stalno aktivna, okretna i sposobna. Oca Zvonu i majku Anđelu je davno prestala preodgajati i pokušava se baviti svojim životom. Brata Martina voli unatoč njegovom nestalnom karakteru i budalaštinama u koje se uvlači. On joj je slaba točka i ponekad, kao da je slijepa na njegov ulizivački karakter, vjeruje u njegovo veliko srce. Luce je stup i moralna vertikala obitelji Akrap i kao takva počesto je na meti kritika kako ukućana, tako i mještana.Luce je slobodna i ne traži ženika. Zadovoljna je sobom i svojim životom – Ako je suđeno, dogodit će se. Strastveni susret sa Jankom će joj promijeniti život. Iako će se zaljubiti na prvi pogled, ponos joj neće dozvoliti da se prepusti osjećajima.

Martin Akrap

Lovre Kondža

Martin Akrap

martin_lovre-kondza-1024x1534

Zvonin i Anđelin sin, Lucin brat, lokalni zabavljač, DJ i inkasator u gradskom komunalnomMartin je zabavljač, veseljak i neozbiljan tip koji voli društvo, avanture, žene i glazbu. U tajnoj je vezi s Matijom Macan. Činjenica da su iz zaraćenih obitelji i da se moraju skrivati samo povećava strast, no Martin nije siguran koliko je i je li uopće zaljubljen u Matiju. Kad se za njihovu vezu sazna i kada ga otac iz interesa pritisne da zaprosi Matiju, Martin će biti prestravljen – ne može se tako mlad vezati za jednu ženu i brakom se lišiti slobode i mladosti. Lijepa Lara koja dolazi u mjesto će se činiti kao spas od ropstva zvanog brak…

Deda Akrap

Ratko Glavina

Deda Akrap

dida-akrap_ratko-glavina-1-1024x1534

Zvonin otac, Martinov i Lucin djedDeda Akrap je vjerojatno najstariji Zaglavljanin i duša kuće Akrap. Senilan je i svi se moraju baviti njime kao da je dijete. Zvone ga nema srca staviti u dom što Anđelu izluđuje. Unuci se brinu o njemu i on im vraća toplinom. Deda Akrap simpatičnim zabunama i senilnošću dovodi obitelj u nemoguće situacije i donosi puno humora u priču, no nije uvijek bio dobronamjerni, zaboravljivi starac. Nekada, dok je bio u snazi, isprosio je ruku Ivke i slomio joj srce ostavivši je tik pred vjenčanje. O tome se više ne govori, ali talog na duši je ostao.

Mirjana Bogdan

Ecija Ojdanić

Mirjana Bogdan

mirjana_ecija-ojdanic-2-1024x1534

Zlatanova majka, bivša Aljošina cura iz mladih dana i Vinkova bivša simpatijaSama vodi gostionu uz pomoć sina jedinca – Zlatana. Sretno je neudana, što potiče mnoge tračeve i teorije u selu. Ne zna se tko je Zlatanov otac, ali sva nagađanja su davnih dana izgubila žar jer Mirjana nije netko tko se pravda nit’ polaže račune, ikome. Ta će tema opet oživjeti kad se u mjesto vrati Aljoša, Mirjanina velika ljubav iz mladih dana. Obožava sina i on joj je centar svijeta. Sa svima u mjestu je u dobrim odnosima. Drag joj je stari Stipan Macan, a i ona njemu. Mirjana je topla, praktična, s nogama čvrsto na zemlji. Okretna i otvorena u komunikaciji, ali i vrlo realistična u procjenama i očekivanjima, kako od ljudi tako od života. Moglo bi se reći i da je nekad i pretjerano zabrinuta. Mirjana naime stalno pokušava predvidjeti i unaprijed spriječiti probleme. Nije po naravi pesimistična, voli ljude, samo je život nije mazio. Mlada je ostala bez roditelja, s puno mlađom sestrom, a uskoro je i sama postala majka, što ju je brzo naučilo da se ne zanosi.

Vedrana Bogdan

Jagoda Kumrić

Vedrana Bogdan

jagoda-kumric

Gostioničarka, povratnica u mjestoVedrana je puna života, boja i uzoraka. Glasna, slobodnog duha, otvorena prema ljudima i idejama, lakovjerna, lako se zanese. Vrijedna je, ali jako trapava i stalno nešto ruši i radi štetu u gostioni, gosti preventivno od nje ne naručuju ništa što ostavlja mrlje na odjeći i uzmiču kad donosi ili skuplja runde. Voli muziku, ples a najviše od svega ljude.

Josip

Domagoj Ivanković

Josip

josip_domagoj-ivankovic-2-1024x683

Vinkov radnik, vozač šleperaLjepuškast, puniji, jak, kao od brda odvaljen, bedast, veseljak, stalno priča glupe viceve, naivan. Voli jesti i stalno planira dijetu. Radi za Vinka i divi mu se – on mu je poslodavac i uzor. Kamioni su mu sve u životu – živi u njima i za njih. Voli voziti i nije mu teško otići u Tursku bez stajanja, ako gazda to od njega traži. Poštuje autoritet i ponaša se kao rotvajler obitelji Macan. Kako u posljednje vrijeme sve manje vozi, a sve više sjedi/radi na pumpi, Josip se pomalo dosađuje. Matija mu je draga i sviđa mu se, ali ne pokazuje otvoreno interes (boji se odbacivanja, misli da nije njezina liga).

Milica

Petra Kraljev

Milica

milica_petra-kraljev-2-1024x1534

Nezadovoljna zaposlenica općine, Zvonina tajnicaMilica je zgodna žena u najboljim godinama sa zdravim ambicijama i velikim snovima, samo na krivome mjestu. Zakopana je u groznom uredu, radi dosadan posao, u stalnoj je potrazi za ljubavlju, a okružena je muškarcima koji joj nisu ni do koljena. Nezadovoljna je i frustrirana. Ne voli šefa Zvonu, niti on nju. Ali nijedno od njih zapravo izbora nema. S kolegom Markom vodi bitku tko će manje raditi, a muškarce koji se okupljaju u zajedničkim općinskim prostorima je vremenom naučila savladati. Grabit će svaku priliku da se osamostali, uspije ili uda – što je prioritet bez presedana!

Sandra

Iva Kraljević

Sandra

sandra_iva-kraljevic-2-1024x683

Antina žena, novopečena majkaSandra se trudi biti tipična žena tog kraja: poštivati tradiciju, ne nametati se i poštovati muža. Nadala se da će joj obitelj i dijete nadomjestiti manjak interesa, ambicija i svrhe. Ona i Ante su na djetetu dugo radili i bila je najsretnija trudnica na svijetu. No, nakon poroda stvari se mijenjaju. Koliko god je sretna jer je ostvarila cilj, Sandra je premorena i iscrpljena brigom oko djeteta. Novorođenče je unijelo i radost i razdor u kuću. Ona i Ante, do nedavno skladan par, rođenjem sina sve su udaljeniji.

Ante

Ante Krstulović

Ante

ante_ante-krstulovic-2-1024x1534

Sandrin mužAnte je obiteljski čovjek s ambicijom poduzetnika. Ima OPG koji želi brendirati i proširiti posao. Sebe shvaća previše ozbiljno i uvjeren je da je promućurniji od drugih. Razlog svoga dosadašnjeg neuspjeha vidi u sklonosti pehu. Sklon je nezgodama i nesrećama svakog tipa. Zbog toga je postao previše je oprezan. Ne želi pogriješiti pa teško donosi odluke. Dobio je sina i trenutno mu je jedina briga kako se naspavati jer mali plače po cijele dane i noći. Zbog insomnije je na rubu živaca pa sve više vremena provodi van kuće. Kad Zvone krene s planom obnove Zaglava i dovođenjem ceste u mjesto, Ante će biti taj koji će htjeti sve znati o nacrtima, planu, investitoru… I neće lako potpisati prodaju svoje zemlje. Tražit će sastanak za sastankom dok ne bude siguran što odlučiti i dok ne bude siguran da ništa ne može poći po zlu…Ante nije ni na strani Macana, ni na strani Zvone. Ali kao takav, uz dobro uvjeravanje, može postati svačiji.

Marko zvani Šank

Mijo Kevo

Marko zvani Šank

marko-sank_mijo-kevo-2-1024x1534

Zvonin prijatelj, stari momak, neradnik i ljenčinaMarko je Zvonin nelojalni prijatelj i njegove uši i oči u mjestu. Zaposlen je u općini, ali najmanje vremena provodi za radnim stolom. Umjesto toga, vucara se po bolovanjima i glanca šank u Mirjaninoj gostioni po čemu je i dobio nadimak. Vječno je zabrinut kako za svoju budućnost tako i za budućnost mjesta (svijeta). Još uvijek se nije oženio jer previše bira – svakoj ženi nađe manu.

Zlatan Bogdan

Konstantin Haag

Zlatan Bogdan

zlatan_konstantin-haag-2-1024x1534

Mirjanin sin, Lucin bivši dečkoZlatni, Mirjanin sin, bivši Lucin momak, ali i tiha patnja svih cura u Zaglavama. I šire. Muškarci ga cijene. Pametan, muževan, sposoban, svoj. Odrastao bez oca, privržen mami, izrazito zaštitnički nastrojen, svjestan uloge “muškarca u kući”. Iako ga Mirjana obožava, nije ga razmazila. Od malih nogu je pomagao u gostioni i radio razne poslove po mjestu. Spretan je s rukama i vješt klesar. Dobre je naravi, neposredan i prirodan, lako komunicira sa svima, iako ne pripada ni jednom seoskom “taboru”. Malo mu samo ide na živce nesuđeni svekar Zvone (Akrap), ali iz poštovanja prema Luci i Martinu ga tolerira. Mirjana misli da njen jedinac nema mane i iako stalno govori da mu je vrijeme da se oženi, ni jedna joj cura nije dovoljno dobra za njenog Zlatana. Osim bivše Luce, mlade pametne doktorice koju Mirjana ne može prežaliti i stalno je poziva i spominje. Zlatan to dopušta jer i sam nije prežalio prvu ljubav.