MacGyver - Sapunice | Sapunice

MacGyver

( MacGyver )

MAC-01.jpg

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD

GODINA PROIZVODNJE: 1985

PRODUKCIJA:

BROJ EPIZODA: 139

REDATELJ:

AUTOR: Lee David Zlotoff

http://

Sadržaj serije

Angus MacGyver (Richard Dean Anderson) tajni je agent poput niti jednog drugog. On je povučen, dobro odgojen i, povrh svega, odbija nositi pištolj na zadatke. Zbog nesreće iz djetinjstva koja je rezultirala smrću njegovog prijatelja, MacGyver vatreno oružje ne doživljava kao oruđe u borbi protiv kriminala, no to ne znači da je nenaoružan. Iznimno inteligentan, on koristi praktična znanja iz znanosti, uz svoj švicarski nož i samoljepljivu traku, bez kojih se ne odvaja, kako bi iz običnih materijala koje nalazi u blizini kreirao rješenja koja ga spašavaju iz neprilika. Naime, Macgyver se često nađe u smrtnim opasnostima koje od njega zahtijevaju brzo promišljanje, promptna i kompleksna rješenja u svega nekoliko minuta.

Glavna uloga pripala je Richardu Deanu Andersonu, čiju glumačku karijeru je popularnost neobičnog istražitelja MacGyvera zauvijek obilježila. U sedam godina i isto toliko sezona, MacGyver je postao toliko omiljen da su izvedenice njegovog imena među obožavateljima, ali i onima koji to nisu, dobila zasebno značenje. Pa tako macgyverizam označava snalažljivost te sposobnost činiti nemoguće i kreirati nešto posebno i korisno iz beskorisnih djelića. Ulogu MacGyverog šefa i najboljeg prijatelja Petea Thorntona preuzeo je Dana Elcar. Pete je bio operativac u vladinom odjelu za rješavanje specijalnih slučajeva izvan granica SAD-a, kada ga je za vrijeme potjere za međunarodnim profesionalnim ubojicom Murdocom MacGyver impresionirao svojim sposobnostima. Kasnije Thornton postaje glava Phoneix Foundationa, a Macgyver mu se pridružuje u agenciji.

Raznovrsni televizijski formati dali su svoj svojevrsni poklon seriji kao neospornom dijelu pop kulture, npr. „Saturday Night Live“ osmislio je parodiju na seriju nazvavši je „MacGruber“, u Simpsonima Patty i Selma, Margine sestre opsjednuti se pojavnom MacGyvera i njegovom serijom, a poznati „Mytbusters“, Discovery Channel serija o razbijanju mitova prikazala je svoj „MacGyver specijal“ u kojem su testirali nekolicinu taktika kojima se tajni agent služi.

Osim uskrsnuća na RTL Televiziji, Richard Deanu Anderson, kao specijalni agent MacGyver, pojavit će se ove godine u seriji novih kratkih filmova koje je osmislio Mercedes-Benz za predstavljanje nove linije auta – Citana u Europi. Nove epizode snimljene su u Južnoj Africi i bit će dostupne na internet stranici Mercedesa od 18. rujna ove godine, a svi nestrpljivi već danas mogu pronaći trailer na You Tubeu. Kultna akcijska krimi serija „MacGyver“, koju je kreirao Lee David Zlotoff, a producirali Henry Winkler, John Rich i Stephen Downing snimana je u Los Angelesu i Vancuveru, a prikazivala se na ABC-u.  Zanimljivo je da je prve dvije epizode napisao Terry Nation, poznati britanski scenarist koji je stvorio zle interplanetarne osvajače Daleke u kultnoj seriji „Doktor Who“. „MacGyver“ je bila praćena, štoviše iznimno popularna, u cijeloj Europi i svijetu, od Australije do Bliskog istoka – svi su poznavali lik slavnog MacGyvera. Osim 139 epizoda u sedam sezona, snimljena su i dva televizijska filma „MacGyver: Lost Treasure of Atlantis“ i „MacGyver: Trail to Doomsday“,  dok se šaputanja o snimanju kino filma u 2013.  nastavljaju.

Komentari

Glumci