Mentalist - Sapunice | Sapunice

Mentalist

( The mentalist )

Mentalist.jpg

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD

GODINA PROIZVODNJE: 2008

PRODUKCIJA:

BROJ EPIZODA: 70

REDATELJ: Chris Long i David Nutter

AUTOR:

http://

Sadržaj serije

On je istražitelj s posebnim darom za rješavanje najsloženijih zločina koje su počinili poremećeni umovi. On je mentalist.

Nova hit serija RTL Televizije predstavlja nam Patricka Janea (Simon Baker), istražitelja koji u rješavanju zločina koristi visoko razvijene vještine primjećivanja, zaključivanja i umne manipulacije kako bi pomogao CBI-u, Istražnom uredu Kalifornije, instituciji koja pomaže lokalnim, državnim i federalnim agencijama u rješavanju složenih kriminalističkih istraga.

Pomoću jedinstvenog dara moderni Sherlock Holmes uvijek je korak ispred forenzičkih analiza, napredne kriminalističke tehnologije i svih kolega. Uočavajući najsitnije detalje, igrajući umne igrice i „čitajući” emocije drugih, Jane kriminalcima kompleksnih profila i poremećenih umova postavlja sofisticirane umne zamke te može navesti svjedoke i osumnjičene da mu razotkriju činjenice kojih ni sami nisu svjesni. Šarmantni i karizmatični Jane ima neslavnu prošlost televizijskog vidovnjaka te je stekao negativni publicitet nakon što je razotkriven kao varalica. Iako je priznao kako nema paranormalne, već samo mentalne sposobnosti, jedina koja i dalje sumnja u njega je narednica CBI-a Teresa Lisbon (Robin Tunney).  Iako je nepredvidljiv i poznat po zaobilaženju protokola, njegovi kolege, agenti Kimball Cho (Tim Kang) i Wayne Rigsby (Owain Yeoman) te novakinja Grace Van Pelt (Amanda Righetti), dive se njegovom šarmu i učinkovitosti u rješavanju slučajeva. No Jane skriva još jednu mračnu tajnu iz svoje prošlosti. Naime, nekoliko godina prije početka same radnje Jane je izgubio suprugu i kćer koje je ubio okrutni serijski ubojica poznat kao „Crveni John” a koji će se na njegovom putu naći i u budućnosti.

Nova američka kriminalistička serija o sofisticiranom umu koji bez naprednih znanstvenih metoda rješava najsloženije zločine zanimljivo liči na modernu verziju Sherlocka Holmesa te je veliko osvježenje u bujici kriminalističkih serija čija je istraga temeljena na razvijenim forenzičkim metodama. „Mentalist” se vraća klasičnoj detektivskoj istrazi koju usmjerava predosjećaj, a svaki novi slučaj riješen je kompleksno i uvijek uvjerljivo. Američka premijera pilota u rujnu 2008. postigla je rekordnu gledanost od 23 milijuna ljudi, a u siječnju 2009. serija je primila nagradu američke publike za najbolju televizijsku dramsku seriju.

Glumačka postava sastavljena je od iskusnih glumaca koji su karijere gradili uglavnom u televizijskim serijama.  Simon Baker, kojeg gledamo u ulozi mentalista, slavu je stekao serijom „Cijena savjesti”. Ovog karizmatičnog glumca, koji u svojoj karijeri dosada upisuje i jednu nominaciju za prestižnu nagradu Zlatni globus, pamtimo i po ulogama u hitovima „Vrag nosi Pradu” te „L.A. povjerljivo”. Iako neobično često uspoređivan s preminulim Heathom Ledgerom, Simon Baker jedinstven je u svom nastupu i omiljen pogotovo među ženskom publikom.

Robin Tunney, koju pratimo u ulozi narednice Lisbon, upečatljive po svom opasnom imidžu, sjećamo se po ulozi u hit seriji „Zakon braće”, a vrijedno priznanje primila je još 1997. godine na Venecijanskom filmskom festivalu za ulogu u filmu „Niagara, Niagara”. U ulozi entuzijastične novakinje pojavljuje se Amanda Righetti, koju pamtimo po serijama „Grad uragana” i „CSI”. Nova kriminalistička serija impresionirat će sve ljubitelje klasične detektivske istrage, ali i osvježiti fanove profinjenih forenzičkih uradaka. Prodiranjem u umove „Mentalist” će riješiti najstrašnije zločine i zaigrati mentalnu igru sa svima koji mu se pridruže u istrazi.

Veliko finale treće sezone donijelo je Patricku Janu (Simon Baker), savjetniku Istražnog ureda Kalifornije – CBI-a, obračun s Redom Johnom, bezosjećajnim ubojicom njegove supruge i kćeri, i toliko željenu osvetu.  No može li osveta pružiti utjehu Janeu? I ako može, hoće li prestanak mržnje i ubojstvo ponuditi temelj za novi početak?

No prije svega, u premijeri četvrte sezone, u epizodi koja se nastavlja svega nekoliko dana nakon događaja finala treće sezone, Jane se nalazi u zatvoru zbog ubojstva Reda Johna (Bradley Whitford) te mora dokazati da je osoba koju je ubio zaista bio zločinac za kojim je tako dugo tragao. I Lisbon (Robin Tunney) je u neprilici. Nije uspjela obuzdati Janeovo ponašanje, pa su ona i čitav odjel kažnjeni suspenzijom, a njezini ljudi raspoređeni na druge zadatke. Ubrzo novi CBI agent, Ray Haffner, dolazi na čelo odjela, dok Jane pokušava okupiti stari tim.

I u četvrtoj sezoni dinamika i odnosi unutar CBI-a, koji čine dobro znani likovi iz prijašnjih sezona – Teresa Lisbon (Robin Tunney), agenti Kimball Cho (Tim Kang), Wayne Rigsby (Owain Yeoman) i Grace Van Pelt (Amanda Righetti) te Jane, scenaristi su odradili s puno pažnje i truda. Pa će tako Lisbon i Jane postati iskreniji jedno prema drugom, Grace je, nakon izdaje i smrti svog zaručnika, razdražljiva i tim će imati mnogo problema u kontroli njezinog ponašanja, dok će Cho and Rigsby odahnuti te, za promjenu, imati zadovoljstvo promatrati Jane kako manipulira i iskorištava neki drugi tim i njihovog vođu.

Prvu epizodu „Scarlett Ribbons“ nove sezone serije, koja je primila nagradu američke publike za najbolju televizijsku dramsku seriju, u Americi, tj. na CBS-u, pratilo je 13,6 milijuna gledatelja. Odlični rezultati gledanosti pokazuju da se iznimno zanimanje i popularnost modernog Sherlocka Holmesa, kako ga sam autor serije Bruno Heller proziva, koji u rješavanju zločina koristi razvijene vještine primjećivanja, zaključivanja i umne manipulacije, nastavilo i u novoj sezoni.

Kao što smo spomenuli, glumački tim, na čelu s karizmatičnim i šarmantnim Simonom Bakerom, koji je za ulogu Patricka Janea nominiran u kategoriji najboljeg glavnog glumca na dodjelama Emmyja 2009. te na Zlatnom globusu 2010, ostao je isti – Robin Tunney, u ulozi narednice Lisbon, agenti Kimball Cho (Tim Kang), Wayne Rigsby (Owain Yeoman) i Grace Van Pelt (Amanda Righetti- „Grad uragana“ i „CSI“).  Upečatljivog Simona Bakera, kojeg gledamo u ulozi nepredvidljivog i samodovoljnog mentalista, slavu je stekao serijom „Cijena savjesti“, ali ga pamtimo i po ulogama u hitovima „Vrag nosi Pradu“ te „L.A. povjerljivo“. Iako često uspoređivan s preminulim Heathom Ledgerom, Simon Baker jedinstven je u svom nastupu i omiljen, pogotovo među ženskom publikom.

U gostujućim ulogama četvrte sezone pojavljuju se prelijepa Morena Baccarin („Firelfly“, „V“), glumačka legenda Malcom McDowell, David Paymer, Ray Wise („Twin Peaks“), Emmanuelle Chriqui, Pruit Taylor Vince, Eric Winter i drugi. Podsjetimo da je autor serije čovjek koji stoji iza iznimne TV serije „Rim“,  Bruno Heller.

Komentari

Glumci