Na granici - Sapunice | Sapunice

Na granici

na-granici-2-1024x683

ZEMLJA PROIZVODNJE: Hrvatska

GODINA PROIZVODNJE: 2018

PRODUKCIJA: Nova TV

BROJ EPIZODA:

REDATELJ: Josip Žuvan, Stanislav Tomić, Ivan Miladinov i Danijel Kušan

AUTOR: Mirna Miličić, Vlado Bulić i Goran Rukavina

https://novatv.dnevnik.hr/serije/na-granici/

Sadržaj serije

U središtu dramske serije ”Na granici” je mlada, tek diplomirana ekonomistica Petra koja se vraća iz Zagreba u svoje rodno selo kako bi od bake Zorke naslijedila ilegalni biznis švercanja dobara iz BiH u Hrvatsku. Kako od tog biznisa živi skoro cijelo selo i kako je u posao uključeno nekoliko obitelji, Petra zapravo postaje šefica pravog malog kartela. Samim tim, Petra postaje i najpoželjnija udavača u mjestu.

Sve obitelji uključene u biznis, vide priliku da ženidbom jednog od svojih sinova s Petrom zagospodare unosnim poslom pa sinovi, htjeli ne htjeli, postaju Petrini udvarači. Tako će Petra, uz sve probleme koje ima s vođenjem tog neobičnog biznisa i to u patrijarhalnoj sredini, na vratu imati i gomilu „kolega“, svojih „podređenih“, a ustvari prijatelja iz djetinjstva, koji je žele oženiti i koji, uz zdušnu podršku svojih očeva, ne biraju sredstva da sabotiraju konkurente. Problem postaje još veći kada Petra, od svih tih silnih potencijalnih ženika, baci oko na zabranjeno voće – novog graničnog policajca Marka koji u selo dolazi sa zadatkom da uvede Shengen i stane na kraj švercu.

Hoće li Petra zbog ljubavi dovesti u pitanje biznis od kojeg joj živi obitelj i skoro cijelo selo? Hoće li možda Marko zbog ljubavi žrtvovati svoju karijeru policajca i „prijeći na tamnu stranu“? Da li će potencijalni ženici uspjeti zatomiti svoje antagonizme kako bi iz priče makli zajedničkog neprijatelja – Marka, koji ne samo da će im „oteti“ Petru nego i egzistencije njihovih obitelji dovesti u pitanje i tako ih natjerati da napuste selo i krenu trbuhom za kruhom? Uz sve ove probleme i otvorena pitanja nad selo i biznis uskoro će se nadviti i puno veći problem, a o čemu se točno radi, saznat ćemo u uzbudljivim nastavcima nove dramske serije u produkciji Nove TV.

Obitelj Skorupović čine: baba Zorka, njezina kćer Mira, zet Andrija i njihove tri kćeri – Lidija, Petra i Ivana. Imaju automehaničarsku radionicu i najvažniji su u lancu šverca jer je zemlja uz granicu Zorkina. Prebacivanje robe preko granice im donosi dovoljno novca, ali oni i dalje žive skromno, uglavnom zbog Zorke.

Obitelj Penava čine Nediljko, njegova žena Anđelka i dva sina – Jure i Luka. Žive na bosanskoj strani, imaju dućan i skladište koji koriste i kao paravan za šverc. Penave su veseljaci, ali su s obje noge na zemlji. Kod njih se zna red – prvo obitelj, onda posao i na kraju druženje oko stola.

Obitelj Butigan čine Mate – pogranični policajac pred penziju, sin Krešo i kćer Mirela.

Obitelj Štiglić čine Mijo, travar i kiropraktičar, njegova žena Gordana i sinovi Ante i Domagoj. U lancu šverca svi aktivno sudjeluju, a i uzimaju dodatnu proviziju jer je brvnara na brdu preko koje ide šverc njihova.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Zorka

Nina Erak

Zorka

nina-erak

Zorka je mirna i tiha i onome tko ju ne zna nikad ne bi palo na pamet da je ona na bilo koji način upletena u ilegalne poslove, a naročito da je u tome glavna. Hladna je, tvrda i vječito nezadovoljna, ali na simpatičan način. Ona je „šefica korporacije s nesposobnim upravnim odborom“. Inteligentna je i bistra, i što je najvažnije dovoljno mudra da je uvijek dva koraka ispred svih, zbog čega su i opstali u tom poslu tolike godine. Zorka ima dva izgleda – svakodnevni (baka) i poslovni za SOA-u. Na sastanke Zorka ide sređena, s frizurom i nakitom, a iz garaže se izvozi limuzina. Zorka ima svoju bilježnicu u koju zapisuje sve troškove i iako nije škrta vrlo je racionalna s novcem.

Andrija Masle

Milan Štrljić

Andrija Masle

milan-strljic

Andrija je dobričina, automehaničar koji ima radionu, a u švercu je zadužen za friziranje auta, prefarbavanje, ugrađivanje spremišta za duhan u traktore, aute... i sve ostalo što mu Zorka kaže. Temperamentan je, nagao i u stresnim situacijama reagira nepromišljeno, a Zorkino ga je nezadovoljstvo njime učinilo još i prilično nesigurnim i isfrustriranim, ali na simpatičan način. Seljani to znaju, pa ga namjerno zovu Skorupović što tek Andriju dovodi do ludila.

Mira Masle

Barbara Vicković

Mira Masle

barbara-vickovic

Mira je Zorkina kćer, ujedno i njena suprotnost. Blaga, draga i puna suosjećanja. Vesele je naravi, voli se družiti i prilično je zadovoljna svojim životom što je čini, bez da se previše bavi izgledom, lijepom. Na trzavice u kući je navikla ne reagirati emotivno, ali kad pretjeraju Mira se ne boji podignuti glas i svakom reći što ga ide, ali nasamo da ne izazove još veći problem. Udala se sa šesnaest godina za Andriju i oduvijek joj je obitelj na prvom mjestu.

Lidija Masle

Martina Stjepanović

Lidija Masle

martina-stjepanovic

Lidija je najstarija Zorkina unuka. Ona je samouvjerena, glasna, voli da je po njenom i najviše od svega voli bit u pravu. Uvjerena je da je najljepša cura u selu, pazi na svoj izgled i bira budućeg muža po sistemu da se najprije vizualno uklopi u njezin isplanirani život. Manipulatorica je, ali na zabavan način. Voli lijepe stvari, dekorirala bi po kući, ali joj ne da Zorka koja ne voli promjene i misli da su to sve budalaštine. I Lidiji, kao i Andriji, Zorka ide na živce. Iako joj svi malo prigovaraju da je površna, Lidija to nije, samo ima drugačije interese od njih.

Ivana Masle

Lucia Glavich Mandarić

Ivana Masle

lucia-glavich-mandaric

Ivana je najmlađa Zorkina unuka i najmirnija. Na prvi pogled blage naravi i neuglednog izgleda ispod kojeg se krije lijepa i strasna djevojka. Ivana je sva u romantici i književnosti s ljubavnom tematikom. Zaljubljena je u fra Božu i koristi svaku priliku da mu bude u blizini. Ne zavodi ga nego ga samo s divljenjem gleda. Ona je uvjerena da je spremna do kraja života tako živjeti.

Petra Masle

Nadia Cvitanović

Petra Masle

nadia-cvitanovic

Petra je temperamentna, samouvjerena i šarmantna djevojka. Njezin smiješak je njezino glavno oružje i otkad je to osvijestila to i koristi. Ni ona, kao ni Zorka na prvu ne izgleda kao netko tko bi se bavio švercom, ali za razliku od Zorke koja je u taj posao ušla iz potrebe, Petra u posao ulazi iz ljubavi, a i zbog male ovisnosti o adrenalinu koju je razvila još u djetinjstvu kad je babi Zorki bila izvidnica zajedno s ostalom djecom iz sela. Već tada je Petra znala da želi preuzeti posao. I ona kao i Zorka ima matematički mozak, ali i smisao za humor. Voli se smijati, zabavna je i pozitivne energije koju pokušava prenijeti na sve oko sebe i to joj bez puno truda polazi za rukom.

Mate Butigan

Mladen Vulić

Mate Butigan

mladen-vulic-1024x684

Mate je nekad bio agilan i ozbiljan policajac, ali ga je život i sistem malo umorio i razočarao. No bez obzira na to Mate je još uvijek opasan ako zatreba. Ne zna s osjećajima pa ih zatomljuje i emocije pokazuje na neobične načine – nekim naizgled nevažnim sitnicama. Jedino ga Tadija ponekad uspije nasmijati i iščupati iz njegove „depresije“. Mate je odnedavno udovac i još se ne snalazi u samačkom životu. Iako mu kćer i sin još žive s njim, Mati nedostaje žena, nikako ne može ostvariti komunikaciju sa svojom djecom.

Mirela Butigan

Petra Kraljev

Mirela Butigan

petra-kraljev

Mirela je zgodna, zanimljiva djevojka, ali odijevanjem i ponašanjem potpuno različita od drugih cura u selu. Zbog oca policajca i brata Kreše nikad nije imala dečka jer joj se svi boje prići. Mirela je malo buntovnica bez razloga, simpatično je bezobrazna i nezainteresirana za sve.

Krešo Butigan

Momčilo Otašević

Krešo Butigan

momcilo-otasevic

Krešo je po seoskim mjerilima pravi frajer. Šutljiv, odmjeren, nenametljiv, ali pojavom itekako prisutan. Ne govori puno, al kad kaže nešto, to ostaje seoska poslovica. Neustrašiv je, odličan je vozač i još bolji vatrogasac. Zbog svoje obiteljske situacije Krešo je mentalno puno stariji od svojih vršnjaka što ga čini zanimljivim i djevojkama. Iako Krešo sve svoje aktivnosti sa ženama drži izvan sela i nije se sklon hvaliti uspjesima, svi u selu znaju da mu ne fali „akcije“. Jedina žena s kojom se Krešo sav ušeprtlja je Petra i to ga užasno nervira. Iako ga Zorka tretira kao člana obitelji, Krešo je svjestan svoje pozicije u poslu i ne zanosi se time da je nešto više od Zorkinog radnika.

Mijo Štiglić

Žarko Radić

Mijo Štiglić

zarko-radic

Mijo Štiglić je čovjek „zlatnih ruku“. Njegove kiropraktičarske sposobnosti, koje je naslijedio od majke, su zaista velike. Mijo jednim pokretom namješta sve kosti. I ponosan je što ima taj dar da ljude oslobađa boli. Mijo se voli informirati o događanjima u svijetu i o tome pričati i imati mišljenje. Malo ga frustrira što Andrija i Nediljko ne shvaćaju njegovu zabrinutost za svijet, pa sugovornika traži u fra Boži s kojim se već u trećoj rečenici sukobi. Kad je u pitanju Gordana, njegova žena, vrlo je nesiguran i stalno je na oprezu da mu je netko ne ukrade.

Gordana Štiglić

Barbara Nola

Gordana Štiglić

barbara-nola

Gordana je simpatično pokondirena i njen snobizam je zapravo minimalan i smiješan, ali ponekad može biti i naporna. Ambiciozna je i sebe smatra boljom od svih u selu jer nije iz Lokvice, nego iz Udbine, a nekoliko je godina čak i radila u Gospiću u pošti. Ona, za razliku od Mire i Anđelke, voli potrošiti novac na sebe i po njihovom mišljenju ima šest pari cipela previše. Gordana sebe vidi kao poslovnu ženu jer je od Mijinog namještanja kostiju napravila „ordinaciju“, a od njega „doktora“.

Ante Štiglić

Asim Ugljen

Ante Štiglić

asim-ugljen

Ante nije ni visok, ni naročito zgodan, ali za sebe misli da je frajer broj jedan u selu. On je vlasnik kafića, svira gitaru i prvi je u selu imao kožnu jaknu. Pun je nevjerojatnih priča o svojim ljubavnim uspjesima i u poslu i kod žena, pa je zato dobio nadimak – Ante Istina. Neumoran je u veličanju sebe, stalno radi zgibove i hoda kao da je sad sišao s benča. Ante je mamin sin, s njom dijeli ambiciju i osjećaj da je bolji od drugih.

Nediljko Penava

Nermin Omić

Nediljko Penava

nermin-omic

Nediljko je veseljak, široke ruke, zadovoljan sa svojim životom. Pomalo trbušast, voli se zabaviti, pojesti, popiti. Nediljko ima talent za pričanje i glumu pa to, osim za druženja i zabave, koristi i za distrakciju policije. Uvijek je spreman pred policijom izvesti igrokaz u kojem je on žrtva. Nediljko sebe doživljava kao „gazdu“. I njemu Zorka ide na živce. Nije mu prirodno da mu u poslu žena zapovijeda, a i ona je malo previše bezobrazna za njegov ukus.

Anđelka Penava

Elvira Aljukić

Anđelka Penava

elvira-aljukic

Anđelka je načelno šefica u familiji, oštra na jeziku, ali vesele naravi. Ona bi samo da se nešto slavi, da je puna kuća i da se pjeva. I u tome se s Nediljkom fantastično slaže. Njihov je ljubavni život kontinuirano dobar i to se na njoj vidi. Izravna je na duhovit način i ljudi je iskreno vole. Izvrsna je kuharica, a njezini kolači su daleko najbolji.

Jure Penava

Dino Rogić

Jure Penava

dino-rogic

Jure je prema svakoj definiciji trebao biti idealan momak. Visok, vrijedan, zgodan, pouzdan - no na žalost ipak malo 'spor'. Jure radi sve što mu Nediljko kaže. On ne voli baš previše razmišljati, pa mu Nediljko koji voli šefovati zapravo dobro dođe. U selu ga svi zovu Jure Ekskurzija jer sve što mu se u životu zanimljivo dogodilo je bilo na toj ekskurziji. Juru je Anđelka naučila plesati i dobar je u tome jer, iako na prvi pogled ne izgleda tako, ima ritma. Kad ne radi u dućanu, Jure je u vatrogasnom domu.

Luka Penava

Marko Braić

Luka Penava

marko-braic

Luka je u odnosu na ostale momke u selu lijep. Dok je bio mali ljudi su mislili da je curica. Svira bas, želi imati bend i obiteljski ga posao u dućanu ne zanima, a manje zadatke za Zorku uredno odrađuje i za taj novac kupuje svoje gadgete. I dok, zbog te svoje drugačije energije, svi misle da je homoseksualac, Luka je ustvari veliki frajer, te namjerno ne demantira glasine o sebi jer tako ima mir, s obzirom da nitko o tome ne želi razgovarati.

Marko Lasić

Filip Juričić

Marko Lasić

filip-jurcic

Marko je zgodan, beskrajno šarmantan i sposoban mladi policajac koji voli izazove i ima natprosječno razvijenu socijalnu inteligenciju. S obzirom da po prirodi nije štreber, kao policajac ne radi baš sve po pravilima, pa nerijetko upada u situacije iz kojih se mora vaditi kako zna i umije. Srećom sve uvijek završi dobro, pa osim što šefove dovodi do ludila ne radi veliku štetu.

Alma Sučić

Tijana Pečenčić

Alma Sučić

tijana-pecencic

Alma je zgodna i ambiciozna policajka koja sebe i svoj posao shvaća ozbiljno. Osim što se mora boriti s predrasudama da policijski posao nije za ženu, još je izluđuju Mate i Tadija koji je stalno tretiraju kao kćer i za koje misli da joj malo i ometaju koncentraciju iako ih obojicu voli.