Najbolje godine - Sapunice | Sapunice

Najbolje godine

nalbolje-g

ZEMLJA PROIZVODNJE: Hrvatska

GODINA PROIZVODNJE: 2009

PRODUKCIJA: NOVA TV

BROJ EPIZODA: 318

REDATELJ:

AUTOR: Mladen Dizdar, Robert Orhel, Goran Rukavina i Kristijan Milić

http://www.novatv.hr/najboljegodine

Sadržaj serije

Modernu gradsku curu Lorenu na selo će dovesti igra vrlo neobičnih i sudbonosnih okolnosti. Na početku puta koji će kroz nekoliko tjedana njen život učiniti neprepoznatljivim prodaja je obiteljskog imanja koje je oporučno naslijedila od pokojne majke. Staru je kuću kanila prodati i time zauvijek zaboraviti svoje seosko porijeklo. No sudbina je Loreni pripremila prilično uvjerljiv poziv na buđenje. Zahvaljujući njenoj sklonosti nesporazumima i sitnim nespretnostima ove simpatične djevojke njen će se boravak u malenom selu nenadano produljiti. Jedan koban dan bit će dovoljan da se Lorena zamjeri osobi kojoj se nikako nije smjela zamjeriti i da prouzrokuje pravi požar koji joj čak neće biti ni zadnji. Posljednji u nizu njenu će sudbinu i sudbinu njezine obitelji zapečatiti do daljnjega. Stari obiteljski posjed postat će njen novi dom, a maleno selo i njegovi stanovnici njezin čitav svijet.

Lorena će svoje novo mjesto i njegove stanovnike upoznavati zajedno s gledateljima serije kojima će zasigurno, jednako kao i njoj, ovo mjestašce brzo ući pod kožu. Gledatelji će tako dobiti priliku svjedočiti životne uspone i padove ljudi koji neodoljivo podsjećaju na naše vlastite susjede, rođake, roditelje, mještane ili prijatelje, pa čak i na nas same.

Svatko od nas poznaje bar jednu ‘Ružu Hajduk’, sposobnu, autoritativnu ženu koja pokreće sva društvena zbivanja u mjestu, koju se za sve pita i koja o svemu odlučuje. Svaka obitelj ima svog senilnog i pomalo zlobnog djeda. Svakoga od nas određuju očekivanja naših roditelja. Svaka je gradska djevojka bar jednom bacila oko na zagonetnog seoskog mladića koji mnogo kaže čak i kada malo govori. Svaki je gradski poslovnjak ponekad pomislio kako bi lijepo bilo živjeti jednostavnim seoskim životom, a mnoge će se mlade žene prepoznati u liku učiteljice Jane koja godinama ljubav traži na krivim mjestima čekajući svoju ‘srodnu dušu’ koja nikako da navrati. Osobine stanovnika tako stvaraju slojevite likove, likovi zanimljive i uvijek nove situacije, a situacije iz dana u dan stvaraju živote koji se dotiču i vječito mijenjaju, kako sebe tako i mjesto u kojemu žive. Nakon kraja prve sezone u selu će se dogoditi velike promjene.

SEZONA 2

Druga sezona popularne serije donosi brojne nove zaplete i likove u Dragošje. Pratili smo dolazak i prilagodbu lijepe Lorene u seoskom okruženju, njen novi početak i suživot sa stanovnicima ovog dražesnog sela. Ušli smo u živote živopisnih Dragošjana, pratili njihove dogodovštine, a novi nastavci upoznaju nas s udanom Lorenom, ali i novim žiteljima, odnosima i obratima u radnji. Dvojica braće Hajduk borila su se za Loreninu naklonost, a za njenu ruku naposljetku izborio se Tomo. Samo naizgled je spokoj zavladao ovim slavonskim selom jer novi nemiri stižu s likovima poput Violete, ambicioznih političara i moćnika poput Suzane Gajs i Tune.

Zbog kaznenog djela selo postaje bogatije za još jednu obitelj iz Zagreba – Gajs. Suzana Gajs, moćna i ambiciozna žena glava je te obitelji. Zajedno sa svojim kćerima blizankama Tenom i Lenom te majkom Spomenkom, Suzana mora prihvatiti svoju sudbinu. Pred njom je život u selu daleko od luksuza velegrada na kakav je navikla. Suzana postaje nova općinska načelnica sela Vimečine, Rudina i Dragošja. Ova zanosna i beskrupulozna poslovna žena pokušat će unijeti velike promjene u selima i tako uznemiriti lokalno stanovništvo. Njena majka Spomenka izazvat će pak nemire samo u Božinom srcu. Kako će vrijeme prolaziti Suzana će unatoč svojoj hladnoći početi gajiti simpatije prema jednom od žitelja Dragošja.

Moćni Tuna još je jedna osoba koja ima veliki utjecaj na svakodnevicu Dragošja. Vlasnik hipodroma i kandidat za Sabor ostvarit će zabranjenu avanturu s mladom Koranom, dok će ljubavni život njene sestre Zrinke biti poljuljan povratkom Damira u selo. Vrckasta i lijepa Tunina kći Marta uvući će se pod kožu Ranka i tako u Loreni probuditi tračak ljubomore.

Nakon što su mu roditelji otišli na put oko svijeta te ga ostavili na nemilost zahtjevne Bebe, Marko će zamoliti svog brata Sebastijana da mu zajedno sa Zvjezdanom pomogne u vođenju obiteljske trgovine. Omiljeni seoski liječnik Dražen zagledat će se u Sašku, a njegovi simpatični pokušaji zavođenja često će završiti neuspjehom. Političke intrige pokušat će se uvući u Dragošje, no seosko okruženje ostaje mjesto u kojem će se roditi neke nove ljubavi, ali probuditi i neke stare.

Ovu seriju krasi posve nov pristup zapletu, posebnost likova te povrh svega specifičnost atmosfere. Mjesto radnje nije još jedno lijepo selo, njegov šarm ne proizlazi iz idiličnosti i topline pitoresknog seoskog krajolika već iz odnosa njegovih stanovnika prema njemu. Oni su svjesni vrijednosti života na selu i činjenice da niti mogu niti žele svoj život živjeti bilo gdje drugdje. Tamošnji su stanovnici živopisni, pomalo pomaknuti i po mnogočemu posebni. Zaplet priče temelji se na kontrastu između seoskih starosjedilaca i pridošlica čije su se sudbine susrele i ispreplele upravo ondje. Pokretač zapleta prije svega su snažne ljudske emocije. Nezaobilazna, svemoguća i sveprisutna ljubav, razorna mržnja te osobni interes ispred onog općeg. Karakterne specifičnosti kako u stvarnom životu tako i u ovoj seriji odredit će životni put i sudbine likova, a borba između dobrih i onih manje dobrih zapletati i raspletati njihove odnose.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Lorena Levaj

Katarina-Radivojevic-t

Lorena je skladna, lijepa i posebna žena koja uvijek želi i misli dobro, a krasi je toplina i nesuzdržanost. U razgovoru je uvijek direktna bez pretjeranog analiziranja, promišljanja i procjene situacije. Iz tog razloga njene su najbolje namjere nerijetko pogrešno protumačene. Umaraju je velike isprike i ophođenja u rukavicama, te vjeruje kako bi svijet bio puno bolje mjesto kada bi svi bili iskreniji jedni prema drugima. Bez dlake na jeziku Lorena dobro zna što govori, ne voli egocentrične ljude i prezire izdaju bilo koje vrste. Seljani će ju zavoljeti jer ih ona poštuje i od njih rado i brzo ući nove stvari. Uvijek će uživati u radosti drugih, a kao takva za suvremeni svijet pomalo je neprilagođena. Neiskvarena je i bez skrivenih motiva. Ona zna da u životu ne postoje slučajnosti, pa prati 'znakove' koje joj šalje svemir ne bi li dobila potvrdu za svoju inače jaku intuiciju. Znakove tumači na sebi svojstven, osebujan način, pa je s njim vrlo često u potpunom nesporazumu. Njena najljepša uspomena iz ranog djetinjstva je svadba u rodnom selu svoje majke na kojoj su je kao malu popeli na stol i dali joj da porazbija veliki set suđa uz pratnju romske glazbe. Otada voli razbijati keramiku, nakon što je između sebe i grada porušila sve mostove.

Ranko Hajduk

Janko-Popovic-t

Ranko je sposoban i odgovoran muškarac, koji može biti primjer ostalima. Voli jednostavnost i život potpuno usklađen s prirodom. Ne laže i ne obećava ono što ne može ispuniti. I kada malo govori, uvijek mnogo kaže. Duhovit je i zabavan, a njegove teme za razgovor i način na koji komunicira temelj su karizme kojom zrači. Konji su njegov život i strast. Od malena je morao raditi tako da za školu nije imao ni vremena ni interesa. Opušten je i gotovo ga je nemoguće izbaciti iz takta. Sa svojom zaručnicom Zrinkom u vezi je od mladosti, voli je i vjeruje da će s njom biti zauvijek sretan. Lorene se sjeća kao djevojčice koja je povremeno dolazila i prkosila.

Tomo Hajduk

Amar Bukvić

Tomo Hajduk

Amar-Bukvic-t

Rankov mlađi brat Tomo markantni je umjetnik, kipar i pustolov. Individualac je koji zrači strašću. U mladosti je bio boležljiv zbog čega je pomalo razmažen. Impulzivan je i vođen nagonima, za razliku od Ranka koji je promišljen i staložen. Nestrpljiv je, uvijek dotjeran, i sklon površnim vezama sa ženama. Oduvijek ga je privlačio svijet i sve što je smatrao nedostupnim na selu pa tamo nikada nije planirao ostati. Žudi za time da ga cijene i priznaju kao umjetnika jer bi tada mogao lagodno živjeti od svog rada. Zapravo je lijen i sklon predimenzioniranju i drami. Nakon propale veze s ambicioznom talijanskom glumicom Tomo se vraća u rodno selo gdje će ga dočekati sve ono što je godinama izbjegavao.

Zrinka Lotar

Marija Borić

Zrinka Lotar

Marija-Boric-t

Zrinka Lotar je Rankova zaručnica. Bezopasna je ljepotica iz dobrostojeće obitelji kojoj je udaja prvi i najveći životni cilj. Pomalo razmažena i predvidljiva ona prati trendove, iako to na selu i nema previše smisla. Završila je pedagoški fakultet za predškolski odgoj, no ne radi u struci. Dobronamjerna je, ali će sebe uvijek staviti na prvo mjesto. Pod majčinim utjecajem oduvijek je za sebe imala velike planove. Privržena je svom muškarcu i spremna svu svoju energiju usmjeriti na svoju obitelj. Misli kako su djeca ono što će ju zaista zaokružiti kao osobu i njenom životu dati pravi smisao. Suosjećajnost nije njena jača strana, a pokazat će ju tek kada se situacija ne kosi s njenim interesima. Često se srami svojih postupaka nakon što postigne cilj, pa tada sebi i drugima obećava da više neće biti takva, no to joj je obećanje teško održati. Zrinka je vrhunska domaćica koja voli biti u kuhinji, a od žena koje cijeni trudi se naučiti što više.

Ruža Hajduk

Biserka Ipša

Ruža Hajduk

Biserka-Ipsa-t

Ruža je snažna i okretna žena, načelnica i glavna žena u selu. Mudra je, a već od mladosti zrači autoritetom. Sve promatra, o svemu razmišlja i jako dobro pazi prije nego što objavi svoja razmišljanja. Ne trudi se nikome dopasti, pa ne ostavlja dobar prvi dojam. Nepovjerljiva je prema svemu što je moderno i novo, a prezire raskalašenost i lijenost. Vjeruje da su žene okosnica društva pod uvjetom da šute u društvu kad muž govori. Zapravo je brižna i topla žena, iako to krije kao zmija noge. Ona pokreće sva bitna pitanja u selu na čemu su joj svi zahvalni. Od mještana, Ruža zapravo ima najjači odnos sa šogoricom Danicom s kojom se slaže oko svih bitnih stvari, ali se redovito prepire oko sitnica. Udovica je vojnog funkcionera i majka dvaju sinova Ranka i Tome te posvojene Eme.

Damir Hajduk

Janko Rakoš

Damir Hajduk

Janko-Rakos-t

Damir je mjesni poštar, po struci policajac. Dobre je i vesele naravi, neupadljiv izgledom, ali oko sebe uvijek širi smijeh i dobro raspoloženje. Dobrodušan je i dobronamjeran, vjeran i iskreni altruist. Pun je razumijevanja i želje da pomogne. Obilježilo ga je odrastanje uz dominantnu majku s kojom cijeli život vodi prešutni rat. Iako je voli i poštuje, nikako se ne slaže s njenim uvjerenjima. Damir ima 'kratak fitilj', pa lako plane, a tada ne preza od toga da glasno izrazi svoje frustracije. Njegova kolerična narav ipak je predmetom simpatije kod sumještana, jer Damira napad prođe jednako brzo kako ga je i snašao. Kako u njegovom selu nema kriminala, Damir radi kao poštar, a uz to je prisiljen obavljati razne poslove koje njegovi sumještani svojevoljno trpaju pod njegovu jurisdikciju.

Petar Lovrić

Mladen Čutura

Petar Lovrić

Mladen-Cutura-t

Petar Lovrić vlasnik je seoskog dućana i prije svega srdačni dobričina. Bivši je hippie i veliko dijete cvijeća. Iznad svega voli svoju ženu i dvoje djece, a najviše ga brine i ljuti društvena nepravda. Voli rad na zemlji, iako još uvijek nije sasvim vješt u tome, a poseban izazov mu je uzgoj egzotičnih vrsta koje teško uspijeva u ovom podneblju. U tome mu pomaže sin Sebastijan sa svojim znanjem i 'izumima'. Njegov dom izgleda kao mješavina nekoliko naoko nespojivih stilova gradnje, sklada neuskladivih materijala i ukrasa, rasvjete, skulptura i zanimljivog otpada, a kao ljubimci tamo su se udomaćili zečevi. Neobičnost obitelji Lovrić mještanima je bila plodno tlo za raspredanje brojnih maštovitih teorija, od toga da je Petar bogati nasljednik, da zarađuju na Sebastijanovoj inteligenciji ili da posjeduje veliku korporaciju. Kako se ništa od toga nije uspostavilo istinom Petra i njegovu neobičnu obitelj stanovnici su s vremenom prihvatili.

Anka Lovrić

Barbara Rocco

Anka Lovrić

Barbara-Rocco-t

Anka je poput svog supruga Petra vrlo srdačna, iako to manje pokazuje. Hobi joj je astrologija. Ponosna je na supruga Petra i sina Sebastijana, a velikom pobjedom smatra što njih dvojica mogu živjeti bez da ih itko tjera da se prilagođavaju. Puna strpljenja i spokoja Anka se čak pomalo usporeno i kreće. Za razliku od muža i starijeg sina, ona i mlađi sin Marko stoje čvrsto nogama na zemlji i time stvaraju ravnotežu u obitelji. Arhitektica je po struci, no nikada se tim poslom nije bavila. Radi u dućanu kao trgovkinja zajedno s mužem i time je potpuno zadovoljna.

Majda Botica

Leona Paraminski

Majda Botica

Leona-Paraminski-t

Majda je lokalna veterinarka slobodnog duha. Emancipirana je i liberalna, ali u isto vrijeme i prezire zadrti feminizam i šovinizam. Smatra se ravnopravnom suprotnom spolu. Izuzetno je bistra te obrazovana koliko i samouka. Njena najveća vrlina je strastvena predanost cilju kojeg želi ostvariti. Lokalnim muškarcima Majda nije omiljena sugovornica zato što zrači samopouzdanjem, a nerijetko i dominacijom. Omiljena je u društvu onih koji je dobro poznaju, jer je nenametljiva i neposredna te sklona duhovitoj provokaciji u granicama pristojnosti. Kao veterinarka životinje voli možda i više nego ljude. Mišljenje stanovnika ništa joj ne predstavlja. Majda je rodom iz Istre, a stanovnici su je prihvatili jer cijene njenu stručnost u poslu kojim se bavi.

Zlata Lotar

Jasna Odorčić

Zlata Lotar

Jasna-Odorcic-t

Zlata Lotar je supruga vlasnika birtije i žena koja će uvijek naći načina da dobije što želi. Nije previše bistra, ali je atraktivna za svoje godine i sklona malograđanskim nazorima. Pati na svaki oblik prestiža i uspjeha, pa se silno trudi uspeti na seoskoj društvenoj ljestvici. Izuzetno joj je stalo do toga da svi imaju dobro mišljenje o njoj, pa predano, mada uzaludno, gradi sliku sebe i svoje obitelji pred drugima. Nikad zadovoljna, uvijek želi više za sebe i svoje dvije kćeri Koranu i Zrinku. Smatra da je po svemu bolja, osobito u odnosu sa svojim suprugom Đukom, za kojeg misli da ga vrti oko malog prsta. Zamjera svom suprugu nedovoljnu ambicioznost, jer novca joj nikada dosta, a njega za to smatra zaslužnim. Njena će kći Zrinka postati dio Ružine 'prestižne' obitelji što Zlata smatra svojim velikim postignućem.

Đuka Lotar

Velimir Čokljat

Đuka Lotar

Velimir-Cokljat-t

Đuka je nadasve omiljen u selu, vlasnik je lokalne birtije u koju svi rado zalaze. Optimističan je, uživa u društvu, i od svega najviše voli da je oko njega uvijek veselo i glasno. U veselju katkad zna i pretjerati kao i u alkoholu koji od njega čini samo još većeg veseljaka. U duši je veliko dijete, vječito spreman na neku spačku ne bi li se iz nje izrodila neka dobra zabava. Iako iskreno voli svoju ženu, Đuka je zapravo šarmantni ženskar. On je hedonist, pomalo tašt i previsokog mišljenja o sebi. Zadovoljan je svojim životom i ne vidi ništa sporno u načinu na koji u njemu uživa. Ono od čega najviše strahuje je perspektiva budućnosti u kojoj bi mogao ispasti gubitnik ili bi na vidjelo mogla izaći njegova kukavička priroda. Obožava svoje dvije kćeri i uživa u vremenu koje provodi s njima.

Jana Matišić

Ivana Bolanča

Jana Matišić

Ivana-Bolanca-t

Jana Matišić je mjesna učiteljica. Pristupačna i brižna, lijepih crta lica i skladne građe, lako uspostavlja prijateljski odnos i povjerenje. Izrazito je romantična, pa vrlo strastveno pristupa pitanjima srca i dužnosti. Jana vjeruje u pravu i iskrenu ljubav, no uporno ponavlja istu greški tražeći je na pogrešnom mjestu. Uživa u svom poslu učiteljice jer voli djecu i lako joj je raditi s njima jer učenju pristupa kao zabavi. U odnosu s kćeri Mirom puna je topline i razumijevanja, a iznad svega se trudi ublažiti joj nedostatak oca i činjenicu da ih je napustio. Ipak, Jana živi u svijetu mašte i pretjerano je sklona idealiziranju, a što je starija, Mira svojoj majci tu osobinu sve više zamjera. Janina prošlost njen je najveći križ i njena najveća radost.