Nijemi svjedok - Sapunice | Sapunice

Nijemi svjedok

( Silent witness )

SILENT_WITNESS_XII_00_01.jpg

ZEMLJA PROIZVODNJE: Velika Britanija

GODINA PROIZVODNJE: 1996

PRODUKCIJA:

BROJ EPIZODA: 102

REDATELJ:

AUTOR:

http://

Sadržaj serije

Forenzički patolozi prof. Leo Dalton, dr. Harry Cunningham i dr. Nikki Alexander ponovno su na našim malim ekranima u jednoj od BBC-jevih najuspješnijih i najdugovječnijih kriminalističkih dramskih serija.

Svako truplo priča svoju priču: tko je ta osoba bila, kako je živjela, te najvažnije, kako je umrla. Otkrivanje tajni njihova je zadaća, a truplo je ključ koji otvara vrata zagonetke.

Na početku serije Leo (William Gaminara) je zaustavljen zbog vožnje u pijanom stanju. Kažnjen je društveno korisnim radom u opasnoj londonskoj četvrti gdje su bande i nasilje među djecom svakodnevica. Kada Nikki (Emilia Fox) počne istraživati ubojstvo djevojke u tom istom naselju, Leo se odjednom nađe usred uličnoga rata bandi.

Harry (Tom Ward) je mentor nadobudnoj studentici medicine koju kao da od same patologije više zanima medijsko ludilo koje prati njihov posljednji slučaj. No kada procure podaci o smrti novinarke, Harry je uvučen u spletku s ruskim oligarhom.

A kada Nikki istražuje oružanu raciju na terorističku ćeliju, suočena je sa sve većim nepovjerenjem policije. Naime, njezina istraga pokazuje da su žrtve nevine…

U ovoj će sezoni Lea osumnjičiti za prijevaru kada neće moći pronaći svoje bilješke s obdukcije u slučaju na kojemu je navodno radio. No prije nego što je uspio dokazati da je nevin, divljački je napadnut. I dok Leo leži u komi, Nikki pomaže policiji u istrazi ubojstva – svi dokazi upućuju na to da je ubojica pokojnikova supruga koja je sada Harryjeva ljubavnica.

Nikki i Harry naći će se na suprotnim stranama u delikatnoj istrazi sumnjive smrti bogate bankarice u njezinu domu u Hampsteadu. Njezin suprug tvrdi da je pala niz stepenice, no policija smatra da ju je on pretukao na smrt. Iako su obećali da se to neće dogoditi, Nikki i Harry započinju natjecanje jer se svaki, pa i najmanji dokaz, može dvosmisleno interpretirati.

Nikki se vraća u grad svoga djetinjstva Cape Town gdje je privatna istražiteljska tvrtka unajmljuje kao savjetnicu za forenzičku antropologiju kako bi im pomogla u potrazi za ostacima petorice mladića koji su nestali sredinom 1980-ih. Hoće li doći u iskušenje da se za stalno vrati u Južnoafričku Republiku?

Serija je ovjenčana mnogim nagradama, među ostalim: Nacionalna televizijska nagrada (najpopularnija glumica 1998., 1999. i 2001. – Amanda Burton te nominacija za najpopularniju glumicu 2003. – Amanda Burton), međunarodna nagrada Emmy (nominirana 1. sezona), nagrada za najbolju seriju za 1. epizodu 1. sezone na televizijskom festivalu u Reimsu 1997., nagrada Edgar Alan Poe za najbolji scenarij TV serije ili mini-serije 1998. – John Milne za epizodu Krv, znoj i suze te nominacija za istu nagradu 1999. – Gwyneth Hughes za epizodu Posrnuli idol), nagrada Kraljevskog udruženja TV djelatnika (najbolja originalna glazba – John Harle 1998.), nagrada TV gledatelja za najbolju glumicu 1999. (Amanda Burton), nominacija Irskog filmskog i televizijskog udruženja za najbolju glumicu u TV drami (Amanda Burton 2004.)

Komentari

Glumci