Pacifik - Sapunice | Sapunice

Pacifik

( The Pacific )

PACIFIC_1_ep.jpg

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD

GODINA PROIZVODNJE: 2010

PRODUKCIJA:

BROJ EPIZODA: 10

REDATELJ: Tim Van Patten

AUTOR:

http://

Sadržaj serije

Pacifik je epska desetodijelna serija koja prati putovanje trojice američkih marinaca – Roberta Leckieja (James Badge Dale), Eugenea Sledgea (Joe Mazzello) i Johna Basilonea (Jon Seda) – po širokom prostranstvu Tihog oceana tijekom Drugog svjetskog rata. Serija prati te vojnike, zajedno s ostalim marincima, od njihove prve bitke kod Guadalcanala 1942., kroz prašume Cape Gloucestera i uporišta na Peleliu, preko krvavih borbi kod Iwo Jime i na Okinawi pa sve do njihovog trijumfalnog, ali i mukotrpnog povratka kući poslije Dana veterana 1945. godine.

Izvršni producenti serije su Tom Hanks, Steven Spielberg i Gary Goetzman, tim koji je osmislio HBO-ovu seriju Združena braća koja je 2001. nagrađena Emmyjem i Zlatnim globusom. Hanks i Goetzman su 2008. također surađivali kao producenti na HBO-ovoj seriji John Adams, koja je dobila rekordnih 13 Emmyja. Dok je serija Združena braća pratila vod padobranaca i njihove operacije u zaraćenoj Europi, Pacifik se bavi ratnim zbivanjima na drugoj strani svijeta, na opasnim frontama na Tihom Oceanu i njegovim otocima.

Pacifik je temeljen na knjizi Eugenea Sledgea, “With the Old Breed,” koju je povjesničar Paul Fussell pohvalio kao ‘jedno od najbolje iznesenih ratnih sjećanja’ te na knjizi Roberta Leckieja (dobitnika nagrade Marine Corps Combat Correspondents Annual Award) “Helmet for My Pillow”, kao i na intervjuima koje su proveli ovi filmaši i Hugh Ambrose. Prenoseći usmenu predaju o Drugom svjetskom ratu koju je čuo od svog oca Stephena E. Ambrosea (autora knjige Združena braća), Hugh Ambrose je bio savjetnik pri snimanju serije.

Od mnogobrojnih nagrada spomenut ćemo: 8 Emmyja (serija je nominirana za još 16) 2010. godine, među ostalima za najbolju miniseriju, najbolje specijalne efekte, scenografiju; zatim nagrade American Society of Cinematographers (2011), Australian Cinematographers Society (2011), Broadcast Film Critics Association (2011), Casting Society of America (2010), Peabody (2011), Visual Effects Society (2011). Nominirana je 2011. za Zlatni globus u kategoriji najbolje mini-serije, Image Awards itd.

Komentari

Glumci