Pitanje časti - Sapunice | Sapunice

Pitanje časti

( Fatih Harbiye )

Pitanje-časti

ZEMLJA PROIZVODNJE: Turska

GODINA PROIZVODNJE: 2013

PRODUKCIJA: Koliba Film

BROJ EPIZODA: 50

REDATELJ:

AUTOR: Peyami Safa

http://www.kolibafilm.com.tr/

Sadržaj serije

Pitanje časti je dramska serija koja govori o životnoj priči mlade djevojke Neriman iz četvrti Fatih koja je razapeta između tradicije i suvremenosti. Serija gledatelje upoznaje sa svim putovima, izazovima i stranputicama naizgled nemoguće ljubavi.

Neriman (Neslihan Atagül) je mlada djevojka koja s ocem i tetkom živi u starom dijelu Istanbula, četvrti Fatih. Odgajana je konzervativno i tradicionalno. Ne izlazi bez odobrenja oca i tetke, ne nosi modernu odjeću i nikada se ne protivi volji starijih. Sve svoje snove pretače u slike i crteže koje stvara. Pored toga što predivno slika, vrijeme provodi sa svojom ljubavi iz djetinjstva Šinasijem (Yunus Emre Yildirimer). On je student tradicionalne turske glazbe. Ne zna ništa osim svoje struke i Neriman, kod koje ide čim mu završe predavanja. U tom učmalom životu Neriman žudi za nečim drukčijim. Želi upoznati drugu stranu Istanbula koju nikada nije vidjela. Jednog dana, sasvim slučajno, naleti na sestričnu Pelin (Dilara Oztunc) koja živi modernim životom u bogatoj četvrti Istanbula.

Pelin zna kako je Neriman odgojena, te da ne smije izlaziti. Kako bi je ponizila pozove ju na tulum. Neriman jako želi ići, ali zna da je otac nikada ne bi pustio, a Šinasi to ne bi odobrio. Neriman samo želi iskusiti nešto drukčije, jedna noć će joj biti dovoljna za cijeli život. Zna da nakon što se uda za Šinasija neće imati prilike upoznati moderan Istanbul. Zato odluči tajno otići na tulum, a uz pomoć prijateljice se pretvori u ‘Pepeljugu’. Na tulumu Neriman privuče pozornost prisutnih prelijepim izgledom i svojom nevinošću. Madžit (Kadir Doğulu), bogati i naočiti mladić, je također očaran Neriman, međutim, njihov susret ispadne turbulentan. U ovoj priči gledatelji imaju priliku upoznati mladu djevojku koja je rastrgana između modernog i tradicionalnog. Četvrt Fatih predstavlja tradicionalan način života, dok Harbiye predstavlja zapad i moderna shvaćanja.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Neriman

Neslihan Atagül

Neriman

Neslihan Atagül

Kći je jedinica gospodina Faiza. Odgojila ju je teta Gulter nakon što je u ranoj dječjoj dobi izgubila majku. Od djetinjstva boluje od astme. Zbog učestalih napadaja astme i nesvjestica koje ne može kontrolirati nailazi na preveliko zanimanje i brigu svoje sredine. Studirala je klasičnu glazbu na konzervatoriju, ali studij je prekinula jer nije vidjela svoju budućnost u toj profesiji. Neriman je odgajana u tradicionalnoj obitelji koja je gajila snažnu svijest o ćudoređu, decentnom ponašanju i ulozi dobre majke i supruge. Neriman je osoba koja odrasta u zaštitničkom okruženju, ne poznaje zloću i nepravdu. Ona je dobrohotna, puna ljubavi i razumijevanja te je spremna prilagoditi se svakom okruženju. Od nje se očekuje da se uda za Šinasija, momka iz iste četvrti i studenta Akademije primijenjenih umjetnosti koji uživa naklonost Nerimanina oca g. Faiza. Iako je odrasla u tradicionalnom okruženju četvrti Fatih, Neriman je djevojka veoma otvorenih pogleda na život, inteligentna je i kulturna. Osjeća se skučeno u Fatihu u kojem se rodila i odrasla pa si ne može pomoći da stalno ne kritizira ljude iz svoga okruženja. Prema njezinu shvaćanju, njihovi interesi i mentalni sklop ne odgovaraju stvarnosti i potrebama današnjeg svijeta. Neriman će se dati u potragu za životom koji je drukčiji od onoga koji je do sada živjela u Fatihu. Želi pronaći ljubav koja predstavlja više od onoga što osjeća prema Šinasiju, svojoj prvoj ljubavi iz mladosti, i znanje koje će oplemeniti sve što je do sada imala priliku naučiti.

Macit

Kadir Doğulu

Macit

Kadir Doğulu

Jedino je dijete vlasnika tekstilne kompanije Kerima i Indži Ardže. Jedini je nasljednik tekstilne grupe Ardža čija se poslovna zgrada nalazi u Harbiji. Školovao se u inozemstvu. Iznimno je privlačan mladić koji se odijeva sa stilom. On je osoba koja je stekla sve što ga u životu zanima. Iako potječe iz različite društvene sredine, i njega je obitelj razmazila. Madžit ima sve što mu nudi moderan život i bogatstvo u kojem je odrastao, ali dobronamjerna je osoba kakva predstavlja rijetku pojavu u njegovoj sredini. Njegovo je znanje o teškom životu u istambulskim siromašnim predgrađima i vrijednosnim sudovima njegovih stanovnika ograničeno na novinske članke. Prilično je suzdržan prema ženama zbog loših ljubavnih iskustava u prošlosti. On je osoba kojoj su prethodna iskustva presudna da izlaske i zabave sa ženama prepoznaje kao potencijalne ljubavne odnose. Upoznaje Neriman na jednom tulumu i impresioniran je njezinom ljepotom, neiskvarenošću i društvenim statusom kojeg nimalo ne skriva i ne srami ga se. Madžit će ostaviti trag u Nerimaninu tradicionalnom načinu života, u stvarnosti s kojom se nikada dosada nije susrela i u nevinoj ljubavi.

Şinasi

Yunus Emre Yıldırımer

Şinasi

Yunus Emre Yıldırımer

Šinasi je godinama zaljubljen u Neriman, živi u Fatihu s majkom Seher i sestrama Nezahat i Asli. On je pošten i pravedan mladić kojeg vole i uvažavaju svi u susjedstvu. Svira lutnju na Akademiji za primijenjene umjetnosti i na završnoj je godini studija. Privržen je klasičnoj glazbi i djevojci Neriman. Nakon završetka studija nada se zaposliti u državnoj instituciji kao glazbeni umjetnik. Iako je prilično mlad, Šinasi dobro zna što u životu želi i ne pridaje preveliku pozornost materijalnim stvarima. Kad zatreba, Šinasi se ne ustručava lukavo iskoristiti "opća" mjesta kako bi nekoga pogodio u slabu točku. Kad je ljutit, u stanju je biti krajnje agresivan i svadljiv. Šinasi silno voli Neriman. Zabrinjava ga pomisao da bi se mogla pogubiti u modernom svijetu s kojim se poistovjećuje i staviti na kušnju njihovu ljubav, prošlost i budućnost. Zato se zaklinje da će odvesti Neriman na pravi put.

Pelin

Dilara Öztunç

Pelin

Dilara Öztunç

Najstarija je kći Nerimanina ujaka Selima i gospođe Fejze. Otmjena je, bezbrižna, samouvjerena i visokoobrazovana djevojka koja spretnim odgovorima ostavlja snažan dojam na okolinu. Ljubomorna je i ambiciozna. Zaljubljena je u Madžita, sina Kerima Ardže koji je poslovni partner njezina oca. Pelin i Madžit odrasli su skupa, baš kao Neriman i Šinasi. Iako je Madžit doživljava kao sestru, Pelin je odlučna da nikomu ne prepusti Madžita, a osobito ne Neriman.

İnci

Itr_Esen

Ona je Madžitova majka i supruga Kerima Ardže. Krhke je tjelesne građe... Gospođa Indži voli se pokazivati u javnosti. Zanima je moda i osobito voli kolekcije nakita. Odgojila je sina Madžita u duhu vremena pazeći na svaki detalj. Iza krhke i naivne vanjštine gospođa Indži skriva veliku tajnu o svom sinu Madžitu. Iako je Madžit prikazan kao jedini nasljednik Holdinga Ardža, on je plod jedne afere u koju se gospođa Indži upustila nakon što je u prvim godinama braka saznala da joj suprug pati od impotencije. Madžit se tako predstavlja kao nasljednik bogatstva koje mu ne pripada, a Kerim Ardža odgaja ga kao sina koji zapravo nije njegov...

Gülter

Uğur Demirpehlivan

Gülter

Ugur-Demirpehlivan

Sestra je gospodina Faiza i Nerimanina teta. Brižna je, razdragana, razgovorljiva i održava dobre odnose sa susjedstvom. Gospođa Gulter imala je nesretan brak u koji je ušla premlada. Nakon smrti supruge brata Faiza dolazi u njegovu kuću na mjesec dana kako bi se brinula za njegovu kćer, no taj se privremeni boravak pretvori u trajni. Iza njezine vesele vanjštine krije se svijet ispunjen brigama. Jednom je u pola noći bosonoga pobjegla iz suprugove kuće u kojoj je ostavila dvogodišnju kćer Šahiku koju više nije vidjela. Svi su zaboravili nesretnu prošlost gospođe Gulter sve dok njezina kći Šahika nije pozvonila na vrata kuće u kojoj gospođa Gulter živi s bratom Faizom i nećakinjom Neriman... U Gulter je potiho zaljubljen majstor Džemal, dobar prijatelj gospodina Faiza koji ga sprečava da svoje osjećaje prizna Gulter. Iako ti osjećaji zasada nisu uzajamni, to će se promijeniti i njihova će se ljubav s vremenom rasplamsati...

Faiz

Okday Korunan

Faiz

Okday-Korunan

Nerimanin je otac i Gulterin stariji brat. Umirovljeni je državni službenik čija je jedina slaba točka Neriman. Ona mu je i najdragocjenija uspomena na prerano preminulu suprugu. Iako ga Nerimanine suze mogu posve razoružati, granice njegove tolerancije jasne su i neupitne. Krajnje je privržen turskoj kulturi i tradicionalnom načinu životu. Gospodin Faiz zna svirati nej, tradicijski glazbeni instrument, ali i dobar je poznavatelj glazbene teorije. Naklonjen je Šinasiju s kojim se Neriman godinama druži. Svim srcem vjeruje kako je on najbolji bračni partner za njegovu kćer.

Fahriye

Seda Türkmen

Fahriye

Seda-Türkmen

Nerimanina je najbolja prijateljica. Dijeli ista razmišljanja kao i Neriman i pouzdana je osoba. Fahrije živi sa starijim bratom Džihanom jer im je otac vozač kamiona često na putu. Majka je davno ostavila njezina oca i udala se za drugog čovjeka. Katkad se Fahrije i njezin brat čuju s majkom preko telefona, ali Fahrije se ne želi zbližiti s njom zato što je ostavila nju i njezina brata. Fahrije je iznimno lijepa i drži do svoga izgleda.... Ima velike snove i životna očekivanja, a jedno je od njih pronaći bogata muža... Unatoč svim karakternim slabostima, ona je puna ljubavi i radosti. Ujedno je i buntovnica. Iznimno drži do osjećaja za pravednost, oglušuje se na zapovijedi i zabrane starijih, čini stvari koje ne bi smjela. Želi se što prije izbaviti iz života na rubu gladi i mašta da će živjeti dostojanstveno u suvremenim i luksuznim zgradama. Jedino čega se pribojava je njezin stariji brat Džihan koji se miješa u sve, od njezina odijevanja do načina govorenja... Džihan se pak boji da će Fahrije završiti loše i da to neće moći spriječiti.

Kerim

Özhan-Carda

On je Madžitov otac. Predsjednik je upravnog vijeća tekstilne poslovne grupe Ardža. Gospodin Kerim krajnje je ambiciozna i autoritarna osoba i u svojoj kući i na poslu. Iskazuje slabost samo prema sinu jedincu Madžitu baš kao i gospodin Faiz prema Neriman... Pokazuje naklonost prema materijalnim stvarima u životu. Za njega su novac i slava jedine stvari koje vrijede u bilo kojem dijelu svijeta. Iako vara svoju suprugu Indži s Figen koja je modno lice tvrtke, u svakoj prilici suvereno izjavljuje ljubav gospođi Indži. Gospodin Kerim drži veliku knjižnicu u svojoj kući. Dok promatra korice knjiga koje nikada nije uzeo i pročitao, jedina stvar na koju misli je kako da sve što kupi novcem i znanjem zgrne u jednu prostoriju. Za njega je zadovoljenje potreba na prvome mjestu, a sve što ostaje iza toga predstavlja ništavilo...

Selim

Mehmet Uslu

Selim

mehmet-uslu-350x240

Nerimanin je ujak. On je jedan od većih dioničara Holdinga Ardža i najpouzdaniji poslovni partner Kerima Ardže. Privržen je supruzi i dvjema kćerima... S gospodinom Faizom posljednji se put susreo na sprovodu Nerimanine majke. Gospodin Faiz u više je navrata prosio Nerimaninu majku, ali njezin se stariji brat Selim oštro usprotivio njihovu braku, što je dvoje zaljubljenih natjeralo u bijeg kako bi se vjenčali. Selim nije nikada oprostio svojoj mlađoj sestri što je za supruga odabrala uskogrudnog čovjeka iz provincije i odbijao je svaki kontakt s njom. Nakon smrti svoje sestre gospodin Selim počinje pokazivati zanimanje za nećakinju Neriman. Otvara joj vrata svoje kuće, ali drži se distancirano... Strahuje da će gospodin Faiz uništiti život svojoj kćeri udajući je za osobu ograničenih pogleda na život, baš kao što je uništio život Nerimaninoj majci...

Özlem

Ebru Şam

Özlem

Ebru-Şam

Studentica je glazbe kojoj Šinasi katkad daje glazbene instrukcije. Ozlem i Šinasi pohađaju isti studij. Ona potječe iz bogate obitelji i gaji simpatije prema Šinasiju što primjećuje i Neriman. Neriman preduhitri Šinasija i pronalazi Ozlemino ljubavno pismo namijenjeno njemu. Tijekom predavanja Neriman podrugljivo pročita Ozlemino pismo i ponizi je pred Šinasijem. Tu noć Ozlem se pokuša ubiti... Iako se uspije spasiti, Nerimanina i Šinasijeva veza na nju će ostaviti ozbiljne posljedice...

Cihan

Firat Tanis

Cihan

Firat-Topkorur