Ponos Ratkajevih - Sapunice | Sapunice

Ponos Ratkajevih

Ponos-Ratkajevih-003

ZEMLJA PROIZVODNJE: Hrvatska

GODINA PROIZVODNJE: 2007

PRODUKCIJA: Ava production

BROJ EPIZODA: 180

REDATELJ: Branko Ivanda i Nikola Ivanda.

AUTOR: Jelena Veljača, Jelena Svilar, Morana Foretić

http://www.ava.hr

Sadržaj serije

Ponos Ratkajevih povijesna je telenovela u 180 epizoda. Radnja se zbiva u najturbulentnijem razdoblju hrvatske i jugoslavenske povijesti, od 1938. do 1948. godine, a prati život plemićke hrvatske obitelji od njezinog prijeratnog uspona do poslije II. svjetskog rata, uslijed kojega je došlo do promjene državnog uređenja, propadanja plemstva i korjenite promjene svih dotada ustaljenih društvenih vrijednosti.

U središtu je zbivanja grofovska obitelj Ratkaj i njezin život u obiteljskoj kuriji. Grof Karlo Ratkaj, uspješni hrvatski industrijalac, a poslije i političar, vlasnik je vodeće tvornice slatkiša u Kraljevini Jugoslaviji, i samo je prividno glava obitelji. Prava je gospodarica njegova majka, grofica Antonija, jedina preživjela predstavnica pravog hrvatskog plemstva. Njezini se unuci, Bela i Krsto, prelako nose s ubrzanim promjenama koje im donose politički vjetrovi Europe, dok se njihova majka, mlada grofica Veronika, u svemu tome uopće ne snalazi.

Vječni sukob obitelji Ratkaj i Jurić, koji je i potka ove priče, temelji se na ljubomori, zavisti, razičitom imovinskom stanju, društvenom položaju, te nedopuštenoj ljubavi između mladog nasljednika Krste Ratkaja i lijepe Jurićeve kćeri Helene, u koju se osim roditelja plete i sudbina.

Mnogobrojni likovi uvlače se u živote članova ovih dviju obitelji i mijenjaju ih temeljito i nepovratno, osnažuju ih ili uništavaju. Lažni prijatelji, poslovni partneri, oficiri, špijuni, svećenici, ljubavnici, politički protivnici i lihvari samo su neki od njih. Kontakti među likovima ostvaruju se na relaciji selo – grad (Bizjak – Zagreb), čime su jasno prikazane kulturološke i ideološke razlike između građanstva i seljaka, bogatih i siromašnih, plemstva i radnika, vojske i civila, ustaša i komunista, vjernika i ateista, sve do dekretom uvedene potpune jednakosti uspostavom komunističkog režima. Naši se brojni likovi kroz zbivanja u seriji pokušavaju nositi sa svim ovim radikalnim promjenama koje im donosi jedno teško i nepredvidljivo vrijeme političkih i ratnih previranja.

Galerija

najnovije fotografije

Komentari

Glumci

Karlo pl. Ratkaj

Božidar Alić

Karlo pl. Ratkaj

Bozidar-Alic t

Plemenitaš, lud za svojom ženom i svjestan da je on nju uvijek volio više no ona njega. Upravo iz tih razloga ne podnosi Josipa. Njihova stara zavada napravit će mnogo štete i njihovoj djeci koja se vole. Na početku serije bogat i moćan, za vrijeme rata država će mu oduzeti sve, i tako će njegova obitelj postati metom onih koji su im do tada zavidjeli.

Veronika pl. Ratkaj

Sanja Vejnović

Veronika pl. Ratkaj

Sanja-Vejnovic t

Nekada najljepša djevojka u mjestu. Stara ljubav Josipa Jurića. Nježna, emotivna, moralni stup obitelji. Njezina jedina mana je što nikada nije prestala voljeti Josipa. Kad se on vratio (nenadano) iz rata, ostala je uz Karla iz osjećaja dužnosti. Njihova će se stara ljubav rasplamsati.

Krsto pl. Ratkaj

Janko Popović-Volarić

Krsto pl. Ratkaj

Janko-Popovic-Volaric t

Stariji sin, medicinar, moralan, pošten, lijep, lud za Helenom Jurić s kojom ne smije biti.

Lisa Cohen

Vanessa-Radman t

Lijepa mlada Židovka, udovica koja živi od naslijeđenog novca i zelenaštva. Zaljubi se u Nemanju, s kojim neko vrijeme ima i ljubavnu vezu, pa njemu i Beli stvara neprilike. Sprijatelji se s Helenom, svojom podstanarkom, što joj iz korijena promijeni život i svjetonazor.

Grofica Antonija Ratkaj

Ljubica Jović

Grofica Antonija Ratkaj

Ljubica-Jovic t

Jedina preživjela predstavnica starog hrvatskog plemstva. Vrlo konzervativna osoba, ne razumije društvene promjene i ne snalazi se u njima. Postaje zagovornica ustaškog režima i pokušava upravljati Karlovim političkim postupcima. Upleće se u ljubavne živote svih ukućana.

Helena Jurić

Ivana Bolanča

Helena Jurić

Ivana-Bolanca t

Najljepša i najbolja djevojka u selu. Serija prati njezin razvoj iz male djevojke iz malog mjesta u vrsnu samostalnu ženu i novinarku, koja preživi kalvariju rata i nesretnu ljubav prema Krsti pl. Ratkaju.

Josip Jurić

Zijad Gračić

Josip Jurić

Zijad-Gracic t

Helenin otac, karizmatičan čovjek srednje generacije koji je imao težak život. Rano je ostao bez svoje velike i neprežaljene ljubavi Veronike. Život mu je obilježen tim događajem, i živi samo za svoju kćer. Vlasnik je obrta za proizvodnju alkoholnih pića, iznimno pošten i omiljen u mjestu.

Nemanja Lazarević

Aleksandar Srečković

Nemanja Lazarević

Aleksandar-Sreckovic t

Srpski oficir, u lovu na novac i Belu. Upoznaje Helenu i pada na njezinu fizičku ljepotu. Iznimno beskrupulozan.

Ivan Bijelić

Vjekoslav Janković

Ivan Bijelić

Vjekoslav-Jankovic t

Hrvatski oficir, nesuđeni Belin zaručnik, zaljubljen u nju, u vječnoj svađi s Nemanjom, pozitivac.

Lotta Walkovski

Ana Vilenica

Lotta Walkovski

Ana-Vilenica t

Bečka koketa u lovu na Krstu. Ne toliko praznoglava poput Bele, ali, baš kao i ona, spremna napraviti sve da se uda za čovjeka kojeg je izabrala. Njezina majka je jedna od Veronikinih najboljih prijateljica.

Sofia Walkovski

Mia Begović

Sofia Walkovski

Mia-Begovic t

Veronikina prijateljica, rođena Sofija, koja, kao i Veronika, iako odana svom stilu života, još uvijek misli svojom glavom.

Sluškinja Mara

Vlasta Ramljak

Sluškinja Mara

Vlasta-Ramljak t

Osoba od najbližeg Veronikinog povjerenja, njezina najoblja prijateljica još iz Veronikinih "neplemićkih dana".

Vjenceslav Radić

Ivica Pucar

Vjenceslav Radić

Ivica-Pucar t

Idealist, pjesnik, književnik, urednik poznatog dnevnog lista. Najbolji Krstin prijatelj, ujedno i osoba koja će Helenu uvesti u svijet ženske samostalnosti i novinarstva i od nje napraviti ime.

Ranko Hebb

Ranko Zidarić

Ranko Hebb

Ranko-Zidaric t

(pogledaj galeriju fotografija sapunice Ponos Ratkajevih) asasdads