Sherlock i Watson - Sapunice | Sapunice

Sherlock i Watson

( Elementary )

elementary_300

ZEMLJA PROIZVODNJE: Amerika

GODINA PROIZVODNJE: 2012

PRODUKCIJA: CBS Television Studios

BROJ EPIZODA: 96

REDATELJ:

AUTOR: Robert Doherty

http://www.cbs.com/shows/elementary/

Sadržaj serije

Zločin u Americi se više ne isplati jer stiže ovaj Britanac!

Najveći svjetski detektiv, Sherlock Holmes, prošle je godine doživio veliko televizijsko uskrsnuće u CBS-ovoj hit seriji „Sherlock i Watson“. Trenutno jedna od najpopularnijih TV serija u svijetu, otkriva nam nepoznate činjenice o velikom detektivu, a kroz svoj inovativni pogled na genijalnog istražitelja, portretira neke sasvim nove slike detektiva kojeg smo mislili da tako dobro poznajemo, te nam razotkriva neke druge osobine legendarnog Sherlocka Holmesa!

Sherlock Holmes (Jonny Lee Miller) bivši je savjetnik Scotland Yarda, koji zbog svoje ovisnosti o drogama kreće prema New Yorku kako bi se liječio u centru za odvikavanje od opijata. Genij logičnog zaključivanje odluči ostati u New Yorku kada shvati da grad obiluje zločinima i zanimljivim zagonetnim slučajevima. Zabrinut za sina, Sherlockov otac šalje Joan Watson (Lucy Liu), uspješnu kirurginju, kako bi pazila na njega i držala ga dalje od iskušenja i poroka. I nakon isteka ugovora, Joan ostaje živjeti s Holmesom, kojoj joj ponudi posao asistentice, priznavši koliko mu znače njezina pomoć, prisutnost i sabranost. U lovu na zločince, Holmesu se pridružuju Thomas „Toby“ Gregson (Aidan Quinn), kapetan njujorške policije, koji je i sam nekoć bio član Scotland Yarda, dijela odjela za borbu protiv terorizma. Dvojica starih poznanika, koji se međusobno cijene, ponovno se susreću New Yorku. U istragama im pomaže i detektiv Marcus Bell (Jon Michael Hill), Gregsonov asistent, koji se u početku protivi Holmesovom uplitanju u rješavanje slučajeva, no ubrzo shvati da bi se bez Holmesove pomoći kriminalci vjerojatno izvukli.

Trenutno jedna od najpopularnijih TV serija u svijetu, „Sherlock i Watson“ nam otkriva nepoznate činjenice o velikom detektivu, a kroz svoj inovativni pogled na genijalnog istražitelja, portretira neke sasvim nove slike detektiva kojeg smo mislili da tako dobro poznajemo, te nam razotkriva neke druge osobine legendarnog Sherlocka Holmesa. Serija je uspjela osigurati sve preduvjete koji su konačno rezultirali iznimnom popularnošću i sjajnim rezultatima gledanosti – premijera serije bila je uspješnija i od prve epizode zadnje sezone „Mentalista“ u totalnoj i ciljanoj populaciji, postavši najgledanija nova serija američke TV sezone. Atraktivni glumački dvojac koji je pridonio reanimaciji likova te ostvario sjajnu međusobnu kemiju, ali i drugačiji Watson i, što je najvažnije, novi Holmes, te prisnost i familijarnost koji lik Holmesa izaziva kod gledatelja, osuvremenjeni pristup pričama i slučajevima – novosti su koje će nam serija iznijansirano servirati te koje ćemo odmah nakon prikazivanja prve epizode prigrliti. Uloga Sherlocka Holmesa pripala je Jonnyju Lee Milleru, kojeg smo po prvi puta primijetili kao Sick Boya u adaptaciji knjige Irwina Welsha, tj. filmu Dannyja Boylea „Trainspotting“. Istovremeno, nastup još jedne danas velike zvijezde po prvi puta je primijećen u istom filmu – Ewan McGregor. Jonny je nakon „Trainspottinga“ pokazao raskoš svog talenta u nizu filmova – „Afterglow“ Alana Rudolpha, „Behind the Lines“ Gillesa MacKinnona, „Melinda and Melinda“ Woddyja Allena, „Dark Shadows“ Tima Burtona, „Byzantium“ Neila Jordana, koji trenutno možemo pogledati u hrvatskim kinima.

Druga glavna uloga pripala je hvaljenoj holivudskoj glumici Lucy Liu, koja se, osim u nizu blockbustera i TV serija, okušala i na Broadwayu i na mjestu redateljice. Popis filmova u kojima je nastupala lijepa glumica azijskog podrijetla doista je poduži pa spomenimo samo velike uspješnice po kojima je poznata široj javnosti – „Charlie’s Angels“, „Kill Bill“, „Lucky Number Slevin“ s Bruceom Willisom, Morganom Freemanom i Benom Kingsleyem, „Ally McBeal“, „Kung Fu Panda“ (posudila glas Zmiji).

U sporednoj ulozi pojavljuje se iskusni kazališni i filmski glumac Aidan Quinn, kojeg se sjećamo iz 80-ih kada je s Robertom De Nirom igrao u sjajnoj „The Mission“ te kasnije u „Legends of The Fall“, „Frankesteinu“ Kennetha Branghana, „In Dreams“ i „Michael Collins“ Neila Jordana te mnogim drugima. Druga sporedna uloga pripala je neiskusnijem, mlađem glumcu Jonu Michaelu Hillu, koji se već uspio dokazati na kazališnim daskama Broadwaya te čak zabilježiti Tony Award nominaciju te osvojiti Outer Critics i Theatre World Award za svoju rolu Franca Wicksa u broadwayskoj produkciji „Superior Donuts“.

Najveći svjetski detektiv, Sherlock Holmes, prošle je godine doživio čak dva televizijska uskrsnuća. Lik Conana Doylea oživio je u dvije iznimno popularne suvremene adaptacije priče o ćudljivom i genijalnom detektivu – u drugoj sezoni BBC-jeva „Sherlocka“, te u ovoj CBS-ovoj hit seriji „Sherlock i Watson“, koju gledamo na RTL2. Kao što smo rekli, serija uvodi zanimljive promjene u likove, mijenja sredinu (London) u kojoj Holmes djeluje i rješava slučajeve – „Sherlock i Watson“ se događa u New Yorku, u kojem Holmes nakon rehabilitacije od ovisnosti ostaje te se pridružuje njujorškim plavcima u rješavanju intrigantnih slučajeva. Svi znamo da bi bez ravnoteže i trezvenosti koje donosi njegov vjerni suputnik doktor Watson, Holmes bio neuračunljiv, a zanimljivo i neobično, doktor Watson ovog puta je doktorica Joan Watson, koju šalje Holmesov otac kako bi mu sina držala pod kontrolom.

Prva sezona serije sa svoje 24 epizode nominirana je za prestižne televizijske nagrade People’s Choice Awards, Satallite Awards and Saturn Award.

 

Komentari

Glumci

Sherlock Holmes

Jonny Lee Miller

Sherlock Holmes

140115jonny-lee-miller1

Dr. Joan Watson

Lucy Liu

Dr. Joan Watson

OB-UI590_lucyli_EV_20120828171724

Captain Thomas "Tommy" Gregson

Aidan Quinn

Captain Thomas "Tommy" Gregson

aidan-quinn-L

Detective First Grade Marcus Bell

Jon Michael Hill

Detective First Grade Marcus Bell

Elementary_About_JonMIchaelHill_small-(1)

Morland Holmes

John Noble

Morland Holmes

Elementary-John-Noble-1-(1)