Sjever i jug - Sapunice | Sapunice

Sjever i jug

( North and South )

sjever_i_jug.jpeg

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD

GODINA PROIZVODNJE: 1985

PRODUKCIJA:

BROJ EPIZODA: 12

REDATELJ: Richard T. Heffron

AUTOR:

http://

Sadržaj serije

Godina 1863. Sjedinjene Američke Države su razdijeljene između Juga koji teži zadržavanju svoje uglađene prošlosti i Sjevera koji se brzo kreće ka industrijskom dobu. Dva doživotna prijatelja moraju odabrati strane. U drugoj sezoni se nastavlja saga o Sjeveru i Jugu, Orry Main (Patrick Swayze) služi kao general za Konfederaciju, koja je u ratu s Unijom i njegovim najboljim prijateljem, pukovnikom Georgeom Hazardom (James Read). U vrijeme laži, izdaja, hrabrosti, požrtvovnosti, časti i prijateljstva dvojica muškaraca se bore za ono u što vjeruju.

Zanimljivosti:

Produkcija ove izuzetne serije koštala je otprilike 25 milijuna dolara, a niti jedan od glavnih likova nije dvaput odjenuo istu odjeću (izuzev vojničkih odora i sestre Ashton u ljubičastoj haljini).

Kako bi se pripremio za ulogu Georgea Hazarda glumac James Read proveo je nekoliko tjedana na ranču Patricka Swayzea gdje ga je on učio jahati konja.

Sjever i jug ujedno je posljednji rad ispred kamera glumca Jamesa Stewarta.

Uloga Orryja Maina vinula je Patricka Swayzea u zvjezdanu orbitu.

U gostujućim ulogama pojavile su se mnogobrojne poznate glumačke zvijezde i ličnosti poput Johnnyja Casha, Hala Holbrooka, Genea Kellyja, Roberta Mitchuma te oskarovaca Elizabeth Taylor i Foresta Whitakera. Glumica Teri Garber koja tumači Ashton za svog se prvog supruga udala u istoj vjenčanici kao i njezin lik u seriji ‘Sjever i jug’.

Čak su se četiri bračna para zaljubila na setu.

James Read (George Hazard) svoju je sadašnju suprugu glumicu Wendy Kilbourne upoznao na setu serije u kojoj je tumačila njegovu ženu.

Lesley Anne Down u braku je s tadašnjim asistentom kamere na seriji, a sada direktorom fotografije Donom E. Faunt LeRoyjem.

Jonathan Frakes (Stanley Hazard) i Genie Francis (Brett) su također zaplovili privatno u bračnu luku.

Teri Garber (Ashton Main) udala se za kamermana Chrisa Hagera.

Nagrade:

-dvije nominacije za Zlatni globus 1986. godine

-nagrada Emmy u kategoriji najbolje kostimografije

-šest nominacija za Emmy 1986. godine

Komentari

Glumci