Što je "sapunska opera" ili "sapunica"? - Sapunice | Sapunice

Nedjelja 6. 7. 2014.

Sapunice_TV-22

Što je “sapunska opera” ili “sapunica”?

Sapunska opera ili sapunica je zajednički naziv za radio i televizijske serije dramskog tipa koje karakterizira nepostojanje klasičnog raspleta, odnosno nominalno neograničeno trajanje odnosno broj epizoda. Sapunice na početku obično imaju okvirni glavni zaplet i likove, ali se njemu tokom odvijanja radnje pridodaju novi likovi i podzapleti, koji, nakon što glavni zaplet na ovaj ili onaj način završi, postaju glavni zapleti. Time bi se trebalo garantirati kontuirano trajanje radnje, odnosno serije.

Izraz sapunska opera se prvi put počeo koristiti u SAD 1930-ih godina za žanr koji se pojavio na tada još novom mediju radija. 1940-ih su se sapunice počele proizvoditi za televiziju, te postale jedan od njegovih najpopularnijih žanrova. Izraz sapunska opera porijeklo ima u činjenici da su se te serije emitirale tokom dana, kada su u kućama uglavnom bile domaćice, te je njima bile namijenje reklame kojima se oglašavali novi modeli sapuna i slične kućne potrepština.

Izraz sapunica je s vremenom stekao pejorativno značenje, te se njime često označava na početku kvalitetna TV-serija kojoj producenti i scenaristi bizarnim i neuvjerljivim zapletima pokušavaju povećati gledanost ili produžiti trajanje.

U Latinskoj Americi se razvio poseban oblik sapunice koji se naziva telenovela. Telenovele su od kraja 1980-ih stekle veliku popularnost u svijetu i istisnule klasični format sapunske opere koga koriste američke TV-mreže. Često se kao sapunica u užem smislu podrazumijeva tzv. dnevna sapunica (daytime soap), koja se emitira prijepodne ili popodne u doba kada su u kućama uglavnom domaćice. Epizode obično traju od 30 minuta do 60 minuta, te se emitiraju po jedna svakim radnim danom.

Počevši s Gradićem Peytonom za američku televiziju su se počeli praviti sapunice koje se emitiraju u večernjem elitnom terminu i to po jedna epizoda tjedno. Ta je forma – večernja sapunica – kasnije stekla veliku popularnost kroz serije kao što su Dallas i Dinastija.

Od kraja 1980-ih se na američkoj televiziji također prave i tinejdžerske sapunice, čiji je najpoznatiji predstavnik Beverly Hills 90210.

Komentari